12/14/12

tutorial surubelnita electrica



o mie de scule intr-una singura



surubelnita electrica

vorbim aici despre o masina foarte versatila, surubelnita electrica. in functie de scula pe care o pui in mandrina, masinaria asta face de toate si scuteste foarte mult efort: insurubeaza & desurubeaza suruburi cu cap drept, cruce, imbus, hexagonal, torx, triunghi si alte profile speciale. gaureste, largeste, teseste (sanfren), curata, polizeaza etc.
asta inseamna ca e importanta masina, dar si mai importante sunt varfurile. le ai pe cele potrivite, faci treaba. nu le ai, nu faci. ce sa zic, cu scule adecvate ai putea sa te apuci si de stomatologie :)
acestea fiind spuse, am raspuns la intrebarile "ce este masinaria asta?" si "de ce trebuie sa o ai?"
 

inainte de a continua, tin sa precizez ceva foarte important: ceea ce scriu eu aici nu tine loc de instructiuni de folosire! citeste cu atentie manualul primit odata cu scula pentru ca fiecare masinarie are particularitatile ei. invata-le, abia dupa aceea o poti folosi, tinand cont sau nu de ce am scris eu aici!



surubelnita electrica
iti arat intai jucariile pe care le mai am pe acasa si care raspund la numele de surubelnita electrica, dar in continuare vom vorbi in special despre surubelnitele mari, profesionale, ca cea din prima fotografie
surubelnita electrica
  


pentru portablitate maxima, surubelnita electrica e alimentata de un acumulator. si stim cu totii cum cum sunt acumulatorii: au prostul obicei sa te lase exact cand ai nevoie. deci, te sfatuiesc ca atunci cand cumperi scula sa-ti iei si unul de rezerva.








pentru lucru in casa, deci cu prize la indemana, toate varfurile alea pot fi montate in mandrina bormasinii, dar in acest caz trebuie sa tii cont de muschii sculei. e diferenta cea mai importanta intre aceste doua scule. surubelnita electrica are putere si turatie mai mici decat bormasina. iar daca e dotata cu fortza de la mama ei, surubelnita stie sa o administreze si in doze mici, adica ii poti regla puterea maxima. mandrina are un cuplaj destept, care incepe sa patineze odata atinsa puterea setata de tine. bormasina nu stie sa faca d-astea, cu ea strangi pana rupi!

varfuri

te-ai prins deja ca masinaria e una, iar varfurile sunt nenumarate (ai in foto cateva mai des intalnite) 



varf surubelnita dreapta / cruce
varf surubelnita torx


varf burghiu
varf cheie tubulara
   


pietre polizor
varf suruburi gipscarton
perie sarma
varf zencuitor
  

ce-ti cumperi tu? pai, vezi de ce ai nevoie si studiaza oferta abundenta, caci piata e plina de varfuri de surubelnita (vandute separat sau in truse). ia-ti dupa pofta inimii, tine cont insa ca la anumite accesorii sunt restrictii de dimensiuni:
  • cea mai mare cheie tubulara e de 13. poti folosi si mai mari, dar ai nevoie de accesorii speciale. nu uita insa ca dimensiunile mari cer si putere mare, pe care masina de insurubat nu ti-o poate furniza
  • pietrele de polizor sunt de fapt pietricele (cea mai mare are vreo 4 cm diametru). astea-s mai eficiente folosite in bormasina, cu turatie mai mare
  • cel mai mare imbus e de 8 mm
  • periile de sarma nu-s nici ele foarte mari (cea mai mare are diametrul de 10 cm). si astea-s mai eficiente antrenate de bormasina, tot datorita turatiei



ajungem la primul pas in lucrul cu surubelnita electrica. ai varful potrivit, surubul potrivit, trebuie sa analizezi materialul cu care lucrezi. daca e rigips, forta de strangere trebuie sa fie mica, altfel invarti surubul cu tot cu diblu si strici placa. la fel si daca e lemn de esenta moale sau pal. strans prea tare, holtzsurubul se transforma in burghiu si gaureste. in aceste cazuri e bine sa folosesti si varful special, cu protectie de plastic. gulerul ala e un distantier care te impiedica sa infigi surubul prea tare in material. pentru metal e mai simplu, setezi pe forta maxima fara probleme, mai ales daca pui pe surub o saiba grower sau strangi o piulita autoblocanta (din aceea cu insertie de plastic pe filet). sfatul meu e sa faci probe pornind de la puterea minima. apoi o cresti pas cu pas pana ajungi la forta optima.





insurubare cu diferite trepte de putere










tips

hai sa-ti spun niste smecherii pentru insurubarea ideala.
  • suportul in care pui varful are magnet, deci sustine surubul din fier, nu e cazul sa-l tii tu cu mana. cand incepi sa insurubezi un autoforant in lemn / pal melaminat / rigips / policarbonat / tabla trebuie sa apesi usor si exact pe axa mandrinei pana reusesti sa patrunzi in material 2-3 mm si sa stabilizezi surubul in gaura. fa asta mai ales in cazul suprafetelor lucioase si dure. pericolul e sa-ti scape varful din surub si sa rupi / zgarii / indoi materialul. pentru a controla mai bine masina tine-o cu doua maini: una de maner, cealalta cat mai aproape de mandrina


surub autoforant / autofiletant


  •  cand surubul a ajuns aproape de capatul cursei, ai grija sa nu slabesti apasarea. pericolul e ca surubul sa se blocheze (e strans la maximum), iar varful sa continue rotatia (forta maxima e mai mare decat trebuie). efectul: se strunjeste piesa din materialul mai slab, adica ori capul surubului, ori varful surubelnitei. nicicum nu-i bine: varful il arunci, iar surubul ramane pe vecie acolo (de fapt, daca te chinui un pic il scoti, dar de ce sa-ti complici viata?) 

  • daca prinzi in suruburi piese cu pretentii, cel mai bine e sa setezi surubelnita la o putere mai mica decat necesarul. strangi cu masina pana incepe sa patineze mandrina si definitivezi strangerea cu mana. asa ai controlul total asupra actiunii si nu risti sa strangi prea mult surubul, sa strici suprafata, sa-l ingropi mai mult decat vrei etc

fiecarui varf ii corespunde un tip de cap de surub. daca ai de ales, daca faci tu un proiect si trebuie sa hotarasti ce tip de surub sa folosesti, tine cont de fiabilitate si usurinta in exploatare. mai degraba pui un surub cu cap cruce decat unul cu cap drept. in capul cruce surubelnita e mai stabila, se autocentreaza, lucrezi mai usor. in capul drept iti fuge surubelnita ori intr-o parte, ori in cealalta. la fel, intre un surub imbus si unul cu cap hexagonal eu l-as alege pe al doilea. gaura imbus se strica usor, sau daca materialul surubului e rezistent strica cheia usor, in timp ce capul hexagonal nu prea are moarte.


pentru suruburile speciale, pe care le mai intalnesti la aparatele din casa (trasni-i-ar pe inventatori!) iti trebuie metode speciale. ii injuri pe fabricanti si inventezi modalitati de a te descurca.
surub cam atipic
  • am scos suruburi cu gaura triunghiulara manual, cu o surubelnita dreapta, polizata cu flexul pana a ajuns la dimensiunea potrivita (apoi le-am schimbat cu suruburi standard, cap cruce)

  • am desurubat torx-uri tot manual si tot cu surubelnita dreapta (in lipsa varfului potrivit)
  • n-aveam imbus la indemana si am extras surubul cu patentul
  • poti improviza la infinit. totusi, ca sa n-ai bataie de cap, e mai bine sa fii dotat, sa ai o trusa de varfuri cat mai completa.

as zice ca am epuizat subiectul. nu-ti ramane decat sa pui mana pe scula, sa te joci cu diferite varfuri / suruburi pe diferite materiale si apoi treci la lucruri serioase. spor!

 


uite aici niste surubelnite de vanzare: surubelnite / masini insurubat

ai terminat? meriti o bere :)


noroc, meseriasule!

   


No comments:

Post a Comment