6/22/18

umplere instalatie solara

umplere instalatie solara
sub presiune

pompa manuala fluid solar




postarea asta se leaga de instalatia mea de panouri solare, unde presiunea fluidului solar a scazut alarmant in ultimii ani. cred ca e doar de la aerisirile anuale, ca pierderi vizibile de fluid solar n-am.

asadar, am constatat ca presiunea din instalatia panourilor scazuse periculos de mult, pana spre 1bar. e stiut faptul ca eficienta instalatiei depinde printre altele si de presiune, asa ca am zis sa rezolv problema. mama natura ne ofera energie, dar trebuie sa fim si noi in stare sa o preluam eficient.







acum vreo 10 ani, cand am instalat panourile pe casa, am cautat multa vreme prin bucuresti o firma care sa faca asa ceva. am gasit in cele din urma o firma din ploiesti, care m-a programat dupa vreo luna de la primul contact telefonic si mi-a luat o caruta de bani ca sa vina pana la mine acasa si sa execute lucrarea. vorbim doar despre umplerea si pornirea instalatiei, ca montajul fusese realizat de alta firma de profil, care mi-a zis abia la finalul lucrarii ca n-avea om sa o si puna in functiune.


asadar, cu amintirea neplacuta a acelei experiente, am zis sa ma ocup singur de operatiunea asta. pasii au fost astia:
pompa manunala instalatie solara



- am cumparat asta: pompa manuala pentru umplerea instalatiei sub presiune.

- am mai cumparat si un bidon de 10 l de fluid solar. asta e de fapt glicol, antigel banal, dar am vazut ca multi instalatori prefera denumirea asta “astrala”. probabil pt ca suna mai bine :)

imediat cum am primit pompa, am facut cateva probe in gol (cu aer) si am constatat ca nu prea baga presiune. m-am speriat, recunosc, dar bunul simtz ingineresc mi-a zis sa am rabdare pana-i fac proba incarcata cu lichid. pistonul ala se comporta diferit: cu aer nu etanseaza, dar incarcata cu un lichid dens, precum glicolul, functioneaza perfect.

- am montat la pompa racordul flexibil livrat impreuna cu pompa, l-am legat si la instalatia solara, am umplut cuva cu zeama, am dat doua pompe ca sa creez ceva presiune in racord si am deschis robinetul de acces in instalatie

- a urmat o jumatate de ora de pompat. nu ma mir, debitul pompei manuale e destul de redus (il vezi in video). iti zic aici ca atunci cand ma opream sa ma odihnesc inchideam si robinetul spre instalatia solara. just in case.

- dupa ce acul barometrului a trecut de 2 bari, m-am declarat multumit si m-am oprit. am inchis robinetul, am decuplat pompa, end of story.



functionare pompa manuala fluid solar

pompa manuala instalatie solara - detaliu
asta-i o masinarie extrem de simpla, alcatuita din:

  • racordul flexibil, cu care faci legatura intre pompa si instalatie

  • cuva pe care o umpli cu fluid

  • in cuva e si un sorb cu filtru, sa nu bagi gunoaie in instalatie
  • un piston pe care il actionezi manual cu manerul ala sistem parghie
  • manometru, ca sa stii ca bagi presiune cand pompezi
  • un surub de golire a racordului. sub surub e si o gaura, pe unde fluidul solar din racord curge direct in cuva. pe asta il actionezi cand termini treaba, inchizi robinetul de acces in instalatie si te pregatesti sa demontezi racordul flexibil. nu vrei sa o faci sub presiune, ca tasneste fluidul ala pe toti peretii... asadar: inchizi robinetul de acces in instalatie, deschizi surubul de pe pompa, astepti sa se scurga tot fluidul solar din racord in cuva si poti trece la demontare.

uite cum functioneaza pompa umpluta cu apa (ti-am zis ca n-am filmat operatiunea. ar fi fost imposibil, nu aveam suficient de multe maini :)


tip

pentru refacerea presiunii in instalatie trebuie sa astepti o zi fara nori sau o executi noaptea. ideea e sa nu fie soare, adica antigelul din instalatie sa nu fie fierbinte si sa nu aiba un spor de presiune datorat incalzirii. asa eviti pericolul de a te opari in caz ca scapa necontrolat. in plus, trebuie sa scoti si automatizarea din priza, nu cumva sa porneasca pompa electrica si sa-ti evacueze fortat tot fluidul din panouri si tevaraie.



bottom line: am dat vreo 30 de euro pe pompa si mi-am facut singur treaba. meseriasii pe care i-as fi chemat sa faca asta mi-ar fi cerut banii aia doar pentru deplasare. nu mai zic cat ar fi trebuit sa-i astept + ce pretentii financiare ar fi avut pentru manopera. stim cu totii ce texte folosesc: “e scump, sefu! eu am fost si in spania, expertiza mea costa”...

scotand mai putin bani din buzunar, am rezolvat problema si mi-a mai ramas si scula. peste cativa ani, cand o sa scada din nou presiunea la panouri, o voi rezolva singur cu costuri de manopera zero.

vezi, d-aia-mi place mie sa fiu meserias: ma descurc cu forte proprii si nu arunc cu banii pe geam.
iti reamintesc ce am folosit la lucrarea asta:
 pompa manuala si fluid solar. in cazul in care n-ai panouri solare, uite aici niste exemple: kit solar. le recomand calduros, ca sa zic asa :). in timpul verii, apa calda e aproape gratuita.



spor!

No comments:

Post a Comment