11/29/12

tutorial flex I



polizor unghiular (flex)

flexul, scula sculelor

  • daca ai de prelucrat (taiat, polizat) materiale dificile, cum ar fi metalul, betonul, piatra etc, cel mai simplu e sa folosesti un flex (polizor unghiular). flexul taie cam orice, dar nu l-as folosi la plastic sau lemn. astea sunt materiale care pot fi prelucrate mai usor cu ferastraul circular, ferastraul pendular sau bomfaierul.
  • probabil ca te intrebi ce scula sa-ti iei, avand in vedere oferta abundenta. eu am avut un no name made in china care a tinut la solicitari extreme (tinut in praf, moloz, taieri interminabile, materiale dure, scapat din mana etc), ala a fost "die hard". l-am schimbat pentru ca arata ca dracu, parca fusesem la razboi cu el, si am luat altul la fel de ieftin. cu asta am avut ghinion, s-a stricat repede (i-a murit motorul). am luat atunci ceva mai de soi, pe care l-am chinuit ceva, dar vad ca tzine ca primul. deci, daca iei o chinezarie, poti s-o folosesti o mie de ani, in functie de cum ti-e norocul. daca iei de firma e mai scump, dar mai sigur. orice ti-ai alege, te sfatuiesc sa cumperi scula din magazin, cu garantie. moare in cei doi ani? perfect, o schimbi cu alta noua :)



inainte de a continua, tin sa precizez ceva foarte important: ceea ce scriu eu aici nu tine loc de instructiuni de folosire! citeste cu atentie manualul primit odata cu scula pentru ca fiecare masinarie are particularitatile ei. invata-le, abia dupa aceea o poti folosi, tinand cont sau nu de ce am scris eu aici!













as incepe povestea flexului cu un capitol extrem de important: siguranta. si asta pentru ca v-am spus deja: flexul taie orice. e cea mai periculoasa scula portabila din cate am manevrat eu vreodata. toate masinariile sunt intr-un fel sau altul periculoase. la aparatul de sudura te poti electrocuta, cu circularul te poti taia, poti sa cazi in surubelnita, poti sa inghiti o musca in timp ce bati un cui, dar astea-s accidente care au loc in circumstante cu totul speciale. cu flexul situatia e alta. ajunge o milisecunda de neatentie, ajunge un defect de material in disc, ajunge o neregularitate in materialul pe care il tai si poate aparea o criza de proportii, in care scula o ia razna, iar tu te duci dupa ea. de ce?


discuri flex abrazive
turatia de mers in gol a flexului este de 11.000 rotatii pe minut. am facut un calculspecial ca sa te sperii: la turatia asta, un punct aflat pe circumferinta unui disc de 125 mm se misca in linie dreapta cu 260 km/h! jumatate din viteza glontului!


pentru ca nu ma crezi pe cuvant, am pus si poza. fa singur calculele (viteza maxima declarata de fabricant e 80 m/s, adica 288 km/h). deci, cu flexul nu-i de joaca !!! singurul motiv pentru care producatorii de la hollywood nu-l folosesc in filmele de groaza este aparenta sa inofensiva. au preferat drujba, e mai spectaculoasa :)





sa analizam viteza asta de speriat din punctul de vedere al eficientei. comparat cu bomfaierul, flexul taie intr-un minut ceea reuseste un ferastrau de mana in 11 mii de curse. 5.500 de curse dus-intors. cam 90 de minute, o ora si jumatate de taiat manual fara pauza!





de aceea, cel putin teoretic, taierea cu flexul este floare la ureche. practic, rezultatul depinde foarte mult de trei factori: disc, creier, mana. sa-i luam pe rand.

discurile de flex


discurile de flex sunt abrazive (subtiri pentru taierea si groase pentru polizarea metalului), metalice cu pastila vidia (taiere lemn), metalice diamantate (taiere piatra, beton, faianta).






disc flex diamantat



disc abraziv



disc flex dinti pastila vidia


tips


discurile se monteaza cu partea inscriptionata spre motor! mi s-a intamplat sa se blocheze piulita pe ax, am dus flexul la service si mi-au zis baietii aia destepti ca montajul invers al discului ar fi provocat deranjul


mai poti monta in flex perie de sarma, disc de slefuire sau suport pentru glaspapir / laveta / burete.




