2/17/20

aspirator de geamuri

nu sunt IT-ist, da' ma pricep la "upgrade windows" 😀

spalam geamuri cu aspiratorul


anul asta n-am prea avut iarna si gospodarul din mine a intrat foarte devreme in spring mood, cel putin in privinta preocuparilor. acum o luna am zugravit o camera, acum incep sa ma gandesc la curatenia de paste. operatiunea de care vreau sa ma ocup azi este spalarea geamurilor, mai ales ca am pus mana pe Bosch GlassVac, o scula electrica destinata acestei operatiuni.





acum o mie de ani, eu am invatat de la mama ca ferestrele se spala cu apa, detergent si ziare. ca adult am upgradat procedura cu un pulverizator de detergent pentru geamuri si prosoape de hartie. asa ca prima mea impresie cand am vazut scula asta a fost: ce dracului mai e si asta? cine are nevoie de aspirator pentru geamuri? dupa ce am folosit-o mi-am schimbat parerea...


asadar, initial am considerat ca scula asta e o jucarie inutila. dar daca tot pusesem mana pe ea, am zis s-o pun la treaba, sa vad ce stie sa faca.

bosch glass vac


scula e simpla, consta intr-o lamela de stergere din cauciuc montata pe un cap de aspirare (lat de 26 cm). capul asta este atasat printr-un sistem click de un aspirator portabil. in corpul aspiratorului este amplasat un rezervor pentru apa murdara aspirata de pe geam. cand rezervorul se umple, trebuie golit, altfel o sa-ti curga mizeria pe jos. 
lamela curatare bosch glass vac






scula este livrata cu un cablu de incarcare cu mufe microUSB & USB. e identic cu cablul pentru telefon samsung mai vechi sau cel pentru bateria externa de IQOS. iti dau exemplele astea pentru ca pe astea le am eu.
cablu incarcare bosch glass vac



cand se goleste acumulatorul, ledul de la butonul de on/off se aprinde rosu, altfel lumineaza verde. cat despre incarcare, dureaza vreo doua ore (sau doar una, daca ai fast charger).

un singur lucru mai e de zis: dupa ce speli geamuri, spala scula. adica da jos lama si pune-o sub jet de apa, apoi pune apa in rezervorul de apa murdara si goleste-l, ca sa nu se pietrifice mizeria inauntru.



am terminat cu teoria, hai sa-l vedem la treaba.

functionarea este si ea simpla: stropesti geamul cu pulverizatorul de detergent, astepti sa-si faca efectul (sa dizolve mizerie / praf), apoi stergi geamul cu aspiratorul asta. trebuie sa misti lama pe geam cu viteza mica, astfel incat sa aiba aspiratorul timp sa traga toata apa aia murdara.



avantajul acestei scule este ca inlatura o buna parte din suvoiul de apa murdara care se prelinge pe geam si ajunge pe toc / pervaz / pereti. toata mizeria aia este aspirata de scula si depozitata intr-un rezervor, pe care-l golesti din cand in cand, cand se umple.




am spalat geamul, apoi am trecut la pervaz. funcctioneaza la fel de bine

la final, am spalat si aspiratorul, ca sa fie curat data viitoare cand pun mana pe el


 
avantaje
  • efort mai mic la spalare. eficienta mare (nu freci cu hartie de o mie de ori aceeasi suprafata de geam, treci o data cu lama peste el si gata)
  • eficienta mare se traduce prin viteza mare. nu pierzi o zi intreaga la spalat geamuri
  • aspiratorul te ajuta sa speli ferestre, oglinzi, pervaze, merge si pe carcasa masinii de spalat, cuptorului cu microunde, frigiderului etc daca tabla aia nu e striata sau nu are model 3D. merge si pe usi, pe mobila, pe orice suprafata lucioasa si mare, a carei curatare te-ar solicita prea mult

dezavantaje
  • nu prea reuseste sa inlature murdaria consistenta. daca ai de a face cu asa ceva, trebuie sa apelezi la metode mai convingatoare, gen lama de cutter sau carpa. daca murdaria nu este pietrificata pe geam, e posibil sa fie de ajuns sa speli de mai multe ori cu aspiratorul si sa se ia
  • inca un potential dezavantaj: oricat de atent ai fi, e posibil sa lasi dungi intre trecerile succesive cu lama. deci la finalul curatarii unei suprafete pretentioase, gen fereastra sau oglinda, s-ar putea sa fie nevoie sa mai intervii cu un prosop de hartie si sa finisezi
  • inca o problema poate aparea cand se descarca acumulatorul. te opresti sa-l incarci, deci ajungi in situatia de a te opri din treaba exact cand ziceai ca mai ai un pic si termini. dar chestia asta o poti evita daca-l incarci inainte de a te apuca de curatenie. 

daca faci o analiza comparativa a plusurilor si minusurilor, cred ca merita sa folosesti scula. e utila, eficienta, inlocuieste mult efort uman si ofera calitate rezonabila spre superioara. totul e sa n-ai de la ea asteptari mai mari decat poate duce.


concluzia mea: scula e surprinzator de desteapta, isi merita banii. pe langa faptul ca ma ajuta sa fac chestii repede si bine, mai e si eco-friendly. spal geamuri fara sa umplu tomberonul cu un metru cub de prosoape de hartie folosite.



uite niste asemenea scule de spalat geamuri: aspiratoare geam

spor!

No comments:

Post a Comment