meserias in bricolaj: pregatiri de iarna - aerisire calorifere

10/18/18

pregatiri de iarna - aerisire calorifere

aerisim instalatia

aerisire calorifer
continuam sa ne pregatim de iarna si vorbim despre instalatiile care au nevoie de aerisire: calorifere, incalzire in pardoseala si instalatia solara.

momentul e tocmai bun: s-a facut mai frig si am pornit centralele. dar inca nu e foarte frig, deci mai avem timp sa rezolvam eventualele defecte constatate. asadar, am repornit centralele termice, sa ne asiguram ca-si fac treaba eficient. aerisim si, cu ocazia asta, facem si o revizie sumara a instalatiei.


sa luam subiectele pe rand:


1 calorifere


caloriferele trebuie sa se incalzeasca pe toata suprafata si asta se intampla doar atunci cand prin tevi curge exclusiv apa. cand apare si aerul, trebuie sa iti bagi nasul in instalatie si sa rezolvi problema


aerisirea se face pentru fiecare calorifer in parte. incepi prin a identifica unde e montat robinetul de aerisire. il gasesti in partea de sus, la capatul opus celui unde ai termostatul.

ca sa poti aerisi caloriferul trebuie sa ai presiune in instalatie, astfel incat aerul ala sa fie dat afara de agentul termic (apa sau fluid solar, ce ai tu prin calorifere).

procedura e simpla:

  • slabesti un pic surubul (robinetul) pana poti roti piesa aia de plastic cu orificiul de evacuare in jos si spre tine (ca sa vezi ce curge de acolo) 
  • plasezi un recipient sub orificiu (ca sa nu curga apa pe jos) si mai desurubezi un pic, pana deschizi ca lumea robinetul
  • la inceput iese aerul, apoi va incepe sa bolboroseasca (aer plus apa), iar la un moment dat vei avea parte de o curgere curata de apa. in momentul ala inchizi robinetul si end of story. poti trece la urmatorul calorifer 
e posibil ca instalatia ta sa aiba si o a doua varianta de aerisire - automata, pentru tevi. este cazul caselor care au un singur circuit de incalzire pentru mai multe etaje. o sa gasesti detalii pentru tipul asta un pic mai jos, acolo unde vorbesc despre instalatia solara. eu pe instalatia asta il am montat, acolo il discut :)

aerisirea caloriferelor o poti repeta dupa cateva zile. putem presupune ca mai exista aer in instalatie, dar e raspandit pe traseu, inca n-a ramas captiv in calorifer. asadar, dupa cateva zile de functionare a centralei, poti repeta figura ca sa te convingi ca prin calorifere circula doar agent termic.

!! important: dupa ce aerisesti caloriferele, verifica presiunea in centrala. daca vezi ca a scazut sub valoarea minima, mai baga-i niste apa. instalatia de incalzire recircula apa, dar centrala e legata la instalatia de alimentare cu apa. pe circuitul asta e si un robinet. il deschizi, stai cu ochii pe manometru ca sa vezi cand ajungi la presiunea optima si-l inchizi.


!!! dupa calorifere, sa nu uitam de distribuitoare. daca instalatia ta are asa ceva, trebuie sa le aerisesti si pe ele

aerisire distribuitoare


!! dupa calorifere si distribuitoare, sa nu uitam de pompele de circulatie (cele care imping apa calda in calorifere). chestia asta o faci in cazul in care, desi ai aerisit totul, desi centrala si pompa functioneaza, caloriferele raman reci. in cazul asta, poate e de vina aerul acumulat in pompa. si trebuie scos de acolo.

pompele astea sunt destepte si elimina automat aerul in timpul functionarii, dar ca masura de precautie poate e bine ca o data pe an sa te asiguri. de aceea iti arat cum sa faci aerisirea.
vezi sa nu te oparesti! agentul termic poate fi fierbinte, deci lucreaza cu grija. din pompa aia e posibil sa tasneasca apa oparita sau chiar aburi! asa ca mai bine programezi operatiunea asta intr-o zi calda, in care centrala nu duduie. ori lasi instalatia sa se raceasca inainte de a te apuca de treaba.


  • opresti pompa
  • inchizi robinetul de pe circuitul de refulare (adica pe ala de dupa pompa, cel care duce la calorifere)
  • scoti surubul de aerisire al pompei
  • impingi cu o surubelnita in gaura din spatele surubului (asa vei misca rotorul pompei)
  • pune surubul la loc, dar nu il strange (sa mai poata iesi de acolo apa/aer)
  • pornesti pompa
  • strangi surubul
  • redeschizi robinetul

vezi ca in video eu nu am pornit pompa ca sa scot aerul. ar fi iesit prea lung filmul. tu trebuie sa urmezi pasii pe care i-am zis mai sus. sau, si mai corect, verifica ce zic aici citind instructiunile pompei. ca sa fii sigur ca faci ceea ce trebuie.




