10/29/21

abajur diy

abajur din nimic




in postarea anterioara ti-am aratat cum am facut o veioza cu ajutorul unui bec edison spart. a venit momentul sa-i punem un abajur. il voi face si pe asta din materiale neconventionale. am ca variante niste cutii din plastic pentru cereale / alimente si resturi din jaluzelele verticale pe care le-am instalat la geamul unei camere dupa ce le-am scurtat / ajustat la dimensiunea dorita de mine. combinatiile de culori si variante ti le alegi pe sufletul tau, eu iti arat aici cam toate combinatiile pe care le-am facut pe sufletul meu :)




lampa o vezi aici cum-folosesti-un-bec-edison-spart, continuarea de acum are ca obiectiv sa-i dea o fatza umana si sa mai filtreze din lumina puternica ledurilor. am pus peste bec o cutie, dar mi s-a parut lumina prea puternica, asa ca am combinat-o cu inca o cutie sau cu bucata de jaluzea.


abajur din cutii de cereale si rest de jaluzea

iti reamintesc ca acest proiect foloseste un bec edison pe leduri, deci unul care nu genereaza caldura mare, asadar nu-ti poate topi plasticul. cand te apuci sa te joci cu asa ceva e bine sa tii cont de asta. un bec cu filament se incalzeste foarte tare si topeste o groaza de chestii. d-aia au fabricantii de lampi recomandarea aia de putere maxima a becului folosit pe o lampa. cand citesti pe interiorul lampii ca scrie MAX 60W inseamna ca fabricantul a facut calcule si i-a rezultat ca daca folosesti un bec mai puternic de 60W o sa distrugi lampa.


whatever, sa lasam teoria, sa trecem la treaba.


am gaurit capacele celor doua cutii, ca sa pot instala fasungul pe ele. in cazul meu am gaurit cu grija, ca aveam un plastic destul de casant.





am facut apoi abajurul din fasia de jaluzea. e nylor, se lipeste cu caldura, asa ca am ales o metoda simpla si discreta: un ac inrosit in foc cu care am perforat cele doua bucati de material de lipit.





am incheiat, am montat lampa. iti prezint in video toate combinatiile posibile pentru ceea ce am facut eu.






abajurul e rigid, deci protejeaza bine filamentul cu led al becului. daca nu dai cu ciocanul in ea, lampa asta o sa te tina o vesnicie :)


la final iti zic ca poti folosi pentru un asemenea abajur orice obiect care iti place si poate fi gaurit la ø40 in cazul fasungului E27 sau ø nu stiu cat e fasungul E14 de bec lumanare.



spor!

No comments:

Post a Comment