meserias in bricolaj: scurtare curea metalica ceas

12/17/16

scurtare curea metalica ceas

curea de ceas prea lunga


ceasuri curea metalica
craciunul este perioada in care multa lume daruieste ceasuri. m-am gandit sa-ti dau o mana de ajutor la reglarea lungimii curelei. ma refer la curelele metalice, care sunt facute din fabrica pe masura XXL, astfel incat sa se potriveasca pe orice mana.

problema apare cand meseriasa ta are mana L, M, S sau XS. deci cureaua aia e larga. poti sa te duci la un mester de pe strada sau la un ceasornicar sa ti-o rezolve. sau poti sa te ocupi tu.

cum eu promovez rezolvarea problemelor cu resurse interne, iti voi arata cat de simplu este sa transformi un cadou cu probleme intr-unul perfect.









ceasurile sunt mecanisme scumpe si fine, deci incepem cu masurile de precautie, iti recomand sa lucrezi cu atentie, adica sa ai grja ce faci cu sculele metalice ascutite sau cu muchii taioase cu ajutorul carora vei ajusta cureaua. in plus, toata manopera trebuie realizata cu ceasul asezat pe o carpa moale, sa nu se zgarie cadranul.

curele metalice reglabile pe care le-am vazut pe piata romaneasca sunt facute din zale prinse intre ele cu un splint sau cu eclise. procedura generala e clara: ca sa extragi o za trebuie sa scoti elementele de asamblare de la doua zale succesive, scoti zaua din mijloc si asamblezi cureaua la loc. mai departe discutam cele doua cazuri pe rand.

curea metalica ceas model 1

  • iau intai cazul curelei metalice cu zale prinse cu eclise. uita-te in succesiunea de poze, ca sa vezi cam care sunt fazele de lucru. apoi uita-te la filmuletz ca sa vezi cat de usor se scurteaza cureaua.

de obicei, fabricantul a prevazut cureaua cu doar cateva zale care pot fi inlaturate. alea sunt de obicei cele situate imediat langa sistemul de inchidere. fabricantul ti-a indicat si in ce directie ies eclisele printr-o sageata gravata pe curea.

fazele scurtarii curelei metalice a ceasului
te uiti la sagetile alea si stii ca in directia aia trebuie sa le fortezi sa iasa. iei o scula ascutita (eu am folosit o surubelnita pt mecanisme fine), o pui pe eclisa si sa o impingi in afara. daca opune rezistenta, trebuie sa bati cu un ciocan.
atentie la pozitia originala a eclisei, ca sa stii cum sa o pui la loc. invers nu merge.


uite cum se face:



------------------------

zale curea metalica ceas prinse cu splinturi

  • hai sa vorbim si despre curelele formate din zale prinse cu splinturi. pe astea le recunosti dupa gaurile de pe cantul curelei.








ca scula poti folosi ce ai pe acasa sau poti improviza tu una. am vazut ca sunt in comert niste dispozitive speciale pentru asa ceva. le au toti vanzatorii de ceasuri. dar cand cumperi cadoul nu ai si meseriasa langa tine, sa-l probeze. deci, cautam alte solutii.

ai nevoie de o scula cu varf subtire si rotund, de preferat sa nu fie ascutit. eu am folosit o piuneza, dar la fel de buna ar fi o surubelnita pt mecanisme fine (e mai bine sa fie boanta), un ac de cusut din acela gros (tot bont). varful sculei trebuie sa fie cilindric, si nu ascutit, ca sa impinga capatul splintului, nu se infiga in el, sa se impaneze acolo.


fazele scurtarii curelei metalice a ceasului
aseaza cureaua pe un suport mai inalt, cu gaura / fanta pe mijloc, ca sa aiba unde sa se duca splintul cand il extragi. si la curelele astea sunt doar cateva zale care se pot extrage. si aici sunt tot alea asezate imediat langa sistemul de prindere al curelei. si in cazul asta ai sageti pe dosul curelei. in directia asta se scot splinturile.

apesi sau bati ca sa deblochezi splinturile de la doua zale succesive, le dai afara cu un cleste, extragi zaua suplimentara, pui pe pozitie restul curelei si pui splintul la loc.
ai grija la capetele splintului!

ai grija ca si asta are o singura pozitie in care il poti monta. unele sunt sub forma de nit conic cu striatii, altele sunt ca splinturile. partea mai subtire e cea care intra prima in curea. apesi splintul cu putere sau il bati si gata, ai terminat.






uite si filmuletul de rigoare.


acum poti sa-i iei meseriasei tale cel mai tare ceas. dupa ce ii arati ca esti cel mai darnic mos, ii demonstrezi ca esti si cel mai priceput. uite aici: toate ceasurile din lume. sau altele aici: ceasuri pentru ea si ceasuri pentru el. sau astea ceasuri pentru toata lumea.



spor!
si sarbatori fericite!

No comments:

Post a Comment