7/25/19

defectiune centrala de apartament


centrala habitat 25k romstal

termostat prajit, proprietar ars la buzunar




postarea asta se adreseaza posesorilor de centrala termica de apartament. o scriu pentru ca un prieten a patit-o recent destul de urat. intamplarea ar fi fost hazlie daca nu l-ar fi ars la buzunar.



sa stabilim de la inceput ceva clar: nu-ti recomand sa repari centrale termice de apartament. daca nu esti pregatit pentru asta, e indicat sa chemi ajutoare. totusi, atunci cand ai probleme cu centrala, e de bun simt sa nu chemi imediat service-ul. faci cu mana ta niste verificari de baza: e alimentata cu energie electrica? e alimentata cu gaz? e alimentata cu apa? ei bine, astazi iti propun sa mai adaugi una foarte importanta pe lista de verificari de rutina.



datele problemei sunt urmatoarele: apartament construit recent, dotat cu o centrala termica habitat 25k de la romstal. o centrala noua, evident. din iarna, cand amicul a preluat apartamentul, centrala nu a mai functionat. acum, ca s-a mutat, a vrut sa o porneasca pt apa calda. a incercat de cateva ori, a primit diferite mesaje de eroare care, potrivit manualului, impuneau sa ia o pauza si sa o reporneasca mai tarziu. a facut chestia asta pana cand a primit un mesaj de defectiune majora + recomandarea sa cheme service-ul.


cand au venit expertii in centrale, au constatat ca defectiunea consta in prajirea unui temostat pentru gaze arse. termostatul asta e de tip siguranta fuzibila, adica se arde si trebuie inlocuit.

cauza: desi era nou-nouta, timpul in care centrala a stat 
incarcata cu apa si nefolosita si-a spus cuvantul.

cauza defectarii termostatului ar fi blocarea rotorului pompei. cauza blocarii rotorului ar fi depunerile de impuritati din apa in perioada in care a stat nepornita. ce impuritati? pai, unele sunt sarurile continute in mod normal de apa. la care se adauga nu stiu ce substanta pe care o folosesc fabricantii de calorifere pentru a le proteja interiorul. protectia asta este aplicata din fabrica, iar inainte de darea in folosinta ar trebui indepartata. se face simplu: e de ajuns o spalare a instalatiei dupa finalizarea montajului. dar uite ca unii nu o fac... 





termostat gaze arse centrala habitat 25k romstal

asadar, am ajuns in miezul problemei: rotor blocat la pompa centralei termice. hai sa-ti arat ce sa faci atunci cand ai problema asta. te doare capul cat e de simplu. scoti capacul centralei, pui varful surubelnitei pe axul rotorului si apesi un pic, sa se deblocheze. vei constata ca rotorul ala are un joc axial foarte mic, e ceva sub un milimetru. dar e destul cat sa se deblocheze. mai ai de montat inapoi capacul centralei si ai terminat.

e banal, dar lipsa acestei informatii l-a costat pe amicul meu 300 termostatul si 100 deplasarea baietilor de la firma de service. total: 400 lei. mult, nene! centrala aia costa vreo 2500 de lei. deci inainte sa o foloseasca a scos din buzunar ca sa o repare inca vreo 16 % din pretul utilajului! inutil sa-ti spun ca defectiunea asta nu e acoperita de garantie... d-aia fac postarea asta, ca sa n-o patesti si tu.

intre noi fie vorba, expertii lu' peste de la firma de instalatii i-au propus proprietarului sa "aranjeze" centrala ca sa functioneze si fara acel termostat. sa-l shunteze, adica. improvizatia asta romaneasca e genul de taranie pe care eu o urasc. risti sa distrugi centrala de tot. termostatul ala are un rol vital: protejeaza cosul de evacuarea gazelor de supraincalzire. la temperaturi prea mari, cosul ala din plastic se topeste. adica, de la un defect banal si o improvizatie stupida, risti sa distrugi toata centrala, sa o umpli de plastic topit, sa iei foc. in fata acestei perspective, aleg sa ma spal cu apa rece pana o repar...



revenim la deblocarea rotorului. arunca un ochi pe video si gandeste-te ca aceasta interventie, pe care o poate face si un copil de 10 ani, te poate scoate din belea. 
d-aia iti si ziceam la inceput ca povestea e hazlie. amicul meu si-a dat palme si a zis: atat trebuia sa fac pentru a rezolva problema? :)

ai mai jos video cu diferite variante de pompe, ca nu stiu ce ai tu la centrala: 


  • ai o varianta de pompa grundfos, unde axa rotorului nu e obturata, se poate verifica dupa ce rabati panoul de control al centralei



  • ai aici si doua variante de pompe wilo, unde rotorul pompei este amplasat in spatele unui surub. inchizi robinetul de apa, apesi pe axul rotorului, pui surubul la loc, deschizi robinetul si ai terminat.




daca ratezi momentul cu deblocarea rotorului si, doamne fereste, ti se arde termostatul, uite cat de usor se inlocuieste:




sa facem bilantul. ai un rotor de pompa blocat. apesi pe el cu surubelnita si iata ce minunatii se intampla in viata ta:

  • nu mai stai cu centrala oprita pana are timp specialistul sa vina la tine
  • eviti transformarea unui incident de functionare in ditamai defectiunea
  • eviti sa dai o caruta de bani pe piesa de schimb si pe manopera



revenind la problemele care apar in timpul functionarii unei centrale termice, evident ca pot fi si mult mai grave decat banala blocare de rotor, iar interventia unui nespecialist poate avea consecinte periculoase. nu e recomandat sa-ti bagi nasul in centrala si sa faci chestii pentru care nu esti pregatit. insa, atunci cand ai probleme, nu chemi imediat service-ul. faci cu mana ta niste verificari de baza.


de acum incolo, dupa ce verifici daca e in priza centrala si daca nu cumva a cazut siguranta, dupa ce verifici ca robinetul de gaz e pornit si ca prin teava aia curge metan, dupa ce verifici ca robinetii de apa sunt deschisi si ca prin tevile alea curge apa, poti verifica si rotorul pompei. daca e blocat, il deblochezi. abia dupa ce parcurgi pasii astia si constati ca centrala e tot moarta merita sa apelezi la ajutor specializat.

daca tot iti vin expetii la domiciliu, macar sa faca ceva pe masura priceperii lor. sa nu-i chemi degeaba, ca sa bage centrala in priza ori sa apese butonul de on/off :)

acest gen de verificare il faci nu doar cand iti moare centrala. e important sa testezi starea pompei si dupa ce nu folosesti centrala o perioada mai mare de timp. deci, daca lipsesti cateva saptamani de acasa si scoti centrala din priza, cand te intorci, inainte sa o repornesti e bine sa o verifici cum ti-am zis mai sus. 

daca ai vrea sa repari o centrala termica, dar inca nu ti-ai cumparat-o, uite niste oferte aici 
si aici. daca nu ai chef sa repari asa ceva si nici nu-ti trebuie o centrala, inseamna ca ai semineu si folosesti lemne de foc. in varianta asta n-ai probleme cu termostatul :)

spor!

No comments:

Post a Comment