5/2/13

nivela digitala




nivela digitala & telemetru laser



ce poti spune despre un boloboc? are fiolele alea cu bule de aer pentru cele doua axe, o poate avea si pe a treia pentru 45˚. asezi scula pe o suprafata si-i verifici pozitia fata de orizontala / verticala. banal, toata lumea stie cum functioneaza. insa despre nivela digitala R 60 professional discutia este un pic mai complexa: in combinatie cu telemetrul laser GLM 80 professional, nivela asta devine o super-scula!


R 60 professional + GLM 80 professional = super scula!

de ce zic ca e super-scula? pai, nu doar ca-ti spune daca o suprafata / linie e orizontala sau verticala, dar iti spune exact ce inclinatie are aceasta. si exprima aceasta inclinatie in mai multe feluri, pe alese: iti da un unghi in grade si minute, o panta in procente sau o panta in deviatie de milimetri pe metru.


 
inclinatie exprimata in unghi (grade si minute), panta in procente sau panta in deviatie mm/m
cireasa de pe tort e insa alta: telemetrul face calcule trigonometrice!






sa le luam pe rand si sa vedem cu ce se lauda acest ansamblu de scule:
  • masoara distante in intervalul 5 cm - 80m
  • masoara unghiuri in intervalul 0˚ - 360˚ (in grade si minute)
GLM 80 pe trepied
  • poate fi folosit simplu sau cu un stativ special ori cu universalul trepied foto

  • baza de masurare poate fi schimbata. ca variante intre care sa alegi ai baza telemetrului, fatza, centrul surubului pentru trepied sau pinul retractabil amplasat pe baza ruletei (e pt masuratori facute in locuri inguste, unde nu incape ruleta)
cele 4 baze de masurare pentru telemetru
  • display cu autorotation, ca o tableta / smartphone
  • memoreaza ultimele 20 de masuratori
  • are functie timer (ca la aparatul de fotografiat) - iti face masuratoarea peste x secunde (reglabil de la 1 la 60 sec), astfel incat sa poti pregati o pozitie stabila / fixa a sculei
  • protectie la praf si stropi de apa

sa facem cateva masuratori si sa vedem ce ne arata display-ul. mi-a placut ca pentru inclinatii foarte mici scula iti furnizeaza in indiciu important: in ce parte este inclinatia (ai nevoie de sagetile alea de pe ecran pt ca inclinatii atat de mici nu sunt sesizabile cu ochiul liber).

 


mai departe, am masurat niste lucruri de pe langa casa omului de care m-am lovit personal. e vorba despre lucrari care ridica pretentii mari la inclinare. de exemplu, balustrada pentru scara. aveam de ales intre a respecta acelasi unghi de sus pana jos ori de a respecta la fiecare segment de trepte unghiul scarii. mi-a folosit la turnarea trotuarului, sa dau panta rigolei pentru ape pluviale. la fel, a fost de mare folos cand am dat panta gresiei spre sifonul de pardoseala din baie. n-am mai dat-o la ochi, ci am crescut-o treptat, masurat stiintific :). am mai folosit-o cand am construit o magazie langa alta magazie. la prima facusem panta acoperisului din burta. la a doua mi-am dorit sa fac o panta egala, sa arate identic cu prima. etc.
in concluzie, am folosit-o cu spor la lucrari cu pretentii, dar banale. n-am ce spune mai mult decat sa le insirui aici.

masurare unghi balustrada scara
masurare inclinatie acoperis

panta sifon pardoseala

GLM 80 professional


nici functionarea telemetrului GLM 80 professional n-o detaliez, ca e similara variantei bosch verde, prezentata aici: ruleta / telemetru laser bosch plr 30. chestiunile basic, gen masurare distante, masurare continua, calcul de suprafete sau volume sunt aceleasi.

iti voi zice insa despre lucrul pe care-l face in plus, cel care m-a dat pe spate: masurarea indirecta.




functia de masurare indirecta iti e de folos cand cele doua puncte intre care vrei sa masori sunt inaccesibile sau exista obstacole intre ele, deci esti nevoit sa recurgi la artificii. in aceasta situatie dai de probleme de tip "sa se afle cat masoara cateta unui triunghi dreptunghic, stiind ca ipotenuza are x metri, iar unghiul pe care cateta il face cu ipotenuza este de y grade"
in foto de jos vezi cele trei variante de masurare indirecta: masurarea unei inaltimi cand aparatul se afla la aceeasi orizontala cu baza, masurarea unei distante cand aparatul se afla pe aceeasi orizontala cu aceasta distanta si masurarea unei inaltimi cand aparatul se afla undeva intre punctul de minim si cel de maxim al inaltimii respective

 
masurare indirecta cu GLM 80 professional
daca esti tare in pitagora si ai un calculator cu functii poti sa te apuci tu sa rezolvi problema. masori unghiuri, masori ipotenuza, pui pe hartie si calculezi catetele. insa e mai simplu si mai rapid sa apelezi la cunostintele de trigonometrie ale sculei. te prinzi din schema afisata pe dislpay ca linia ingrosata e cea pe care o calculeaza, iar linia punctata numerotata e cea pe care o masoara direct. in cazul in care sunt doua linii punctate numerotate, masuratoarea se face in ordinea numerelor.

uite in video doua exemple chinuite de asemenea masurare. tine cont ca e dificil sa masori in timp ce ai in cealalta mana o camera video, deci filmarea nu e de oscar si nici masuratoarea nu e precisa, imi da cu eroare de cativa milimetri. eroarea asta e intre masuratoarea indirecta, pe care o fac ca demo, si masuratoarea directa, pe care o fac dupa, ca verificare.
in video vei vedea ca tot butonez la scula. apas pe "Func" pentru a comuta intre diferite tipuri de masuratoare (o fac pe cea indirecta, apoi fac si masuratoarea directa, de proba). in plus, mai am de setat baza de masurare (cu telemetrul pe trepied baza e filetul surubului de prindere, in timp ce la masuratoarea directa de proba trec pe baza de masurare = baza ruletei)
cam asta ar fi povestea nivelei & telemetrului. daca-ti place scula, uite niste exemple bune de cumparat: aparate de masura.

joaca-te cu aparatul pana te prinzi ce stie sa faca, apoi spor la treaba!
ai terminat? meriti o bere :)
noroc, meseriasule!



No comments:

Post a Comment