meserias in bricolaj: curge apa in wc

3/7/14

curge apa in wc

 

defectiune bazin wc
curge apa in wc



inca o postare din zona instalatiilor sanitare. tema a fost solicitata direct de un meserias in devenire: apa curge in continuu din bazin in vasul wc. de ce? si, mai important, ce sa fac ca sa nu mai curga?

nu de alta, dar bazinul ala nu mai apuca sa se umple niciodata, iar contorul de apa se invarte si pierderile astea se vad in factura.













rugina si mizerie in bazin apa wc
postarea asta o puteam face cu ajutorul oricarui bazin de wc functional, dar mizeria lasata in urma de apa ne-ar fi impiedicat sa vedem ce se intampla acolo. in poza vezi ceea ce este probabil si in bazinul vasului tau de wc dupa ce-l folosesti o perioada: mazga, rugina, piatra.

ca sa fie clar despre ce vorbim am fost nevoit sa iau unul nou, ca sa arate bine in poze si in video. 





povestea cu armatura bazinului de apa al vasului wc e foarte simpla: isi pierde capacitatea de inchidere (etansare) din cauza apei.
e exact ca la defectiunile aparute la baterie (despre care ti-am vorbit aici nu-mai-curge-apa): depunerile de piatra altereaza dinamica curgerii. la baterie piatra se aseza pe sita pana o colmata, in cazul bazinului de apa piatra strica etansarea.


sistemul de inchidere este de tipul robinet cu scaun. garnitura este montata pe piesa cilindrica din plastic (seamana cu clopotul de la bazinele de apa de pe vremuri, facute din fonta si suspendate), iar forta de apasare este insasi greutatea ansamblului respectiv. scaunul pe care apasa garnitura e teava de iesire a apei din bazin spre vasul wc. vezi in video cum functioneaza robinetul (filmarea e rotita 90 de grade din cauza bazinului prea ingust - nu incapea camera in pozitia ok) defectul despre care vorbim inseamna de cele mai multe ori ca s-a depus piatra pe garnitura plata si pe capatul de teava pe care apasa aceasta. cand stratul de piatra e suficient de consistent, apa incepe sa se scurga printre garnitura si scaunul respectiv. ce ai de facut?
  • inchizi robinetul de alimentare a vasului si tragi apa (trebuie sa lucrezi cu vasul gol)
  • scoti capacul bazinului: ridici un pic capacul, apoi il misti spre dreapta, astfel incat levierul de comanda sa iasa din gaura clopotului (uita-te in foto)
demontare capac bazin apa wc

  • demontezi armatura (rasucesti pana ies din locasurile lor cele doua proeminentze cilindrice diametral opuse)
  • scoti garnitura si o indoi, asftel incat stratul de piatra sa se sparga, o speli bine si o pui la loc
garnitura noua vs garnitura cu depuneri de piatra
  • spargi piatra si de pe capatul de teava pe care apasa garnitura - e o pojghitza, o inlaturi cu mana, e de ajuns sa freci suprafata aia cu degetul
  • speli fundul vasului cu jet de apa ca sa scapi de mizeria de pe fundul bazinului (dusul e perfect pentru operatiunea asta)
  • montezi armatura, pornesti apa si umpli bazinul ca sa vezi daca ai rezolvat problema
  • pui capacul la loc: bagi levierul in gaura din clopot, apoi asezi capacul pe pozitie (invers decat la demontare)
  • ultimul pas, cel mai important: iti vezi de viatza ta :)
simplu, nu? te descurci, n-are sens sa chemi instalatorul pt atata lucru. ala sigur iti va zice "e jale, sefu', tre' sa schimbi tot! o sa te coste, da' te rezolv eu! am lucrat la instalatii in spania, in italia, esti pe maini bune!" :)) din cand in cand garnitura aia imbatraneste si, chiar daca e curata, nu etanseaza. in acest caz trebuie schimbata. sunt foarte multe modele pe piata, asa ca e mai bine sa o demontezi si sa o iei cu tine la magazin, ca sa cumperi una identica. o poti gasi in varianta de cauciuc sau din silicon. eu votez cu siliconul apropo, daca e sa ma intrebi unde sa o cauti, la hornbach am gasit un raft intreg cu toate tipurile de garnituri de genul asta. toate!

gasesti bazinul din postarea asta si multe alte modele : bazine wc.




spor!

4 comments:

  1. Mersi mult pentru sfat.Am demonstat valva de evacuare si am constatat cu stupoare, pe langa calcar, faptul ca garnirura de silicon prezenta mici flaturi(basici)pline cu apa????.Am scos garnitura, am spart besicile cu un ac, am intors garnitura pe manson iar etaseintatea a fost asigurata.Si eu care credeam ca-i flotorul.Am salvat 100 de lei(flotor 50 + vana 50).

    ReplyDelete
  2. Multumesc pentru articol

    ReplyDelete
  3. Data trecută când am schimbat garnitura și am curățat de piatra a funcționat dar acum cu garnitură nouă și fără piatră tot curge apă. De la ce poate să fie?

    ReplyDelete