3/24/14

tutorial slefuitor cu cilindru

slefuitor bosch prr 250 es

slefuitorul cu cilindru


vin astazi la tine cu o scula new entry in zona masinariilor electrice. e un nou tip de slefuitor, pe care baietii de la bosch l-au construit cu gandul ca ne va fi de folos si l-au botezat PRR 250 ES. frumos nume :)

am mai avut aici discutii despre slefuitoare (in postarile astea tutorial slefuitor, tutorial flex II), unde pomeneam de diferite variantea le acestei scule: cu vibratii, cu excentric si cu banda. vorbeam si de slefuirea cu perie actionata de flex sau bormasina.


ei, uite ca a aparut o varianta noua: foaia de smirghel este pusa pe un cilindru sau e sub forma de perie radiala / axiala. deci ai ca variante slefuirea cu circumferinta (scula manson sau perie lamelara) sau cu baza cilindrului (scula tambur flexibil)








procedam ca la toate celelalte scule si vorbim intai despre siguranta.

220V inseamna pericol de electrocutare!
glaspapir + metal = scantei, deci pericol de explozie!
scula in miscare = pericol de accidentare!
praf sau span eliberat cu viteza inseamna pericol de raniri!
atentie maxima. nu e jucarie!



slefuitor bosch prr 250 es
te intrebi probabil de ce au inventat astia inca un slefuitor? ce, n-aveam destule? pai, asta e diferit fata de celelalte vazute pana acum pentru ca poate slefui suprafete plane, dar, in premiera, slefuieste si suprafete denivelate, suprafete curbate, suprafete cu neregularitati. mai mult, cu peria lamelara ai acces in zone inaccesibile cu alte scule, gen canale, caneluri, spatii inghesuite.





de functionat, ce sa zic, functioneaza ca orice alt tip de slefuitor. sa vedem totusi cu ce se lauda in plus scula asta.


  • cel mai misto lucru e sistemul de schimbare rapida a sculei. axul este unul de tip sds, bagi scula si face click, apesi pe un buton si scoti scula.
  • are variatie continua a turatiei, in functie de materialul pe care il prelucrezi si de intensitatea prelucrarii.

  • pe langa mansonul de slefuire (montat pe o ditamai tija de cauciuc) si periile livrate la pachet cu masinaria, ai la dispozitie accesorii optionale, gen manson tronconic sau o perie de sarma (alama). asta, evident, in functie de proiectele tale.
scule pt slefuitorul cu cilindru


  • scula e dotata cu o aparatoare si sistem de aspiratie a prafului. nasol e ca trebuie sa mufezi teava aspiratorul de acasa de ø30 cu racordul aparatorii, care este de ø19.


in privinta aspirarii, nu cred ca vei avea probleme. esti meserias, improvizezi tu ceva ca sa scapi de praf. daca nu-ti vine vreo idee, uite doua incercate de mine:
- aspiratorul auto se potriveste bine pe ø19
- foloseste un dop de damigeana (e in foto de jos). are gaura, trebuie doar s-o strapungi, iar din capatul mare sa cioplesti un pic cauciucul ala pana intra fest in teava aspiratorului tau.

sistem aspiratie praf cu aspirator auto / aspirator normal


cam asta ar fi de zis despre scula. uite-o in proba de lucru cu niste piese care nu pot fi slefuite ok cu alta scula:





ce vei slefui tu cu ea e treaba ta, dar exemple de obiecte cu configuratii sau forme complicate sunt destule: balustrade, lucrari in fier forjat, constructii metalice, jaluzele etc.




uite slefuitoare de vanzare aici: slefuitoare, uite scula si pe pagina fabricantului: bosch-do-it. daca-ti place, ia-o. testeaz-o putin pana-ti faci mana si da-i drumul la treaba!




spor!

No comments:

Post a Comment