meserias in bricolaj: tocator de resturi vegetale

4/7/14

tocator de resturi vegetale

bosch axt rapid

bosch axt rapid



ne aflam in sezonul in care vegetatia explodeaza si noi incercam s-o modelam sau s-o tinem sub control prin taieri dese.

operatiunea asta se soldeaza intotdeauna cu resturi de dimensiuni nepotrivite pentru galeata de gunoi / tomberon.

hai sa discutam si despre ustensila care ne ajuta sa stergem urmele macelului :)


se numeste tocatorul de resturi vegetale bosch axt rapid 1800









masinaria asta e o bruta din categoria "muschii mei nu stie carte". un motor puternic actioneaza un cutit cu doua taisuri, care face praf tot ce bagi tu acolo. functionarea inseamna ca pe o parte intra chestii intregi, pe partea cealalta iese o tocana verzui-maronie sau o tocatura de crengi.

din cauza ca scula este un distrugator profesionist, securitatea utilizatorului e o miza foarte importanta. si nu mai e lasata doar in seama lui. daca-ti scapa o mana acolo o transformi in carne de mici, deci fabricantul a avut toate motivele sa caute solutii de evitare a accidentarilor, oricat ar fi utilizatorul de imprudent.

    fanta de intrare a resturilor vegetale
  • in locul de introducere a resturilor de tocat nu te asteapta sa gasesti o usa pe care sa poata intra si pisica atunci cand nu esti tu atent. acolo e o fanta pe unde infigi un snop nu foarte gros de crengi / tulpini / etc. ca sa apropii resturile astea spre cutit nu e cazul sa bagi degetele, caci ai la dispozitie un impingator special din plastic



    buton oprire rapida & surub prindere capac
  • scula e dotata cu buton de oprire de urgentza, in caz ca, doamne fereste, se intampla ceva rau
  • ca sa ai acces la cutitele de tocat e suficient sa scoti un surub si sa scoti un capac. daca incepi sa desurubezi, masina se opreste automat. daca surubul nu e strans, masina nu porneste (e nevoie de interventia asta daca ai bagat prea multe crengi si blochezi rotorul - o sa vezi intr-un video mai jos treaba asta)

    cutit tocator axt rapid
  • e bine sa nu umbli la cutit decat dupa ce scoti masina din priza si-l  blochezi cu o surubelnita (are o gaura special facuta pentru asta, iar surubelnitza e pe post de boltz de fixare) ca sa te protejezi impotriva pornirii accidentale







uite cum functioneaza oprirea de urgenta si surubul de prindere a capacului de acces la cutit:


fabricantul insista si pe modul in care trebuie sa te costumezi cand lucrezi cu masinaria asta: manusi, ochelari, eventual casti, haine si incaltaminte de lucru. mult mai importanta mi se pare interdictia de a purta margele sau cravata. dar nu stiu cata lume are problema asta :) pe cat de simpla e misiunea masinariei, pe atat de simpla e si functionarea. o pornesti, bagi betzele de care vrei sa scapi, o opresti. scula pe care o vezi in postarea asta (axt rapid 1800) are caracteristici care o califica pentru utilizarea acasa:
  • poate taia crengi de grosime maxima 3,3cm
  • toaca in jur de 80 de kilograme de materie vegetala pe ora. de fapt, eficienta e in functie de duritatea resturilor. daca pui material lemnos, gen crengi de stejar, toaca mai greu, deci mai putin. daca pui doar material fibros, gen salata verde, probabil ca poate toca si o tona pe ora
ideal e sa toci crengile imediat dupa ce le tai. daca le lasi o luna sa se usuce ingreunezi misiunea masinariei
  • uite mai jos o demonstratie de functionare normala:

  • uite si cum se blocheaza atunci cand inghesui prea multe resturi la tocat sau cand pui resturi noi peste cele pe care n-a apucat inca sa le toace:
cand s-a blocat, o opresti, demontezi capacul, scoti crengile, montezi capacul si-ti continui treaba o ultima mentiune despre tocator: intre utilizari masinaria trebuie curatata, ca sa nu impietreasca resturile alea pe lame ori in zona de tocare. dar asta-i o chestiune de bun simtz, nu e cazul sa intram in amanunte. ce faci cu resturile tocate? aici ar putea incepe o alta discutie. le arunci sau le transformi in ceva util, gen ingrasamant natural, combustibil pentru soba, le pui sa se descompuna intr-o instalatie de facut biogaz etc. nu ma pricep, nu nu ma bag. daca-ti place scula, uite-o de vanzare aici tocatoare crengi. uite scula si pe pagina fabricantului: bosch-gardencand o cumperi citeste cu atentie instructiunile, sa afli ce stie sa faca modelul tau si sa-i inveti regulile de utilizare.
spor la tocat!

No comments:

Post a Comment