meserias in bricolaj: asamblare placi pal II

1/14/13

asamblare placi pal II


hai sa vorbim despre alte sisteme de asamblare a placilor de pal


  • varianta profi, folosita de fabricantii de mobila, este sistemul demontabil cu excentric, alcatuit din tija & cama excentrica (cama cu "c" si fara sutra :-). sistemul e ascuns in totalitate, doar gaura pentru cama trebuie camuflata cu un capac. tija se infileteaza in placa de sprijin si are gaura de trecere prin cealalta placa, unde se imbina cu cama excentrica. la montaj cele doua se cupleaza si, cand insurubezi cama 180 de grade, ai obtinut imbinarea perfecta, rigida si demontabila. e folosita de fabricantii de mobila la rafturi, dulapuri, noptiere, birouri, sertare, chiar si paturi (came de diametru mare)









   
tije & came (demontabil cu excentric) de diferite dimensiuni

capace pentru cama

tija autofiletanta o gasesti la mai multe lungimi. cu cat e mai scurta, cu atat e mai usor de facut gaura de trecere, dar scade si rezistentza imbinarii.
tija are doua tipuri de filet. cea mai intalnita are filet euro, pentru pal, care intra intr-o gaura de 5, sau intr-o o bucsa expandabila din plastic, pe care la randul ei o montezi in placa de pal intr-o gaura de 8. tija cu filet metric se insurubeaza intr-o bucsa dublu filetata (pe exterior are filet euro pt pal, pe interior filet metric pt tija), care se monteaza la randul ei in pal intr-o gaura de 10 (in cazul piulitei mele). dupa cum vezi in foto, melamina nu mai arata grozav dupa introducerea acestei bucse. de aceea eu nu prea o folosesc.
pentru tija mai ai de dat gaura de trecere in cealalta placa (in cazul tijelor fara guler, cele mai intalnite, gaura de trecere are diametrul de 7 mm).
  
 
variante de tija infiletata in placa de pal


cama excentrica se gaseste la diferite diametre (12, 15, 25, 35). ca idee, cele mai folosite sunt alea de 15. alegi camele in functie de sarcina pe care o sustin. cu cat e mai mare cama, cu atat trebuie sa fie si tija mai lunga (degeaba alegi o cama de 35 mm daca o montezi in apropierea marginii. cama tine, dar nu tine palul).
gauroiul in care intra cama arata rau, dar poate fi mascat cu un capacel prins de cama.








de asemenea, camele au diferite adancimi (eu am acasa de 10,3 mm, 11,5 mm, 12,5 mm, 13,8 mm, 17 mm, dar presupun ca sunt si de alte dimensiuni). e clar ca le alegi in functie de grosimea placii de pal in care le montezi. cand alegi o dimensiune tine cont si de faptul ca ai de dat o gaura cu freza, care are un varf de centrare. deci, pe langa adancimea gaurita pentru cama, pune la socoteala si inevitabila adancime tehnologica de la varful frezei (vezi foto de mai jos).
alege bine dimensiunile! masoara cama si freza, pune masuratorile astea langa grosimea placii, astfel incat sa nu te trezesti cu o gaura strapunsa in pal. 
 
poti monta cama excentrica in placa orizontala sau in cea verticala, in functie de configuratia constructiei tale. oriunde ai pune-o, functioneaza la fel de bine. gaura pentru cama o dai cu bormasina sau cu masina de frezat, daca ai (vezi cum functioneaza aici demo masina de frezat)

sa-ti dau un exemplu: pal de 18, cama de 13,8, sa-i zicem 14, varful iesit in afara frezei masoara 3 mm. asta inseamna ca ai de frezat pe adancimea de 17 mm din cei 18 mm ai pal-ului. cat de bun trebuie sa fii ca sa te opresti din frezare cu un mm inainte de a strapunge placa? daca ai masinarie specializata pt aceasta operatiune poti freza la milimetru. daca folosesti o bormasina si un opritor pe freza (vezi postul anterior), iarasi sa zicem ca reusesti sa te opresti cand trebuie. dar bormasina in mana e cam greu. deci, alege variante cu tolerante dimensionale mai mari, sa nu te arzi! nu-i nicio rusine sa lucrezi sigur.
 
