7/16/17

incendiu de la flex

foc din taierea cu flexul

incendiu pornit de la flex


continuam descrierea incendiilor pe care le putem provoca din greseala, in timp ce lucram.


azi o sa fac demonstratie cu un polizor unghiular (flex).


stim cu totii ce jerba de scantei provoaca o taiere sau o polizare. intrebarea este: unde ajunge jerba aia?






in simularea pe care am facut-o eu, am pus un servetel in dreptul jetului de scantei. stiu, e plasat la doar cativa centimetri distanta de zona de prelucrare, deci simularea nu e facuta in conditii similare celor intalnite in situatia reala.

si totusi, e bine sa vezi cu ochii tai cat de repede poate lua foc o bucata de hartie bombardata de niste scantei aparent inofensive.

daca ar fi plasata mai departe, ar lua foc mai greu, e adevarat. dar ar lua foc. that's my point! e de ajuns ca o singura scanteie sa cada unde nu trebuie si lucrurile o pot lua razna.

acuma, sa nu crezi ca incerc sa exagerez ca sa te sperii, ca sa para mai dramatica operatiunea de polizare. incerc doar sa-ti arat ca, in anumite conditii, nu e imposibil sa se intample lucruri rele. si sper ca asta o sa te convinga sa fii foarte atent in momentul in care folosesti scula respectiva.

uita-te in video cat de rapid porneste flacara pe servetelul ala de hartie (scuze pt calitate, cred ca nu am setat aparatul corect)




as sublinia ca acest tip de incendiu involuntar poate fi mai parsiv decat cel electric. ala porneste insantaneu. dar o scanteie de la flex poate aprinde un material combustibil care sa arda o vreme mocnit, fara ca tu sa-l observi. deci, apuci sa-ti strangi lucrurile si sa pleci crezand ca situatia e ok, iar flacara sa izbucneasca mai tarziu, cand nu mai e nimeni in preajma, sa o stinga.

deci, ia aminte si fii atent cand pui mana pe aceasta scula!


  • utilizarea flexului nu e prietena cu operatorul uman baut sau neatent
  • utilizarea flexului nu e prietena nici cu locurile in care exista materiale inflamabile (ma refer la alea depozitate, dar si la gunoaie sau la ceea ce ai putea folosi tu ca strat de protectie pentru lucrurile din incaperea unde lucrezi – folie de plastic, foaie de hartie sau carton, carpa etc)
  • curatenia la locul de munca e de baza
  • atentia e un alt factor important, care te scuteste de necazuri
nu e cazul sa fac o demonstratie si cu aparatul de sudura. operatiunea aia chiar reprezinta un pericol evident. n-are nimeni nevoie ca vada ca o picatura de otel topit (adica la vreo 1500˚C) provoaca incendii. de aici, si precautiile cu totul speciale pe care trebuie sa le iei atunci cand sudezi.

ce sa mai zic? exact ca in postarea anterioara, iti urez sa mesteresti fara accidente.

inca ceva: nu strica sa ai la indemana un extinctor. eu am d-alea cu CO2. imi plac pt ca sting focul fara sa faca prea mare mizerie si se reincarca.




spor!

No comments:

Post a Comment