meserias in bricolaj: femeia cu topor

8/2/17

femeia cu topor

ghid de spart lemne “safe & easy mode”

sparg lemne usor si sigur


dupa postarea anterioara, in care am copt vinete, am primit un mail de la o fana. zice cam asa: “vreau sa fac focul, dar n-am un meserias la dispozitie. cum ma descurc singura cu lemnele? n-am forta si nici priceperea sa manuiesc toporul. stii vreo metoda de spart lemne pe care o pot folosi doamnele fara sa-si distruga manichiura?”


ei, bine, stiu. de fapt, o stie cam toata lumea care traieste la sat. de fapt, o stie toata lumea care are soba pe lemne. sigur o stie si meseriasul ei, dar n-a vrut s-o invete ca sa o protejeze, probabil. il inteleg: toporul e o unealta periculoasa.

despre asta vorbim azi: ghid de maruntit lemne pentru o femeie singura acasa.




sa fim intelesi de la inceput: asta e o metoda de maruntit lemne mici, nu de spart busteni cu diametrul de juma de metru. eu o folosesc pentru scanduri si alte resturi de cherestea (recuperate de pe santiere), combustibilul meu favorit de aprins carbunii pentru gratar.


sa-ti zic intai de ce sparge lumea lemnele asa. intai, pentru ca nimanui cu scaun la cap nu-i place sa faca pe sportivul cu toporul. si nici pe tintasul de elita. e oricum intre greu si imposibil sa nimeresti cu toporul exact acolo unde vrei sa tai. in plus, la lovituri d-astea sportive, traiectoriile sculei si lemnului sunt imprevizibile. apare riscul de a-ti scurta degetele sau de a-ti crapa tibia, de a-ti sparge capul etc.

pe de alta parte, si asta e deja o judecata subiectiva, eu vreau sa pot sparge lemne si in timpul unei petreceri daca am ghinionul sa se stinga focul, iar eu am ceva alcool la bord. deci, prefer metoda asta, care indeplineste cateva cerinte importante: siguranta, economie de efort, eficientza. tocmai d-aia consider ca e potrivita si pentru meseriase.

cum se face? pai, pui legile fizicii sa lucreze pentru tine.

uite cum e la mine. am un topor finutz, foarte bine ascutit. nu lovesc lemnul cu el. pun lama pe lemn acolo unde vreau sa fac taietura, ridic ansamblul lemn + topor in aer si il las sa cada pe beton. in cadere, am grija sa-mi feresc si mana!

ideea este ca, atunci cand cade, lemnul se opreste cand atinge betonul, iar toporul isi continua cursa in virtutea inertiei si patrunde in lemnul pe care vreau sa-l maruntesc.

prima oara dau usor, doar cat sa se infiga taisul in lemn. cand toporul este infipt cat de cat in lemn, deci sta singur in crapatura aia, dau mai tare, ca sa se produca efectul de pana si lama toporului sa sparga lemnul.


lemnul se sparge le directia fibrei

un lucru de baza in povestea asta: lemnul se sparge pe lungimea fibrei. daca vrei sa-l spargi perpendicular pe fibra, n-o sa reusesti!








ce sa zic? sigur, simplu, eficient. si elegant, as adauga. o meseriasa poate face chestia asta cu gratie, imbracata in rochie de seara si cu unghiile false montate. dupa ce sparge lemne va arata ca noua. uite in video:



dupa cum observi, din momentul in care lama toporului o porneste in jos, mana mea nu-i mai intersecteaza traiectoria. am grija sa-mi tin degetele in zona sigura. daca procedezi si tu la fel, n-ai cum sa te tai. in plus, miscarea toporului nu e violenta, altetica, nu loveste lemnul in plina viteza. consumul de efort e minim, iar legile inertiei fac treaba pentru tine.

in aceasta faza, riscul sa-ti sara lemnul in cap este redus. dar creste exponential cand scurtezi surcelele. adica, daca scandura pe care o subtiezi e prea lunga, surcelele trebuie sprijinite la capete si lovite cu toporul, ca sa ajunga la dimensiunea dorita. mare grija: fragmentele alea de lemn iti pot sari in cap in momentul ruperii! uita-te la video:




deci, incearca sa estimezi cam pe unde ar sari lemnul daca s-ar rupe cand il lovesti si fereste-ti capul de zona aceea! eu mi-am luat un lemn d-asta in fatza si nu mi-a placut!

te mai avertizez ca pielea fina de meseriasa poate suferi groaznic la contactul cu aschiile ascutite din lemn. deci, manevreaza surcelele cu atentie, sa nu te intepi.


gata, meseriaso, ai scapat de problema. poti face focul cand vrei, cum vrei, cu cine vrei :)

uite si niste metode de aprindere a focului: cum-fac-focul, faci-foc-cu-amnarul, fac-focul-cu-lemne-ude.

tot ceea ce-ti trebuie pentru un gratar gasesti online aici: topoare, lampa gaz, gratare, accesorii gratar.





spor!

No comments:

Post a Comment