2 incalzire in pardoseala


distribuitor incalzire pardoseala - aerisire pe tur si retur
la sistemul asta de incalzire lucrurile sunt un pic mai simple: ai doua aerisitoare mari si late, ambele montate in zona distribuitorului, unul pe circuitul de tur, celalalt pe retur.
valve aerisire incalzire pardoseala

dupa cum vezi, eu am acelasi tip de aerisitor ca la calorifer. uite un video cu aerisirea celor doua circuite.



si dupa aerisirea incalzirii in pardoseala trebuie sa verifici presiunea in centrala. sunt rare cazurile in care ai atat de mult aer in instalatie, incat scoaterea lui sa conduca la scaderea dramatica a presiunii, dar e mai bine sa fii sigur ca centrala functioneaza in parametri normali. sa nu ajungi in situatia sa repari intr-un loc si sa strici in altul...


3 instalatie solara



aerisitorul asta este un pic altfel. e un recipient care se monteaza vertical si care tine aerul prizonier pentru tine. aceasta functie il promoveaza in gama de aerisitoare automate, dar tot necesita interventia ta din cand in cand. adica, trebuie sa-l golesti de aer ca sa aiba loc sa captureze altul :)

in partea de sus a recipientului gasesti un ventil identic cu ala de la roata masinii. aerisirea se face simplu: deschizi capacelul de plastic si apesi pe ventil ca si cum ai vrea sa dezumfli roata. in cazul asta, scoti aerul capturat de pe conducta. cand incepe sa curga doar fluid solar te opresti, pui capacelul la loc si ai terminat. o alta varianta este fara ventil. doar deschizi capacul, iese aerul, il inchizi la loc.

dupa cum iti ziceam si mai sus, se folosesc asemenea aerisitoare si la instalatia de incalzire cu calorifere. se monteaza la cele care au trasee mai complicate, care parcurg etaje diferite.

aerisire instalatie solara


numarul de aerisitoare pentru solara sau instalatia de incalzire se gandeste in functie de traseul instalatiei. cand iti monteaza conductele, instalatorul trebuie sa vada cam pe unde se gasesc punctele de maxim pe traseul tevii (zone unde se strange aerul in mod natural) si sa plaseze acolo aerisitoare. iti mai amintesti matematica de a 12-a? grafice de functii? puncte de maxim? daca vizualizezi o astfel de functie o sa te prinzi. acum aflu si eu la ce mi-au folosit integralele din liceu :)



deci, trebuie sa cauti toate aerisitoarele. eu am doua in zona automatizarii (creierul instalatiei solare), unul pe tur, unul pe retur, si mai am doua pe acoperis, langa panouri. am filmat unul din subsol, ca e mai accesibil.

si in cazul asta, in functie de cat de mult aer scoti din instalatie, e bine sa verifici presiunea. daca a cazut, pune la loc niste fluid solar. uite cum se face si cu ce scula: pompa-umplere-instalatie-solara

ai grija sa nu executi operatiunea asta in miezul unei zile insorite, cand fluidul ala poate avea peste 100˚C, ca te oparesti! asteapta sa se faca noapte si sa ai pe tevi o temperatura acceptabila.

***

merita spus ca in timpul tuturor acestor operatiuni ai ocazia sa faci si o revizie sumara a instalatiei:

  • deschizi / inchizi robinetii ca sa vezi daca mai functioneaza ori s-au blocat. nu uita sa-i lasi in pozitia in care i-ai gasit!!! 
  • verifici etanseitatea coturilor, a teurilor, a robinetilor, a tuturor fitingurilor de pe traseu. daca picura pe undeva e nasol, trebuie sa intervii. mai strangi o olandeza sau, daca nu se poate, opresti centrala, golesti instalatia, inlocuiesti ce ai de inlocuit si pornesti din nou caldura.

daca e prea frig, ia-ti un calorifer electric pana repari defectiunea constatata. mai bine dai banii pe o instalatie suplimentara de incalzire decat pe medicamente...

daca ai nevoie de piese de schimb pentru instalatia ta, uite niste variante aici: calorifere si incazire pardoseala


spor!

No comments:

Post a Comment