5/11/14

coltar sudura

coltar magnetic pentru sudura

coltar sudura

gata cu vacanta de 1, 2, 3, 4 s.a.m.d mai, e cazul sa mai si muncim! pentru ca ieri a fost soare si m-am putut juca cu aparatul de sudura, vreau sa-ti prezint un dispozitiv care te ajuta sa realizezi suduri mai precise.

de fapt, pe mine ma ajuta. daca e bun si pentru tine vei decide tu la finalul postarii.

folosirea acestui dispozitiv nu imbunatateste calitatea sudurii. asta depinde numai de cat de antrenata este mana. dar aduce un plus de precizie in privintza pozitiei relative a pieselor pe care le sudezi.

este vorba de un coltar de sudura cu magnet, cu ajutorul caruia poti plasa bare / tevi / placi metalice la unghiuri de fix 45°, 90° si 135°.









dispozitivul e foarte util, dar de o banalitate ucigatoare: un magnet facut senvis intre doua bucati de tabla (asamblate prin nituire), care formeaza un soi de echer. in functie de modul in care-l asezi pe cele doua piese de sudat, le pozitioneaza exact la unul din cele 3 unghiuri posibile. evident ca aceasta pozitionare o poti face si cu sculele clasice. totusi, daca sudezi mult, cu coltarul asta e mai comod.


clesti cu blocare pt sudura

vorbeam de sculele clasice. pozitionarea corecta a pieselor de sudat o poti face si cu un echer + un cleste cu blocare sau menghina, dar cu coltarul e mai elegant. in primul rand ca faci economie de miscari & de timp, dar ai si garantia ca pozitia aia ramane neschimbata. in varianta cu menghina / clestele, daca le lovesti un pic, piesele astea au prostul obicei sa se miste. si o fac exact atunci cand nu observi tu. apuci sa vezi prea tarziu, dupa ce ai sudat :). ei bine, folosind magnetul piesele nu se mai pot misca putin. magnetul le tine atat de bine incat ori raman in pozitia stabilita de tine, ori se misca vreo 20 de centimetri.



uite in foto trei variante de utilizare a coltarului: prindere a pieselor aflate in acelasi plan la 90˚ si la 45˚/135˚,  dar si prinderea pieselor suprapuse, pozitionate tot la 90˚ (asta e solutia pentru realizarea unui gard metalic).

utilizare coltar sudura

nu uita ca dispozitivul asigura o pozitie exacta inainte de sudura! dupa ce asamblezi fiarele sudura "se trage", deci e cazul sa verifici din nou pozitionarea pieselor cand ce se racesc. hai sa folosim coltarul ala.




si e cazul sa sudezi cu cap! nu dai cordon din prima. prinzi intai in puncte, verifici pozitia, mai ajustezi daca e cazul, abia dupa aceea sudezi definitiv. si nu dai sudura doar pe o parte a pieselor, dai si pe cealalta, astfel incat ceea ce se trage de la o sudura sa se compenseze prin ce trage cealalta sudura.






aici e varianta a treia de utilizare: fixarea unor piese care nu sunt in acelasi plan. coltarul trebuie plasat un pic mai stramb, astfel incat sa aiba contact cu ambele piese. pentru siguranta am folosit si un cleste cu blocare (vezi in video).




te prinzi tu cum sta treaba cu compensarea, cum e cu sudura care trage cand se raceste facand cateva probe pe niste resturi de fiare. asadar, pentru inceput iti succes la antrenament.



uite jucaria de cumparat online aici magnet sudura. iti mai arat aparate sudura si masti sudura.

ce sa-ti mai zic? suduri fericite :)



spor!

No comments:

Post a Comment