meserias in bricolaj: reparatie hidrofor

4/4/18

reparatie hidrofor

vas de expansiune distrus

reparatie hidrofor



cea mai des intalnita defectiune a hidroforului in timpul iernii este distrugerea vasului de expansiune. mie mi-a explodat acum cativa ani din cauza ghetii (cred ca am uitat sa-l golesc toamna), iar acum s-a rupt pur si simplu flansa aia de la racordul flexibil. nu inteleg de ce, dar am nevoie de apa in curte, asa ca l-am schimbat.






sa-ti arat cat e de simplu. e o operatiune care o sa-ti manance vreo 10 minute din viata.

hai sa enumeram fazele pe care le ai de parcurs (ti le arat in video un pic mai jos):

vas de expansiune nou
pentru hidrofor 

  • demontezi suruburile care prind pompa de vasul de expansiune

  • demontezi racordul flexibil (desfaci piulita aia olandeza)

  • ridici pompa, scoti vasul distrus, il pui sub pompa pe cel nou

  • strangi suruburile de fisare a pompei pe vas
  • montezi la loc racordul flexibil (e de preferat sa schimbi si garnitura)
  • amorsezi pompa
  • pornesti hidroforul

sunt de parere ca nu e cazul sa chemi instalatorul pentru atata lucru. daca nu crezi, o sa las filmarea sa vorbeasca pentru mine, ca sa te convingi ca e o operatiune banala, pe care o poate face oricine:






hidrofor reparat
apropo, am hidroforul asta de vreo 10 ani. asta a fost al doilea vas de expansiune schimbat, insa automatizarea (presostatul) si pompa functioneaza perfect chiar si acum. si as zice ca scula n-are o viata usoara: sta in curte 365 de zile pe an, in bataia soarelui , a ploii si a zapezii. e protejat doar de un soi de acoperis din fibra de sticla ca sa nu ploua pe firele de alimentare.


asta din video e un hidrofor ieftin. cred ca ti-am mai zis cum e cu sculele astea pe care dai bani putini: e posibil sa moara in prima zi de functionare, caz in care le schimbi, ca sunt in garantie. dar pot sa si functioneze o mie de ani. ei bine, eu am avut noroc sa ma incadrez in varianta “b” cu acest hidrofor...


daca ai nevoie de unul, uite niste variante de cumparat online aici: hidrofoare


pompa noua hidrofor

LATER EDIT evident ca in scurt timp s-a stricat si pompa. intre noi fie vorba, nu m-a surprins si nici nu m-a suparat: pompa aia merge perfect de peste un deceniu, deci era momentul sa iasa si ea la pensie. cand zic ca s-a stricat ma refer la faptul ca s-a dus etansarea de pe ax si curgea apa in timpul functionarii. motorul merge, dar s-a impuscat un simeringul. nu aveam nicio sansa sa demontez masinaria si sa gasesc o piesa de schimb, asa ca am schimbat si pompa. am cumparat una sarbeasca din obor, am cautat sa aiba performante un pic peste cea veche, ca sa fiu sigur ca face fatza. am montat-o, am amorsat-o, functioneaza. uite-o in poza ce albastra e :)



spor!

No comments:

Post a Comment