12/17/12

tutorial capsator electric


mereu cu capsa pusa :)



capsator electric
uite inca o scula din categoria gadget. o fi buna, dar poti trai linistit si fara ea: in loc sa pui capse in mod mecanizat bati cuie manual si-ti faci treaba. daca analizezi ce face, incepi sa crezi ca e o scula specifica meseriei de tapiter.

dar, pentru ca intotdeauna exista si un dar, cand esti meserias, cand mesteresti una-alta prin casa, iti gasesti si tu de lucru cu ea. iti dau doar cateva exemple:
  • izolezi un acoperis? prinzi folia pe astereala / grinzi cu capse (agrafe)
  • acoperi rafturile cu folie / tapet? prinzi cu capse
  • capitonezi o usa? bagi in priza capsatorul
  • maschezi stativul pomului de craciun cu o panza? din nou capsatorul
  • prinzi o panza de rama? folosesti capse

exemple sunt multe, nu-mi trec mie prin minte altele in momentul asta, dar plusez si-ti spun ca mai sunt si capsatoarele care impusca atat capse cat si cuie fara floare. cand iei in calcul si facilitatea asta se largeste gama de utilizari pe care le poti gasi.










deci, corect, scula e optionala la casa omului. dar, daca o ai, sigur ii vei gasi intrebuintari destepte.


capsator electric, capse, cuie


inainte de a continua, tin sa precizez ceva foarte important: ceea ce scriu eu aici nu tine loc de instructiuni de folosire! citeste cu atentie manualul primit odata cu scula pentru ca fiecare masinarie are particularitatile ei. invata-le, abia dupa aceea o poti folosi, tinand cont sau nu de ce am scris eu aici!


acum, sa nu uitam ca exista capsatoare manuale: strangi maneta si impusca o capsa. de ce ai da bani pe scula electrica? pai, aici te pot lamuri eu, ca le-am folosi pe amandoua: faci economie de muschi. cu ala manual, dupa 30 de capse ai nevoie de o pauza. dupa alte 30 de capse simti ca-ti cade mana. poti continua folosind cealalta mana, dar rezultatul va fi ca le pierzi pe ambele, trebuie sa rogi pe cineva sa-ti duca berea la gura :)
lasand gluma la o parte, daca executi des operatiuni de prindere de materialul textil / piele / folie de plastic pe suport de lemn / pal, un aparat care infige capsele printr-o simpla apasare de buton te ajuta enorm. la fel, daca ai de fixat placaj pe lemn / pal. scula care infige cuie te scuteste de efort si scurteaza timpul dedicat operatiunii. asadar, eu o declar utila.




capse & cuie pt capsator electric
cui pentru capsator electric

capsa pentru capsator electric


pana sa intram in amanunte legate de masinarie, sa vorbim putin despre siguranta. scula asta e dintre cele periculoase! poti infige capsele alea in numeroase bunuri si persoane din jurul tau (efectele le-ai vazut probabil in "home alone"), deci fii atent cum si cand apesi pe declansator! (in video vezi ca scula reuseste sa infiga cuie chiar si de la distanta, nu doar lipita in scandura)




ajungem la vesnica intrebare: ce scula sa-ti iei? mi-ar fi usor sa-ti zic: ia-o pe cea mai scumpa, sigur e buna. insa n-o fac pentru ca decizia o iei in functie de ce urmeaza sa faci cu ea
- unde o vei folosi, pentru ca sunt capsatoare alimentate la 220 V sau pe acumulatori
- cati bani vrei sa dai, pentru ca sunt aparate mai ieftine, care bat doar capse, dar si d-alea scumpe, care bat capse & cuie.
- la ce crezi ca o vei folosi, pentru ca sunt scule care functioneaza cu o singura dimensiune de capse / cuie, dar sunt si scule care folosesc mai multe latimi. plus ca sunt scule pentru capse de 25, de agatat elefantul in cuier, dar si altele care bat minicapse, de la 6 pana la 11 mm.

ai de unde sa alegi. eu as spune ca, daca nu esti profesionist, n-are sens sa arunci banii pe o scula ultraperformanta. ia-ti una de putere / dimensiune medie si acoperi cam tot ce ai de lucrat acasa. sfatul mai important e legat de locul de unde cumperi. oricat de tentante sunt sculele din talcioc, as lua asa ceva de la magazin, cu garantie, ca sa n-am surprize. consumabilele insa le poti lua de oriunde, toate sunt bune.

ca veni vorba, capsele / cuiele sunt de diferite dimensiuni (grosime, latime, inaltime), in functie de materialul in care le bati. in lemn de esenta moale iti intra perfect o capsa cu inaltimea de 19 mm. pentru lemn mai tare mai degraba folosesti capse mai scurte.

din pacate, nimeni nu are o evidentza clara a capselor corespunzatoare materialelor posibile. cumperi intuitiv si folosesti capsa / cuiul potrivit dupa ce faci probe.  nu costa o avere, deci te-as sfatui sa-ti iei de mai multe dimensiuni si sa le probezi pe rand la puteri diferite. asa ajungi la solutia optima.
apropo, se mai plange lumea pe net de scule proaste, care nu infig capsele pana la capat indiferent de forta de percutie setata. ok, stiu ca sunt multe scule proaste pe piatza, dar mai conteaza si ce capse ai luat. daca lucrezi cu lemn de fag si ai cumparat modelul cel mai gros si mai inalt de capsa, cred si eu ca nu intra complet nici macar la putere maxima. asadar, or avea fabricantii vina lor, dar cateodata mai facem si noi alegeri nepotrivite.
si inca un apropo la puterea setata: daca e prea mare, materialul pe care-l prinzi in capse s-ar putea rupe / sparge. pentru asta, citeste mai departe

tip
  • cand prind linoleum / musama / tapet / alt material nu foarte rezistent eu folosesc o panglica de matase. e ca o saiba de siguranta. in foto ai un linoleum prin care a trecut capsa, iar cand am pus panglica nu l-a mai strapuns






prindere musama cu capse



capsare lemn la diferite trepte de putere
acestea fiind zise, am cam epuizat subiectul. ca de obicei, te sfatuiesc sa nu te bazezi pe ce scriu eu aici, experimenteaza singur si vei ajunge la concluzia potrivita.
orientativ, ai un video in care am batut niste capse intr-o scandura / placa de pal, pornind de la treapta cea mai mica de putere pana la valoarea maxima. reglajul asta trebuie sa-l faci si tu inainte de a trece la treaba. atat la capse, cat si la cuie (in foto vezi cum din cauza puterii nepotrivite capsa intra partial sau se stramba)



gata! ai scula potrivita, ai mai multe modele de capse / cuie, e cazul sa te joci un pic. vezi ce se intampla cand apesi declansatorul, cum intra in material la diferite reglaje de putere, ce tip de capsa/cui e mai potrivit scopului tau, iar cand te simti stapan pe masinarie treci la treaba. spor!

uite si sculele de vanzare: capsatoare


ai terminat? meriti o bere :)
noroc, meseriasule!

No comments:

Post a Comment