11/4/13

legatura electrica in ploaie

hidroizolam legaturi electrice

instalatie electrica outdoor aparenta

 

cand ai de facut legaturi electrice outdoor ai de ales intre doua variante: faci instalatie aparenta (la vedere), protejata sau nu in teava pvc / tub flexibil (copex) si cu legaturi in doze etanse de exterior, sau ingropi firele. orice metoda ai alege, trebuie sa hidroizolezi legatura electrica astfel incat sa nu faca scurt circuit

 
  












sa discutam posibilitatile de lucru pe rand. varianta de instalatie aparenta e simpla si eficienta. sarmele stau in tevi, legaturile in doze etanse, nu ploua in ele, functioneaza forever. dar e si vizibila, deci cel mai probabil urata. nu intotdeauna te incanta sa vezi tevaraie / coturi / console / cleme / doze. in plus, nu intotdeauna ai la dispozitie pereti pe care sa fixezi instalatia asta. de aceea ma voi referi in special la varianta cu fire ingropate.



de ce acest subiect acum? pai, eu toamna ma apuc sa rearanjez curtea si sa mai adaug niste dotari pe care le-am gandit in timpul verii. e vreun loc unde nu bate lumina, voi duce un bec acolo. e vreun loc unde am nevoie des de 220V si m-am plictisit sa ma plimb cu prelungitorul, voi duce o priza acolo. toate chestiile astea le gandesc vara, dar execut lucrarea abia toamna, cand e mai comod. cad frunzele, tufele intra in pauza si pot analiza mai usor zona unde urmeaza sa intervin. in plus, am si acces facil in zona de lucru, nu e nevoie sa ma strecor printre tufe, sa ma lupt cu insectele si sa-mi intre crengi in ochi :)
 

discutam asadar despre instalatia electrica outdoor, in varianta cu conductor ingropat. sa eliminam din nou cea mai simpla solutie: cablu subteran intreg, fara ramificatii. asta-i varianta ideala, rar intalnita. in viata reala, daca tot duci 220V in gradina, vrei sa faci o instalatie complexa, prin care sa alimentezi mai multi consumatori. deci, chiar daca ai posibilitatea sa duci un cablu nesectionat, il vei taia tu ca sa imprastii cum trebuie curentul prin curte. apoi ingropi legatura asta, dar urmeaza testul suprem: ce te faci cand ploua? iti va scurt-circuita apa legaturile? iti vor sari sigurantele in draci?
pai, hai sa nu se intample asta. hai sa facem conexiunea electrica in conditii de sigurata maxima, sa o hidroizolam meserie :)


legatura electrica cu regleta
 
cum se face o legatura e o discutie foarte scurta, caci sunt doar doua variante: dezizolezi firele si le cuplezi cu regleta sau le infasori & cositoresti & reizolezi.
 

 
 
 
uite in video cum se cositoreste repede. lampa cu gaz asigura o incalzire rapida si concentrata, nu-ti topeste izolatia firelor mai mult decat e cazul. povestea asta se poate realiza si cu un pistol de lipit / ciocan de lipit / letcon, dar dureaza prea mult si nu e atat de eficienta.

hai sa vedem ce se intampla cand pui firele in apa:

 

daca vei face acest test acasa, nu te lasa pacalit de apa de la robinet. vezi in video o proba in care apa curata refuza sa faca scurt-circuitul. ca sa te convingi ca prin sarmele alea trece curent, la sfarsitul testului am facut un scurt cu surubelnita.

asadar, cu apa suficient de pura, fara prea multe saruri dizolvate in ea, conductivitatea e redusa si poti sa crezi ca legatura ta electrica e in sigurantza. insa apa din pamant, cea in care plasezi tu legatura asta, e plina de saruri minerale, ceea ce-ti asigura un scurtcircuit de zile mari :)

vezi in video ce se intampla cand apa curata de la robinet se transforma in apa de ploaie puternic mineralizata, cum e cea din curte:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
hai sa vedem ce varianta de a le hidroizola iti propun eu. lucrarea e simpla: iei un pet de plastic cat mai mic, pui legaturile izolate inauntru, pui niste silicon de instalatii inauntru, storci sticla cat poti de mult (ca sa-i micsorezi volumul), umpli cu silicon, lasi sa se intareasca si gata, poti ingropa instalatia.



 

avand in vedere metoda, iti sugerez inca o data varianta cu fire cositorite. sunt bune si regletele, dar forma lor patratzoasa impiedica utilizarea benzii adezive pentru hidroizolatre / etansare suplimentara.

 

hai sa inchei povestea. chestia prezentata aici e un truc banal, dar infailibil pentru hidroizolarea unei legaturi electrice plasate intr-un mediu umed. reteta care utilizeaza izolier band + silicon iti asigura legaturi functionale cel putin un deceniu. sunt si alte metode, cum ar fi izolarea cu smoala sau folosirea tubului cu termocontractare (prin incalzire se strange pe fire si adera la izolatia originala, utilizat ca manson la cabluri subterane) etc, dar astea-s variante profi, care cer materiale speciale. pentru un meserias de hobby varianta propusa de mine e simpla, eficienta si se realizeaza cu materiale pe care le ai deja acasa.

 
spor, meseriasule!

1 comment:

  1. Dl. Meseriasu, multam de pont. sa traiesti.

    ReplyDelete