varful frezei - o cota la care trebuie sa fii foarte atent


cand alegi, cel mai bine e sa consulti un catalog ori sa-l intrebi pe specialistul magazinului (unde exista asa ceva). dupa ce afli ce-ti trebuie, verifica ce ti-a spus "expertul", nu cumva sa se priceapa mai putin ca tine (am intalnit si d-astia care fac pe mesterii, si o fac cu un ton foarte convingator, dar sunt varza in domeniu). deci, plimba-te de la un raion la altul, ia cu tine sistemul de asamblare si scula, pune-le langa placa de pal, vezi daca si cum se potrivesc. e mai bine sa constati la magazin ca ai ales o varianta gresita, inca mai ai timp sa schimbi planul.


gaurirea placii din pal pentru cama / tija
tot din cataloage (preferabil) sau prin masurare determini cotele la care trebuie sa dai gaurile. iti pot spune ca centrul gaurii pentru filetul tijei se da la o distanta de marginea placii egala cu jumatate din grosimea placii. la fel, centrul gaurii pentru cama se da la o cota egala cu inaltimea tijei (vorbim de ceea ce ramane in afara placii dupa ce ai infiletat-o). insist totusi: consulta un catalog, e mai sigur: iti ofera schite si cote de gaurire cu precizie.














in foto de sus vezi si artificiul pe care-l folosesc eu ca sa dau gauri exacte: marchez cu creionul axa gaurii pentru tija si incerc sa tin burghiul pe acea linie. dupa un pic de antrenament, iti va iesi la fel de bine

vezi in video cum functioneaza prinderea sistemului tija - cama (demontabil cu excentric) - placa de pal verticala lipseste ca sa vezi cum se cupleaza piesele




vezi in foto vezi asamblarea pas cu pas:
 
montarea sistemului cama tija (demontabil cu excentric)
  • nu vreau sa inchidem subiectul asamblarii placilor din pal pana nu vorbim si despre cazul particular pe nume pat, unde asamblarea placilor de pal poate fi mai pretentioasa. sa zicem ca te gandesti sa faci un pat, adica o cutie care sa acopere dormeza metalica. dormeza poate sta pe propriile picioare sau o prinzi tu in rama din pal. in primul caz nu sunt pretentii mari la asamblarea placilor, din moment ce rama e pur decorativa. le poti imbina oricum, ca nu au de suportat sarcina mare. daca insa montezi dormeza pe suportul din pal, cutia ta va prelua sarcini mari (eventual dinamice, in functie de ce faci tu in patul ala :), deci prinderea trebuie sa fie foarte solida. uite un sistem relativ simplu:

 
conector pentru pat din pal
(nu stiu daca se vede in poza, dar sa stii ca ambele piese metalice au niste colti care se infig in pal cu ajutorul unui ciocan de cauciuc. ghearele astea fac prinderea mai stabila). pentru pat sunt si alte sisteme de asamblare demontabile. du-te prin magazine, intreaba, vezi, alege. in postul urmator voi prezenta alte cateva sisteme de asamblare a placilor. pana atunci, te las sa le incerci pe cele discutate pana acum. ia niste resturi de pal, cumpara accesoriile de conectare, studiezi cataloage sau pui sublerul pe piese, masori / calculezi cu atentie ca sa stii ce freze sa folosesti si unde sa dai semnele pe pal, gauresti, insurubezi, gata. eventual, citeste postarea legata de bormasina si teoria gaurii in pal: http://supermeseriasu.blogspot.ro/2012/12/tutorial-bormasina.htmlspor!

3 comments:

  1. Multumesc mult pentru acest tutorial, cautam de o saptamana modalitati mai clare de montare a "demontabilelor" si nu gasisem nicaieri. Paul

    ReplyDelete
  2. Foarte fain tutorialul, multumesc pentru efort! Spor!

    ReplyDelete