10/14/22

scoatem mizeria din calorifere

curatare radiator

mizerie in calorifer




vine iarna, trebuie sa repornesc centrala si m-am gandit sa-i ofer conditii mai bune de functionare. adica sa-i fie si ei mai usor, si mie mai cald. operatiunea la care m-am gandit a fost de extragere a mizeriei din calorifere.






pentru aceasta activitate am folosit o cheie imbus pentru robinetul retur, o cheie pentru robinetul de aerisire (cheie speciala sau o hexagonala tubulara / inelara) si o cheie de 22 pentru dopul de golire. iti mai trebuie un vas in care sa curga mizeria din calorifer. cauta unul de capacitate mare (sa zicem spre 10 litri) si care sa nu fie foarte inalt, ca sa-l poti baga sub calorifer. e bun si un vas de capacitate mai mica, dar o sa trebuiasca sa-l golesti mai des. iti e de folos si o carpa.





teoria operatiunii e simpla. inainte de a te juca la un calorifer, cel mai bine e sa-l izolezi de restul instalatiei. ideea e ca vei scoate apa din el, deci va intra aer, si nu ai vrea ca acel aer sa ti se plimbe de capul lui prin toate tevile din casa. asadar, inainte de a face orice la calorifer, inchizi robinetul de retur si capul termostatic, care este totodata si robinet de tur.






odata ce le-ai inchis, te pregatesti sa scoti mizeria din el. apa din calorifer este sub presiune, deci e de preferat sa o eliberezi si pe asta prin robinerul de aerisire. n-ai vrea sa tasneasca mizeria sub presiune cand slabesti dopul de golire si stropeasca peretii. nici eu n-as fi vrut, dar mi s-a intamplat de cateva ori 😉


cand ai eliberat suprapresiunea din calorifer, asezi vasul sub dopul de golire, desurubezi dopul si lasi sa curga mizeria. poti sa o ajuti sa iasa pornind din cand in cand robinetul tur (capul termostatic). asta va baga apa sub presiune in tevile componente ale radiatorului, iar jetul ala va antrena mizeria depusa pe fundul caloriferiului. pot ajuta mizeria sa curga si prin deschiderea robinetului de aerisire.


cand apa care iese din radiator ti se pare rezonabil de curata, ai terminat. pui dopul de golire la loc (schimba-i si garnitura daca e cazul), deschizi robinetul tur (capul termostatic) ca sa umpli caloriferul de apa, aerisesti caloriferul, iar cand nu mai ai aer in conductele radiatorului poti deschide si robinetul de retur. gata, ai un calorifer curat!



cand termini, nu uita sa reumpli 
cu apa instalatia centralei. ai scos niste apa cu mizerie, acum trebuie sa o inlocuiesti cu apa curata. asta e o conditie si pentru functionarea centralei, si pentru curatarea urmatorului calorifer. deci trebuie sa readuci instalatia la presiunea de functionare. adica la 2-3 bari, cum scrie la cartea tehnica a centralei tale.






despre aerisire am scris aici pregatiri-de-iarna-aerisire-calorifere. daca dai de vreun robinet termostatic blocat, am scris aici termostat-calorifer-blocat cum il rezolvi.


ce sa-ti mai zic?

spor!

No comments:

Post a Comment