meserias in bricolaj: camera video endoscopica

4/3/17

camera video endoscopica

cum recuperam cerceii din canalizare?

camera video endoscopica


astazi iti prezint o jucarie foarte interesanta pentru un meserias: minicamera video endoscopica.

recunosc, nu e genul de scula pe care sa o folosesti zilnic. ai nevoie de ea de trei ori in viata, in restul timpului e mai mult pentru fun, e de fitza. trecand totusi peste joaca, e cazul sa spun ca, in caz de nevoie, se dovedeste a fi o scula extrem de pretioasa. te ajuta sa arunci o privire si chiar sa lucrezi in spatii unde nu incape nici macar un soarece :)


deci, daca esti un fan al sculelor, o sa-ti placa.






sa incepem cu lucrurile foarte importante: securitatea ta si a celor din jur. fabricantul ne avertizeaza in debutul manualului de instructiuni sa nu folosim aceasta camera video in scopuri medicale! chiar daca denumirea ne poate duce cu gandul la tehnica medicala, camera nu e destinata acestui tip de utilizare! nu folosi camera aia la oameni sau animale, e periculos! n-o lasa pe mana copiilor, e periculoasa!


am terminat cu interdictiile, sa vedem la ce o putem folosi. gama de utilizari posibile este practic nelimitata:

    trusa camera video endoscopica
  • reusesti sa arunci o privire in zone in care altfel nu ai avea nicio sansa sa patrunzi
  • capul video are un diametru de 8 mm, deci incape in cele mai mici spatii cu putinta
  • cu ajutorul accesoriilor destepte care iti vin la pachet cu scula (carlige, magnet) poti manipula / recupera obiecte aflate in acele spatii. de exemplu: si-a scapat meseriasa cercelul in sifonul chiuvetei? ii extragi rapid si sigur o sa primesti un premiu pe masura :)
  • capul video are un diametru de 8 mm. are loc asadar chiar si in cele mai mici spatii cu putinta.
  • camera video e montata la capatul unui brat flexibil cu lungimea  de 95 cm (gat de lebada) si e rezistent la apa. fabricantul declara ca il poti scufunda linistit pana la adancimea de 90 cm, de unde reiese si prima utilizare pe care o sa i-o dam: inspectarea unei canalizari, conducte. vizualizezi problema si decizi cum o rezolvi (mecanic - cu sarpele pentru instalatii, chimic – cu soda caustica ori alt produs de curatat etc)
  • in capatul cu camera si in jurul acesteia sunt montate leduri, iar puterea acestora e reglabila in 7 pasi, asadar poti vedea perfect in cele mai intunecoase spatii.



hai sa sa detaliem un pic domeniul de utilizare. acasa o pui la treaba in domeniul instalatiilor. vizualizezi continutul sifonului de la canalizare, “te plimbi” prin tevile de canalizare, vezi ce se afla pe coloana de conducte, in coloana de aerisire, sub cada, intri in orice spatiu greu accesibil.

prin locuinta, iti ofera acces video in spatele pieselor de mobilier, sub piesele de mobilier, sub masina de spalat, in cuva masinii de spalat, deasupra tavanelor false, in spatele placii de gips-carton etc

la masina o strecori printre piesele motorului, pe sub carenajul rotilor, prin grila, sub spoiler etc.

as zice ca e de folos si in studiul animalelor. intri cu camera aia in gaura de soareci, in vizuina bursucului, in scorbura unde si-a facut ciocanitoarea cuib, in stupul albinelor, tu alegi.


anumiti vanzatori o promoveaza si pentru activitati de spionaj. ce sa zic, eu prefer sa ma limitez la filmarea mizeriei de sub dulap :)



iti mai dau cateva date tehnice, ca sa intelegi cat e de desteapta:
  • ai la dispozitie o optiune de modificare a luminozitatii ecranului
  • mai ai posibilitatea sa rotesti imaginea pe display, astfel incat sa intelegi ce vezi acolo indiferent de pozitiea camerei
  • nu in ultimul rand, ai posibilitatea sa inregistrezi. scula are o mufa de video-out, asa ca te cablezi acolo si transferi semnalul pe TV (ca sa-l vezi la pe diagonala mare) sau pe calculator (ca sa-l poti inregistra / edita). rezolutia camerei este de 960 X 240 dpi. nu-i grozava, dar nici nu-ti trebuie mai mult, ca doar nu faci filme artistice :)


hai sa ne jucam un pic cu ea. uite-o la treaba la inspectia spatiului de sub un dulap si la inspectarea unui sifon de chiuveta. stiu ca filmuletele sunt cam de rahat, a fost cam greu sa le realizez, insa din ceea ce iti arat iti vei da seama de capacitatile camerei.




accesorii camera endoscopica

accesorii
camera video endoscopica

camera in sine e destul de desteapta, dar fabricantul iti ofera si niste accesorii geniale, care mresc considerabil paleta de utilizari posibile: carlig simplu, carlig dublu, oglinda si magnet.







uite in filmuletul urmator cum se monteaza accesoriile alea pe camera video si in urmatorul filmulet cum functioneaza.





nu stiu cat am reusit sa-ti arat, dar sigur ti-ai dat seama ca e o scula tare. de aici incolo e decizia ta daca-ti place, daca-ti este de trebuinta, daca-ti vei cumpara asa ceva. cerceii de recuperat raman in seama meseriasei tale :)


uite si niste camere d-astea de vanzare: minicamera video endoscopica sau varianta un pic mai evoluata: camera endoscopica pt telefon.

recunosc, nu sunt ieftine, dar chestia asta o stiai deja: jucariile misto costa.





spor!

No comments:

Post a Comment