2/24/14

ceas personalizat

facem un ceas personalizat

ceas personalizat


urmeaza sa-ti vand un pont tare: poti construi cu mainile tale un ceas din aproape orice!

n-o sa te sfatuiesc sa fabrici cu pila si ciocanul rotite dintate, axuri si arcuri pentru un ceas mecanic:)
vorbim despre realizarea unui ceas personalizat cu ajutorul unui mecanism standard, gata facut, pe care il cumperi. tu personalizezi doar cadranul ca material, forma si aspect.










mecanismul de ceas cu quartz pe care-l cumperi inseamna cutia in care e instalat ceasul cu cuartz & circuitul electric & axa pentru limbi. la cutia asta primesti o saiba si piulita de fixare a cadranului pe mecanism si setul de limbi: orar, minutar si secundar.
mecanism ceas si limbi









  • cutia ceasului e standard, o vezi uitandu-te pe spatele sau in interiorul oricarui ceas de perete sau de masa
  • gasesti mecanismul de ceas in diferite variante: cu pendul sau fara, care merge in sens orar sau invers
  • o dimensiune importanta este lungimea axului pentru limbi. cota asta iti arata ce grosime maxima poate avea cadranul, deci trebuie sa tii cont de ea cand faci proiectul





montaj limbi ceas personalizat

  • setul de limbi (orarul, minutarul si secundarul) este disponibil de asemenea in diferite variante ca forma, dimensiune, culoare. in poza iti arat ce am cumparat eu pentru aceasta postare, dar sa stii ca oferta e mult mai mare. daca ceea ce gasesti pe piatza nu se potriveste cu dorintele tale poti sa intervii tu asupra limbilor cu un marker permanent / vopsea si cu foarfeca si sa le personalizezi dupa pofta inimii. sunt din tabla subtire, se taie / indoaie / indreapta foarte usor

limbi ceas personalizat


de aici incolo intervine imaginatia ta. proiectezi cadranul ala din ce material vrei, in ce forma vrei sil decorezi cum vrei.

cred ca nu e cazul sa-ti spun prea multe. il faci pe un placaj / plastic / metal / lemn / tabla / carton / policarbonat / sticla / oglinda / placa faianta / orice alt material. placa asta o faci de forma pe care o doresti si o decorezi cum vrei: lipesti o poza pe ea / lipesti un autocolant / dai cu vopsea / acuarela / lipesti o panza / hartie etc






 


poti monta ceasul si pe obiecte din casa, cum ar fi un fund de tigaie, o cutie de plastic, o farfurie, o coperta de carte, un cos de gunoi, masca pentru tubulatura de la hota, usa de dulap de bucatarie, spatele unui raft, un disc de vinil, un abajur de lampa etc. ultimul exemplu de montaj: pe un capac de doza, astfel incat sa ai un ceas al carui cadran va fi peretele.


 






gata cu exemplele, imaginatia ta e de baza aici.















hai sa montam ceasul impreuna.

  • placa din care voi face cadranul este din carton gofrat (evident, un gunoi), iar inscriptionarea o voi face de mana cu un marker
  • as putea sa pun un autocolant sau sa lipesc material textil pe carton ca sa arate mai bine, dar nu ma complic. asta vei face tu acasa :)
  • am grija ca dimensiunea cadranului sa fie peste aria acoperita de minutar, astfel incat sa nu existe riscul ca acesta sa se blocheze in obiecte aflate langa ceas
  • accesul la spatele cadranului (ca sa schimb bateria) nu e o problema


intai desenez reperele orare, apoi inscriptionez si tai pe conturul dorit. gauresc cadranul cu ΓΈ8, asez mecanismul in spatele cadranului, pun saiba pe ax, strang piulita (cu grija, sa nu turtesc cartonul). ca sa fiu sigur ca mecanismul nu se va roti in gaura aia lipesc cutia pe spatele cadranului.
adaug limbile in ordinea orar, minutar si, bomboana pe coliva, secundar :) vei vedea ca axul ceasului are o bucsa de plastic cu diametre diferite pentru orar si minutar, iar secundarul il bagi in gaura din mijloc. pun bateria si gata, merge ceasul! uita-te in video cat de usor se monteaza limbile (demonstratia e facuta pe un ceas fara cadran)



!!! ai observat probabil ca am montat limbile in pozitia in care arata ora 12:00:00. asa e mai simplu de respectat pozitia lor relativa !!!
!!! inca una despre limbile astea delicate: la montaj e posibil sa le indoi. pana sa-l pornesti verifica-le, indreapta-le, asigura-te ca planurile lor de rotatie nu se intersecteaza, ca sa nu blocheze ceasul !!! 



daca vrei sa atarni ceasul mai ai de adaugat un sistem de prindere (unele ceasuri au asa ceva din constructie). al meu nu are, dar nici nu ma chinui prea mult sa fac unul. il agatz intr-un carlig :)
gata, am terminat de construit ceasul meu propriu si personal. gasesti de vanzare mecanismul de ceas (in diferite variante constructive si dimensiuni) plus limbile aferente in multe locuri.
vezi ca vine 1 martie! pune-ti mintea la contributie si inventeaza un cadran personalizat pentru ceasul pe care-l vei darui meseriasei tale!
daca nu-i faci ceas, poate-i iei unul gata facut. uite niste variante de ceas decorativ.





daca vrei un ceas cu totul iesit din comun, arunca o privire aici: ceas cu multi de x :). tie o sa-ti placa, sa vedem daca si ei :))


spor!

No comments:

Post a Comment