meserias in bricolaj: set biti suruburi speciale

11/25/17

set biti suruburi speciale

desfacem suruburi speciale

set biti securitate

daca mesteresti pe acasa, sigur ai intalnit la viata ta suruburi speciale, care nu pot fi desurubate cu nimic din ceea ce numim scula normala. de obicei, suruburile astea le gasim la aparate electrocasnice. eu presupun ca montarea lor are ca unic scop impiedicarea utilizatorului sa le demonteze. sau cel putin ingreunarea acestei operatiuni.

nu spun ca fabricantii vor sa ne transforme in sclavii atelierelor de service. dar asa pare...

acuma, nu ma pricep eu sa repar chiar orice, dar de obicei vorbim despre interventii banale, pe care le poate face oricine. ce sens are sa ma duc in service, daca singurul defect e ca s-a intrerupt cablul de alimentare al robotului de bucatarie? da-l incolo, ca nu ma duc la specialist pentru atata lucru. il demontez, scurtez cablul, il leg la loc si in 5 minute e ca nou. la fel, daca a murit comutatorul on/off al filtrului de cafea. il demontez si pe asta, il schimb sau fac un shunt si scap de el, apoi mai folosesc filtrul ala o mie de ani.









suruburi speciale
suruburi securitate
asadar, azi iti arat un set de biti pe care l-am luat pentru asemenea suruburi.

am mai discutat despre suruburi aici teoria-surubului. la capitolul suruburi speciale iti ziceam sa le desfaci cu sculele pe care le ai la dispozitie sau sa iti confectionezi / modifici singur sculele. acum am depasit stadiul ala. avem scule dedicate.



sa vedem despre ce e vorba. fabricantul a botezat produsul "set biti securitate". ok, asa sa-i ramana numele :).  dar mai corect era sa-i zica set biti speciali.


in setul asta o sa regasesti doua tipuri de biti uzuale: torx (stea) si imbus. ambele sunt insa gaurite pentru ca se potrivesc capetelor de surub "cu siguranta". siguranta asta este cuiul, excrescenta aia plasata in mijlocul gaurii, care impiedica folosirea unui bit normal.

bitii torx ii gasesti in 9 variante dimensionale: T8, T10, T15, T20, T25, T27, T30, T35 si T40. toate gaurite in centru, sa nu se blocheze in cuiul din capul surubului


bit torx special + surub torx special
bit torx securitate + surub torx securitate

bitii imbus ii gasesti in seria dimensionala 2, 2.5, 3, 4, 5 si 6. gauriti la  mijloc si astia. alaturi stau alte 6 bucati cu cotele in inch.


bit imbus special + surub cap imbus special
bit imbus securitate + surub cap imbus securitate

ar mai fi bitii speciali surubelnita dreapta crestata pe mijloc. suruburile astea smechere au ca pereche piulite rotunde cu o crestatura. la surub e clar, crestatura de pe cap nu e continua, ca sa nu le poti antrena cu surubelnita dreapta normala. la piulita, degajarea din bit te ajuta sa o strangi si dupa ce trece de capatul tijei filetate. dar nu prea mult. si la bitii astia ai 4 dimensiuni.


bit drept crestat + surub cap crestat

mai este capul cu trei aripi. e ca ala cruce, numai ca in loc sa aiba 4 crestaturi plasate la 90˚ una fata de alta (Éare 3 la 120˚ (sigla mercedes å). si pe astea le gasesti in patru dimeniuni. sunt bune pt surubul cu trei aripi, dar eu le-as incerca si la suruburile cu gaura de sectiune triunghiulara.


bit trei aripi + surub cap trei aripi


ca sa umple suportul, fabricantul a pus pe ultimele 3 pozitii biti cap cruce normali, cu dimensiuni de 6, 8 si 10.


la pachet mai vine si un suport de biti cu lungimea de 60mm.


acuma, hai sa vedem si partea rea. ca la fiecare scula exista si asa ceva.
fabricantul nu s-a gandit ca suruburile astea speciale (sau de securitate sau cum or vrea ei sa le zica) sunt de obicei foarte mici / subtiri. iar fabricantii de electrocasnice le-au ingropat adanc in aparatele lor. si evident ca gaurile prin care ai acces la capetele suruburilor sunt pe masura de mici.

deci, chiar daca bitul tau incape acolo, spatiul s-ar putea sa fie insuficient pentru suportul de biti. asa ca am putea ajunge in situatia frustranta de a avea bitul potrivit pentru capul de surub special, dar sa nu-l putem folosi. caz in care injuram si ne intoarcem la ce-ti ziceam in linkul de la inceput. improvizam, ca d-aia suntem meseriasi :)


daca stii ca ai nevoie, uite un set complet de biti care poate fi comandat online: toti bitii din lume. alte chestii din aceeasi categorie ai aici: biti.



spor!

No comments:

Post a Comment