8/8/13

gaurire faianta / gresie

gauri fara placi sparte

te-am tot sfatuit sa dai gauri in placile de faianta / gresie fara percutie. ti-am si zis de ce: risti sa le spargi. e momentul sa-ti si arat.
in postarea asta iti voi prezenta o demonstratie de gaurire a unei placi de faianta in doua variante
- o gaura cu burghiu vidia CU percutie
- o gaura cu burghiu vidia FARA percutie
asa vei vedea diferentele









iti spun de pe acum ce se va intampla, care este pericolul. cand folosesti percutia sunt sanse mari sa spargi placa. nu zic ca se sparge intotdeauna. insa exista sanse mari sa se intample asta, in functie de ce defecte ascunse are, de cum e lipita, de directia si forta cu care apesi burghiul pe placa etc. partea nasoala in acest caz este ca placa fisurata trebuie inlocuita. alti bani, alta distractie: trebuie sa ai una de rezerva, o scoti pe cea sparta cu precautii serioase, nu cumva sa se sparga si placile vecine, o lipesti pe cea de schimb, o chituiesti. ce mai incoace si-ncolo, munca multa si migaloasa. plus ca mai e si mizeria suplimentara, pe care eu o evit cat pot.








hai sa  trecem la demo


placa sparta din cauza percutiei
placa gaurita perfect fara percutie





pentru inceput iti marturisesc ca, inainte de a face filmarea, ma gandeam ca voi fi nevoit sa folosesc nenumarate placi pana sa reusesc sa sparg una. doar ti-am zis: nu se sparge intotdeauna. ei bine, placa mea luata dintr-o cutie originala s-a spart din prima! asta m-a bucurat, iar pe tine trebuie sa te puna in garda. nu stii niciodata cu ce placa ai de a face, deci mai bine fii precaut!



 




 

cum se da gaura perfecta?

  • da semnul cu carioca pe placa de faianta, apoi marcheaza locul si fizic. foloseste un cui ascutit, pe care-l lovesti usor cu ciocanul pana spargi smaltul. in felul asta, varful burghiului va fi stabil si vei da gaura acolo unde vrei tu, nu unde vrea sa alunece el

  • porneste bormasina pe rotatie si gaureste cu rabdare. la inceput viteza de avans va fi mica din cauza duritatii smaltzului. incet-incet vei trece de smaltz (totodata se va incinge si varful, dar ii trece), apoi vei intra in materialul mai moale din care e facuta placa

  • dupa ce ai trecut de placa, poti comuta bormasina pe percutie. evident, faci treaba asta daca e nevoie. in cazul in care peretele placat este din bca / caramida eficienta (cu goluri) n-ai nevoie de percutie nici mai departe. si nu doar ca n-ai nevoie, dar e si contraproductiv. poti strica zidul: spargi caramida in mod necontrolat


ca sa previn eventuale comentarii privind seriozitatea experimentului: stiu, n-am lucrat cu o placa lipita, tinuta pe pozitie de placile vecine, deci s-a spart mult mai usor. corect, e posibil ca demonstratia pe o placa scoasa din cutie sa nu fie relevanta 100%. abordez insa acest subiect pt ca mie mi s-a intamplat: chiar am spart placi de faianta / gresie lipite pe perete / pardoseala. si vinovata a fost 100% percutia. deci am invatat din greselile mele si incerc sa-ti arat cum sa le eviti.
gandeste-te ca placa din video era curata & sprijinita perfect pe o suprafata neteda (placa din pal), deci nu am manarit experimentul, n-am cosmetizat realitatea de dragul de a-mi sustine punctul de vedere.
oricum, tu alegi singur metoda folosita. eu am zis ce am avut de zis.
spor la gaurit si la berea rece de dupa :)

No comments:

Post a Comment