6/15/17

furtun de gradina extensibil

magic hose / x hose /
furtun extensibil

magic hose

e vara, sezon plin de udat prin curte, asa ca am zis sa prezint si eu aici furtunul extensibil de gradina. e vorba despre furtunul minune din reclamele tv, de care eu m-am plictisit deja. dar e o realizare tehnica ingenioasa si merita o prezentare + testare aici pe blog. multa lume l-a vazut si s-o fi intreabat ce-i cu el. ei bine, azi i-a venit randul.


la inceput dau o nota reclamei: da, are dreptate, furtunul asta are un plus in functionalitate, in manevrare, in depozitare. dar are si minusuri in privinta debitului maxim si al pieselor de schimb + accesorii (cel putin la noi in tara). de astea nu prea zice nimeni nimic :)






toata lumea a vazut reclama de la tv, deci ne e oarecum clar cum functioneaza. hai sa vedem si de ce.



dimensiuni magic hose

furtunul extensibil e format dintr-un furtunas din silicon transparent si incolor foarte elastic, de ø6 cand e gol, ø16 cand e sub presiune. furtunul ala din silicon e captusit la exterior cu un tub mult mai lung, realizat dintr-o tesatura rezistenta de nylon (verde, albastru sau galben am vazut pana acum). acest invelis ii confera rezistenta si ii stabileste cota maxima. sub presiunea apei, furtunul din silicon se umfla ca un balon, dar tubul asta textil ii limiteaza dilatarea. ii da de fapt cotele maxime ca diamentru si lungime. de aici si aspectul ala creponat. incretit al furtunului atunci cand e gol.





cam asta e principiul de functionare, trebuie sa recunosc, e destept.


sa mergem mai departe. la capete e o fitingaraie simpla: conectori tip mufa rapida. conectorii sunt dotati cu stuturi in care se infige furtunul de silicon. peste furtun, pentru prindere mecanica si etansare vine un con de presiune, pe care-l strangi cu olandeza. intre con si furtun mai este plasata si un fel de intaritura tot din panza (aia alba), care ajuta la strangere.




din analiza asta a solutiei constructive reies si plusurile, si minusurile. dar le observam mai bine daca-l punem la treaba.


primul lucru pe care il pot spune e ca, atunci cand bagi in el apa sub presiune, nu se intinde chiar de 3 ori, cum zice reclama. se intinde insa de doua ori si un pic, dar chiar si atat e foarte bine. adica, in loc sa te lupti prin curte cu un furtun rigid de 25 m (dimensiunea standard pentru furtunul de gradina), te joci cu unul flexibil mai scurt de 12 m (atunci cand e gol).




apropo, in poze vezi masuratoarea cu furtunul meu extensibil asezat langa ruleta deschisa la un metru. din 6,5m gol a ajuns la 13,5m.

furtun gol / furtun sub presiune


al doilea lucru remarcabil e greutatea redusa. este usor si cand e gol, si cand e plin cu apa. dupa cum iti ziceam, furtunul propriu-zis are un diametru functional de 6mm. deci, cand e gol, e clar de ce e usor. ai observat din video violentza cu care se goleste in momentul in care il deconectezi de la reteaua sub presiune. cauza este elasticitatea furtunului de silicon. se dezumfla ca un balon, expulzand apa cu putere. cand e plin, cantareste putin pentru ca furtunul in sine e usor, iar cantitatea de apa pe care o poate contine e relativ mica (sectiunea maxima e ø16).

inca ceva misto: furtunul extensibil nu se incurca. captuseala aia de nylon e alunecoasa, asa ca oricat de incurcat ar parea furtunul cand il strangi gramada, tragi de un capat si se descurca.

revin la diametrul furtunului propriu-zis: ø16 umflat cu apa. la asta se adauga stutul din conectorii tip mufa rapida. stutul ala are ø5, deci functioneaza ca un ajutaj, ca un regulator de debit.

dupa cum vezi, totul e finutz, sau s-o zicem pe aia dreapta, totul e cam subtire la furtunul asta minune, deci ansamblul nu poate duce debite mari, totusi, eu as zice ca e ok pentru activitatile uzuale, din gradina. cand uzi rosiile nu ai nevoile pe care le au pompierii la un incendiu.

sa sintetizam un pic. am pus mana pe un furtun extensibil si acum il compar cu unul echivalent ca lungime, dar modelul clasic, furtun din cauciuc de ¾:

avantaje

  • cel extensibil se goleste singur de apa, e subtire, isi reduce lungimea la jumatate cand se goleste, isi reduce dramatic si greutatea. deci e usor, scurt, lejer la manevrare si depozitare. cel clasic tine apa, e greu, se manevreaza cu dificultate
  • cel extensibil are peretii elastici, deci impiedica depunerile de alge. pot avea algele alea si prenadez pe ele. cand se umfla cu apa, toate depunerile se desprind de pe peretele interior al furtunului si sunt evacuate
  • furtunuri echivalente:
    clasic vs extensibil
  • cel extensibil nu se incurca atunci cand e gol, nu se gatuie atunci cand e cu apa
dezavantaje

  • cel clasic se poate repara, se poate innadi, exista fittinguri de schimb in orice magazin. pentru cel extensibil nu gasesti piese de schimb. totusi, in caz ca se rupe, se repara la fel de usor ca celelalt. ai vazut mai sus un video cu demontarea






prindere furtun in conector

in poza de mai sus vezi sistemul de prindere original si vezi si o improvizatie facuta de mine: in locul bucatii din panza alba, folosita de fabricant sub conul de strangere, eu am pus chiar invelisul textil al furtunului. merge la fel de bine. ideea e sa fie ceva material textil sub conul ala ca stranga bine.


tip
fara protectia textila furtunul
se umfla pana se sparge!
!! mare grija la invelisul textil, sa nu se rupa, sa nu se deterioreze in vreun fel. daca dispare ala, furtunul de silicon se va dilata fara restrictii si o va face pana se va sparge. dar se repara si asta. cel mai greu e sa treci furtunul prin captuseala textila. dar se rezolva, mergi pe principiul folosit si la schimbarea elasticului de la chiloti, de exemplu: prinzi furtunul de o bagheta rigida si il treci prin captuseala incetul cu incetul. (da, ma pricep si la schimbat elasticul la chiloti :)



concluzie: mie imi place furtunul extensibil. in conditiile in care nu poti sa lasi un furtun de gradina desfasurat prin curte, ca ti-l distruge soarele sau ti-l rod cainii, trebuie sa-l intinzi, apoi sa-l strangi ori de cate ori il folosesti. ei bine, varianta asta extensibila e mai prietenoasa decat cea clasica: nu e o corvoada sa-l manevrezi. si, daca n-ai nevoie de tone de apa, debitul limitat nu te incurca.

ti-am aratat principiul de functionare, partile bune (multe) si rele (cateva). ce sa mai zic? daca-ti place, daca ti se pare ca te-ar putea ajuta, ia-ti si tu unul si fa-ti treaba cu el. uite o varianta de cumparat online: furtun





spor!

1 comment:

  1. Eu am așa ceva si este foarte util numai ca mi s-a spart furtunul la mijloc, cum aș putea să-l repar?

    ReplyDelete