4/11/14

tutorial bosch indego 1

robot gazon bosch indego

gazonul care se tunde singur



astazi am de spus povestea s.f. a unui robotzel care face multe pe langa casa omului. e o scula de inalta tehnologie, ultimul racnet in domeniul automatizarii de uz casnic.

e oarecum din categoria "mama, asta-i pe bune?" si se ocupa eficient de o treaba de care un meserias serios se cam fereste, ca-i pierdere de timp: tunsul gazonului.


recunosc din prima: bosch indego imi place atat de mult, ca daca ar sti sa gateasca, ar aduce bere rece cand ii ceri si ar avea cel putin cupa "c" la sutien l-as recomanda drept cel mai bun prieten al meseriasului gradinar :)









bosch indego inregistreaza nu mai putin de trei superlative pentru acest blog: e cea mai scumpa scula prezentata vreodata aici, e cea mai mare, dar e si cea mai desteapta. are un iq atat de ridicat, incat daca ar exista o organizatie mensa a sculelor, robotul asta sigur ar fi membru :)

ca dovada ca e o masinarie desteapta, in instructiuni e mentionat inca de la inceput, citez: "nu e destinata utilizarii de catre persoane cu deficiente senzoriale / intelectuale" :)) deci: e desteapta, nene! ai grija cine si ce face cu ea!


in privinta pretului, ce sa zic? e un fel de lamborghini gallardo al sculelor, costa o mie si ceva de euro, asa ca aceasta e o postare pentru doua categorii de cititori:
  • curiosii ca mine
  • meseriasii miliardari :)


indego = robot + statie andocare + transformator +
cablu perimetral + tarusi

masinaria functioneaza pe principiul "tu arata-mi unde e iarba, ca mai departe ma descurc". pentru ca e o masinarie foarte complexa si sunt foarte multe lucruri de spus despre bosch indego, discutia se va intinde pe mai multe postari.

pachetul indego e format din robotul propriu-zis, statia de andocare si transformatorul. in cutie mai gasesti o rola de 150 m de cablu perimetral (e o sarma litzata banala, dar au botezat-o mai pompos pentru ca merita:) si vreo 300 de tarusi din plastic pentru ancorat cablul asta in pamant. pentru terenuri mai mari cablul se poate prelungi pana la 450 m.




modul de lucru


cablu perimetral si tarusi

stabilesti perimetrul zonei de cosit si il marchezi cu cablu ancorat din 50 in 50 cm. cablul porneste (legatura electrica pe borna rosie) din statia de andocare si se termina (din nou legatura electrica pe borna neagra) tot acolo.

daca privesti statia de andocare din interiorul zonei de cosit, cablul trebuie intins in sens antiorar. cand ai un obstacol si vrei sa-l marchezi cu cablu, parasesti perimetrul, inconjori obstacolul in sens orar, te intorci la perimetru in punctul in care l-ai parasit si continui.

in video de mai jos iti arat cum e cu legaturile alea electrice


faci traseul astfel incat cablul sa nu se intersecteze! gandeste-te la cablu ca la o linie de tramvai. robotul isi urmeaza calea, dar daca intalneste doua cabluri intersectate nu mai stie pe unde sa o ia! odata stabilit perimetrul, scula stie intre ce limite are voie sa se miste si sa taie iarba. pui robotul in statia de andocare, il pornesti si treaba ta s-a cam incheiat. nu uita sa cureti zona de obiectele care n-au ce cauta acolo!!!
nu lasa asa ceva pe gazon :)

sa discutam despre muschii sculei

cateva caracteristici tehnice relevante pentru utilizator:
  • masinaria taie iarba in brazde late de 26 cm. creierul ei capabil o face sa poata taia brazde paralele, situate la 20 cm una de cealalta (da, pe fasia de 6 cm de la margine se intampla ceea ce am putea numi cosire redundanta: ca sa fie sigura ca face treaba buna, masinaria coseste bucata asta de doua ori)
latime brazda indego = 26 cm
  • inaltimea firului tuns e reglabila intre 2 si 6 cm
  • suprafatza pe care o poate tunde are perimetrul intre 20 m si 450 m. daca ai de tuns mai putin, e buba, n-o poti folosi. daca ai mai mult e simplu: imparti suprafatza in portiuni mai mici si le tunzi succesiv.
!!! vorbim de perimetru, nu de arie. adica lungimea cablului cu care stabilesti frontiera pentru robot. o sa vezi mai departe.
  • terenul de cosit nu trebuie sa aiba o inclinatie fatza de orizontala mai mare de 20°
  • scula e alimentata de un acumulator inteligent, pe tehnologie litiu-ion, care tine mult si consuma curentul in mod eficient. o incarcare "full" asigura functionarea robotului timp de 50 de minute. in alte 50 de minute acumulatorul se incarca la loc.
uite-o aici: bosch indego. asta a fost doar inceputul, in care am trecut in revista oarecum pe repede inainte ce poate face pentru tine masinaria asta. in urmatoarea postare ne ocupam in detaliu de creierul robotului. pana atunci, 
spor!

No comments:

Post a Comment