1/18/14

nu mai curge apa

element filtrare (sita) baterie

seceta la robinet




daca e oprita apa nu avem ce povesti pe tema asta. de unde nu e, nici dumnezeu nu da. discutia noastra incepe atunci cand e apa pe conducta, ai deschis si robinetul, dar pe teava nu mai curge nimic. asta-i o poveste legata de sarurile din apa, de apa dura. si meseriasul din tine poate rezolva rapid problema.









totul porneste de la faptul ca ceea ce curge la noi la robinet nu este "H","2" si "O", cum am invatat la chimie. lichidul din teava e o combinatie mai complexa de apa si saruri. cu cat e mai mare concentratia de saruri, cu atat e mai "dura" apa.

apa asta dura are prostul obicei sa produca depuneri de "piatra" pe toate componentele instalatiei. cele mai sensibile sunt filtrele montate pe baterii si robineti. o alta victima a depunerilor este para de la dus.

sa le luam pe rand

  • bateriile pentru chiuveta sau cada sunt prevazute cu sisteme de filtrare a apei montate pe perlatoarele de la capatul tevii. e vorba despre un sistem dublu de filtrare: o piesa din plastic retine impuritatile mari (nisipul), iar sitele din sarma ar trebui sa preia si impuritatile minuscule. daca ai ghinionul sa fii alimentat cu apa dura, in timp se produc depuneri. cea mai sensibila e sita de sarma, care la un moment dat se colmateaza si afecteaza serios debitul bateriei. in varianta extrema se poate ajunge sa nu mai curga niciun strop de apa, ca s-a astupat de tot










sistem filtrare apa

solutia e sa demontezi perlatorul de la capatul tevii, sa extragi sitele, sa cureti sub jet de apa piesa de plastic, iar sitele de sarma sa le indoi pana se sparge toata piatra. pui piesele la loc, insurubezi perlatorul si gata, ai din nou apa.
sita colmatata de apa dura



tip:
nu strange perlatorul cu cheia, ca n-are rost. e mai bine sa o poti demonta oricand cu mana, sa nu trebuiasca sa cauti scule.


eu am aplicat varianta extrema: am eliminat sitele de tot. ma deranjeaza mai mult sa primesc reclamatii dese de genul "iar nu curge apa in baie", decat sa vina apa cu tot cu impuritati. ce poate ca vina din instalatie, sobolani morti? :)
  • un alt robinet care se infunda e cel de la alimentarea bazinului de wc. asta are sita incorporata, deci n-o poti scoate, ca e corp comun cu capacul. adica o poti scoate, dar numai daca o tai. si pe asta trebuie s-o golesti din cand in cand de acumularile de nisip.

  • o alta victima a apei dure este para de la dus. asta n-are sita, dar sistemul de evacuare a apei in jeturi multe si cu presiune inseamna utilizarea unor orificii gen duza, care se colmateaza in timp. efectul: din dus curge tot mai putina apa cu presiune tot mai mare. in cazul asta trebuie sa cureti fiecare gaurica in parte cu un ac. poti de asemenea sa demontezi fatza si sa cureti pe dinauntru. o alta varianta e sa pui detartrant pe piesa aia perforata si sa astepti sa dizolve piatra. sau chemi instalatorul si-ti zice ca trebuie schimbata toata instalatia :)
dupa cum vezi, interventiile sunt banale. dar nu si obligatorii. poate cautai pur si simplu un pretext sa schimbi totul prin baie / bucatarie si defectiunea asta la baterie / para de la dus a venit la fix. in cazul asta, uite oferte aici baterii sanitare. sa tot schimbi.





spor!

No comments:

Post a Comment