perie flex


disc flex slefuire
(flap smirghel)



foi glaspapir flex
(smirghel)












le gasesti pe toate prin magazine, mai scumpe sau mai ieftine, mai bune sau mai proaste, de firma sau no name etc. cel mai probabil o sa faci ca mine: o sa cumperi intai lucruri ieftine si vezi cat de bune sunt. multe sunt OK, asa ca vei fi multumit de ele. daca nu te satisface vreun disc, treci la ceva mai scump. nu e o ierarhie clara, deci n-am ce sfat sa-ti dau. cum ti-o fi norocul. oricum, despre asta vom discuta in amanunt in urmatorul post.


protectie la flex

creierul


asta iti trebuie pentru protectia personala. ai minte, folosesti flexul in siguranta. cu aparatoarea montata si reglata, cu ochelari la ochi, cu manusi in maini si imbracat corespunzator. cine demonteaza aparatoarea si taie fara ochelari nu e curajos, profesionist, cool sau alt adjectiv de bine. e imprudent. e o victima care inca n-a avut ghinion.





apropo, am vazut un meserias cu un ochi bulit rau din cauza flexului: nerv distrus, vedere zero, pleoapa distrusa, ochi semiinchis si fix. brrrr! n-o sa credeti, dar nea asta taia tot fara ochelari si tot cu aparatoarea demontata! ce sa zic? ok, e corpul tau, schilodeste-te cum doresti... sa-ti mai zic una patita de mine: desi purtam ochelari, mi-a intrat un span in ochi in timp ce taiam o teava. a intrat pe sub lentila, ca purtam d-aia de soare, incolori, de fitza. din fericire n-a fost grav, dar am trecut la ochelari speciali, lipiti de fata.



nu demonta aparatoarea!!!


deci, am vazut-o la altii, am patit-o si eu, asa ca imi permit sa zic:

flexul fara aparatoare si ochelari = buba!


imbracamintea, acum. daca tai cu flexul si ai pletele-n vant ori porti o esarfa trendy e cam nasol. ceva se va agata in disc si apari la stiri. parca vad: "grav accident casnic bla-bla-bla". daca tai cu flexul la bustul gol si toate aschiile alea incandescente vor sari pe piele iarasi e nasol. te arzi, se infig in piele, n-o sa-ti placa. tot creierul te impiedica sa tai cu flexul o teava prin care trece gaz / benzina / alt material inflamabil. stiu, astea cu benzina sau metanul par bancuri, dar nu sunt. gandeste bine!

mana

am ajuns la mana, careia ii trebuie antrenament. cand folosesti flexul prima oara e bine sa o iei usor, sa polizezi ceva. fixeaza bine un fier, porneste flexul si da cu discul pe el. asa iti vei da seama cum sa tii masinaria in mana, cat de ferm trebuie sa o apuci, cum o misti pe material, cum o opresti (foarte important!!), in ce pozitie trebuie sa o tii fata de tine (planul discului trebuie sa intersecteze cat mai putin din corpul tau astfel incat spanul, scanteile si eventualele bucati desprinse din disc sa nu te raneasca), cum sa reglezi aparatoarea (se roteste in jurul axei) astfel incat sa formeze scut intre tine si disc, cum reactioneaza scula cand atinge materialul, cum urmaresti actiunea discului in material (privesti din lateral) etc.



cand te-ai prins cum merge treaba, poti avansa: taie ceva ca sa te familiarizezi cu modul in care se comporta scula cand discul a patruns in material. ca sa nu sa misti flexul in timp ce tai trebuie sa te asezi intr-o pozitie cat mai comoda si stabila.
taiere material imobilizat in menghina

apropo de stabilitate: si materialul taiat se poate misca, deci trebuie sa-l fixezi foarte bine. la piesele mari si grele n-ai probleme. in cazul celor mici, ideal e sa le fixezi in menghina.

taiere material imobilizat cu piciorul


cand nu se poate, trebuie sa improvizezi. eu pun fierul pe jos si-l tin cu piciorul. suspend partea care ramane, astfel incat bucata care cade sa stea in aer. in aer, adica libera! n-o imobiliza si pe asta, ca ti se inchide pe disc, il blocheaza si-l sparge).


buuun, deci ai ajuns in momentul in care poti face cateva taieturi de proba, pana te vei simti confortabil. urmeaza antrenamentul pentru taieturi drepte. spor!





la final, un sfat foarte important: dupa ce tai, ai grija pe ce calci! metalul decupat e ascutit ca dracu, trece prin talpa unui papuc, adidas etc. nu vrei sa ajungi la spital cu un fier infipt in picior !



uite si flexuri pe alese aici flex online

skil e un brand al firmei Bosch Home Page




ai terminat? acum meriti o bere :)

noroc, meseriasule!

1 comment: