12/5/12

tutorial ferastrau circular

ferastraul circular, taticul lemnului




ferastrau circular portabil

vorbim acum despre ferastraul circular portabil. daca pendularul e pentru "ceasornicarie", lucrari de mica anvergura, de finete, circularul e scula de forta, cu care tai mult, eficient si, daca esti atent, bine.
lemnul e principalul material de taiat, alaturi de placile pe baza de lemn, adica PAL, MDF, HDF, OSB, TEGO etc. sa stii ca circularul mai decupeaza si plastic, metal, deci orice, insa eu nu l-as recomanda pentru asa ceva. iti zic imediat de ce.


inainte de orice, tin sa precizez ceva foarte important: ceea ce scriu eu aici nu tine loc de instructiuni de folosire! citeste cu atentie manualul primit odata cu scula pentru ca fiecare masinarie are particularitatile ei. invata-le, abia dupa aceea o poti folosi, tinand cont sau nu de ce am scris eu aici!








la ce foloseste




hai sa lamurim de ce ti-ar trebui o asemenea scula. pai, taie repede! scanduri, dulapi, stalpi, stinghii, de toate. e drept, circularul portabil nu e chiar campion la precizia taieturii. cauza e evidenta: il manevrezi cu mana si nu esti robot, sa te misti intre cote fixe. scula asta produce taieturi eficiente, dar brute, mai din topor. e potrivita mai degraba in santier, nu la finisaje pentru ca n-o sa tai niciodata la milimetru. deci, te ajuta la facut un cofraj in care torni beton, sa tai o scandura ca sa repari un gard, sa construiesti mobila rustica, o casutza pentru pasarele, chestii d-astea fara pretentii, cu tolerantza mare la dimensiuni. mai e buna cand montezi parchet, ca si aici se lasa un luft de 1-2 cm intre placa din margine si perete. pentru lucrari precise e mai util un circular cu masa. ala e o adevarata uzina, poti taia pe el tot ce vrei (lemn, plastic, aluminiu) cu precizie maxima. l-am vazut folosit de producatorii de mobila, termopan, rame pt tablouri, galerii etc. apare insa o problema: e o scula profesionala, scumpa. plus ca ocupa mult spatiu. deci, nu prea merita investitia pentru maruntisurile de acasa

ce asemanari sunt intre circular si pendular? pai, amandoua sculele au o adancime maxima de taiere (circularul meu patrunde in material cel mult 55 mm). deci, ca la pendular, inainte sa tai ceva cu circularul trebuie sa masori grosimea materialului.
 

 
reglaje circular
 

o alta asemanare este inclinarea reglabila a sculei de taiere fatza de talpa. dar tine minte: taierea la 90 de grade e diferita de taierea la alt unghi. cand decupezi in unghi, adancimea de taiere se modifica. ori masori cu ruleta, ca-n foto, ori te duci la postul cu ferastraul pendular sa vezi exemplul de calcul.



sant in pal frezat cu circularul
sa-ti spun si ce face un circular in plus fata de un pendular: santuri. latimea santului este egala cu grosimea discului, iar adancimea o reglezi tu (ansamblul motor + disc se poate ridica fatza de talpa)






gasesti un video cu frezarea placii de pal cu circularul aici: http://supermeseriasu.blogspot.ro/2013/01/cantul-pvc.html


ca sa faci taieturi la cote cat mai exacte, circularul are o fanta pe talpa. tii fanta asta pe semnul dat de tine si se presupune ca tai perfect. in acelasi scop, circularul mai are o rigla de sprijin lateral, care teoretic te ajuta sa tai drept si la cota fixa. latimea maxima pana la care o poti folosi este de 16 cm (la circularul meu). si totusi, te-as sfatui sa nu te bazezi prea tare nici pe fanta, nici pe rigla. iti zic la tipsuri cum fac eu ca sa tai cu precizie mai mare
 


dinte cu pastila vidia
despre discuri nu prea am ce sa spun. dintii sunt dotati cu pastile vidia si practic n-au moarte. daca nu tai beton si otel cu discul original, cred ca dureaza pana mori, eventual il folosesc si mostenitorii tai:)



hai sa vorbim un pic despre sigurantza, ca e foarteimportanta. circularul are de la mama lui o aparatoare pentru disc, deci ai putea spune ca nu e o scula periculoasa, ca fabricantul s-a ocupat de asta. totusi, e o scula puternica (viteza de rotatie e aproape la fel de mare ca a flexului) si nervoasa, asa ca e cazul sa fii foarte atent.
spun asta si pentru ca la taieturile mai pretentioase (doar le vreau precise, nu ca mi-ar si iesi asa) eu dau deoparte acea aparatoare ca sa pot vedea unde intra discul in material. nu o demontez, doamne fereste, dar o retrag cu mana, apoi ii dau drumul si arcul o readuce in pozitia de protectie. chiar si asa, temporar, discul e la vedere si esti expus unor taieturi groaznice. plus ca e posibil sa prinzi firul de alimentare in disc. asadar, casca ochii.

tips

  • porneste circularul si nu incepe taierea pana nu ajunge discul la viteza maxima (altfel, reculul va destabiliza scula si rezultatul va fi aiurea). daca te opresti la jumatatea taieturii, inainte de a reporni circularul retrage-l un centimetru si continua taierea numai dupa ce discul a prins viteza maxima
  • cand ai pornit masinaria, n-o tine nemiscata in contact cu materialul pe care-l tai. discul se invarte foarte repede si arde lemnul (in lateral). chestia asta se intampla cand tai lemn de esentza tare sau dai de un nod. nodul din lemn se comporta ca betonul, zici ca gata, n-o sa-l tai niciodata. insista!


disc circular



turatie disc circular
 

fixare dinte circular pe material

  • tine minte ca circularul nu e o scula de precizie. n-o sa poti taia la milimetru, oricat te-ai chinui. totusi, ca sa fii sigur ca tai cat de cat pe semnul tau, cand incepi sa tai te-as sfatui sa nu folosesti marcajul de vizare de pe talpa si nici rigla de sprijin lateral. mai bine retragi aparatoarea si plasezi discul pe material exact pe semn. apoi continui sa urmaresti semnul prin fanta de vizare de pe talpa. si un ultim sfat pentru precizie: cand masori distanta de taiere, tine cont si de grosimea discului. 2 mm in plus sau in minus te pot incurca.

  • o alta variata sa realizezi o taietura dreapta e sa folosesti rigla de glisare fixata pe materialul taiat cu niste clesti cu blocare / menghine, astfel incat sa poti sprijini lateral talpa circularului. ti-am aratat cum se face in postarea asta: tutorial ferastrau pendular

  • daca vrei ca o fatza sa arate bine, pune circularul pe partea cealalta a placii. partea dinspre masina are muchii zdrentuite rau (vezi in foto diferenta de aspect pe acelasi material)


 
pal taiat cu circularul

 
pal taiat cu circularul
  • cand glisezi circularul pe suprafatza placii, talpa zgarie si murdareste. poti proteja placa cu banda adeziva de hartie, carpa, carton etc (vezi foto din postul cu ferastraul pendular)
  • incearca sa cumperi doar scandura uscata. cand ai de a face cu lemn ud (verde) o sa constati ca se taie foarte greu (lemnul ud franeaza inaintarea discului), plus ca taietura arata urat (raman aschii lungi agatate de muchia taieturii si, pana nu se usuca, nu prea poti slefui asa ceva)
  • cand tai lemnul longitudinal pe fibra (in lungul ei), exista pericolul sa tai stramb. te fura fibra si te scoate incet-incet de pe semn. pericolul asta nu apare cand tai transversal (perpendicular) pe fibra
  • inca o avertizare: inspecteaza lemnul inainte de a-l taia ai grija sa nu existe cuie / holtzsuruburi pe traseul discului. il strici!
  • o smecherie pe care o poti face cu circularul: tai placi / materiale cu grosime si de peste doua ori mai mare decat adancimea maxima la care patrunde discul. cum? tai pe o parte, apoi tai si pe cealalta. in cazul profilelor rectangulare tai si pe celelalte doua laturi. nu te astepta insa la precizie si nici la estetica. dar gandeste-te la exemplul din foto: grinda de 14 x 14 cm. mai e si uda. cu ferastraul o taiam frumos in doua ore si pe urma plecam in concediu de odihna. cu circularul am taiat-o urat in 2 minute. intai pe doua laturi, apoi inca pe doua, iar motzul din mijloc a primit un ciocan in freza si a cedat:) daca voiam o suprafata perfect plana, n-aveam decat sa folosesc slefuitorul si o faceam de expozitie!


  



  • taie curat cu ajutorul unui aspirator. curentul de aer format de motor va imprastia rumegusul pe o suprafata foarte mare. vezi si in video ce uragan de rumegus provoaca circularul. daca n-ai aspirator, schimba scula. eu tai cu pendularul in asemenea situatii, chiar daca taietura ar cere un circular.
  • si tot legat de norul de praf: daca tai intr-o camera inchisa, poarta o masca. daca tot vrei sa tragi pe nas, alege ceva mai de soi, rumegusul e nasol :)
uite si doua exemple de taiere. primul cu semn dat pe placa, al doilea cu suportul de ghidare laterala. ma astept sa nu crezi pe cuvant ceea ce scriu eu aici. sper ca vei exersa, ca vei face taieturi in toate felurile si ca te vei prinde ce lucruri minunate poate executa aceasta scula. dupa ce inveti, da-i drumul la treburi serioase.






daca te intereseaza scula, uite si niste exemple de vanzare: circular

multe alte chestii despre produsele firmei gasesti aici: Bosch Home Page 


ai terminat? meriti o bere :)
noroc, meseriasule!

No comments:

Post a Comment