7/23/17

vermorel electric

stropim plantele cu pompa electrica

vermorel electric

cine are plante pe acasa, n-are incotro, trebuie sa se priceapa si la domeniul fitosanitar. si, pentru ca plantele au prostul obicei sa se imbolnaveasca, posesorul ajunge sa se priceapa si la stropit. nu de alta, dar fie ea ciuperca sau insecta daunatoare, tot boala ii zice si tot cu chimicale se trateaza. fungicide, insecticide, acaricide, toate se aplica intr-un singur mod: prin stropire.


nu ma apuc sa vorbesc aici despre vermorelul clasic, cel cu pompa manuala. ala chiar e basic, n-are sens sa ne pierdem vremea cu el. nu ma apuc sa vorbesc nici despre atomizorul pe benzina. e o scula mare, zgomotoasa si scumpa, potrivita mai degraba pentru proprietarii de plantatii serioase. mi se pare insa foarte misto subiectul vermorel electric.










eu am prin curte multe de stropit: tufe, tradafiri, pomi, vitza de vie. toate se imbolnavesc intr-o veselie, zici ca au lipici la paduchi, purici, afide, musculite, paianjeni, molii, cicade, sporii tuturor ciupercilor patogene etc. de aceea stropesc mult, iar vermorelul manual e obositor. dai la pompa aia pana te plictisesti. plus ca maneta aia iti tine si o mana ocupata. deseori mi-as dori sa pot da deoparte o creanga, sa pot misca tufele ca sa le pot stropi mai bine, pe sub frunze, prin zonele cu vegetatie mai deasa. vermorelul electric imi permite asta, d-aia m-a incantat.


daunatori gradina

hai sa-ti arat ce stie sa faca.


tentatia mea e sa sar peste generalitati, dar nu vreau sa ramana lucruri importante nespuse, asa ca le mentionez:

  • filtreaza bine zeama pe care o bagi in rezervor, sa nu infunzi duzele
  • nu stropi contra vantului, sa nu-ti vina zeama aia in ochi
  • protejeaza-te cu masca si alte alea de chimicalele pe care le pulverizezi in aer
  • ai grija sa nu stropesti alte persoane / animale / alte vietuitoare utile (albine, gaini etc)
  • spala-l si spala-te bine dupa utilizare. scula – ca sa nu ramana murdara de substantele folosite, tu – ca sa supravietuiesti.


pentru inceput, iti zic ca aveam de ales intre diferite capacitati: 16, 18, 20, 22, 25l. eu l-am luat pe cel mai mic, cel de 16l.

sistemul de stropire e identic cu cel de la vermorelul cu actionare manuala: pui zeama in rezervor, omogenizezi, pui rezervorul in spate ca pe rucsac, pornesti pompa si stropesti.


accesorii vermorel electric
lancea standard e extensibila (pana la 1 metru), dar o poti schimba cu ce vrei tu. duzele originale sunt doua la numar, dar si aici poti interveni punand cate duze vrei si de ce tip iti doresti. producatorul iti da doua tipuri ca accesorii.

stropeste eficient, tinteste bine jetul de stropi, acopera perfect zona stropita. uite in video amprentele circulare lasate de cele doua duze pe beton. asa iti dai seama de forma jetului si de cantitatea de lichid pulverizata de acest tip de pompa.


acumulatorul ala tine cateva luni, deci incarcatorul meu inca e in punga originala. in foto vezi si indicator de stare a bateriei (verde e incacata, rosu se incarca).

partea buna e ca, daca printr-o minune ramai fara curent in acumulator, nu e cazul sa te opresti din stropit. poti continua pana termini zeama din rezervor folosind pompa manuala.


indicator baterie vermorel electric


panou control vermorel electric

panoul de control e simplu: buton on off, potentiometru pompa si mufa pentru incarcatorul acumulatorului.




poti folosi vermorelul electric in doua regimuri de functionare: apesi pe butonul ON si pompa functioneaza la putere maxima. apesi pe OFF si folosesti potentiometrul ala pentru a varia puterea de la 0 la maximum. uite in video:






ce-mi place:

  • nu e ingrozitor de scump. pretul e cam dublu fata de unul manual modest. adica, de la 120 la 240 de lei
  • nu e mare, nu ocupa jumatate de magazie
  • e eficient
  • imi lasa o mana libera ca sa pot manipula crengi, ramuri, coarde de vitza de vie etc
  • piesele de schimb de la lance sunt interschimbabile cu cele de la pompele pe care nu le mai folosesc
greutate vermorel electric / vermorel manual
  • nu e cu mult mai greu decat cel manual. diferenta e de la 2,6kg la 6kg (rezervor gol). ma gandeam ca acumulatorul si pompa trag mai tare la cantar, dar 3 kile si ceva nu inseamna prea mult. cand pui scula in spate cu rezervorul plin nici nu simti diferenta.


ce nu-mi place:

tipuri de pompe de gradina
  • e totusi cam scump. daca nu ai de stropit suficient de mult, nu se justifica investitia

concluzia: daca ai doua-trei plante, iti faci treaba ok cu si un vermorel cu actionare manuala. merge chiar si un pulverizator d-ala de jumatate de litru, in care cumperi solutia de spalat geamuri (1 sau 2 in foto). in cazul in care ai un balcon mare si foarte verde sau curte, deci e mult de stropit, ai de ales intre vermorelul cu actionare manuala (3) si asta electric (4).




eu, dupa ce am folosit ani de zile scula manuala, am decis: upgrade la varianta electrica, aia e de mine. uite cat de usor il folosesc:





uite niste utilaje de stropit aici: pompe stropit gradina. daca-ti place varianta electrica, du-te direct la ea: pompa electrica stropit




spor!

2 comments:

  1. Care este principiul de fuctionare? perna de aer (se creaza presiune in rezervor) , are pompa care impinge lichidul de stropit? alta? Nu se specifica nicaieri acest lucru.

    ReplyDelete
  2. Care este principiul de fuctionare? perna de aer (se creaza presiune in rezervor) , are pompa care impinge lichidul de stropit? alta? Nu se specifica nicaieri acest lucru.

    ReplyDelete