meserias in bricolaj: miros de canal in casa

1/15/14

miros de canal in casa

ce cauta mirosul de canal la mine in casa?



da. oricat de bine ai curata baia / bucataria, cateodata se intampla un lucru ciudat: miroase a canal. tu crezi ca e de la starea precara de curatenie si treci din nou la frecat, curatat, clatit. degeaba. si iti vine in minte intrebarea clasica a romanului anglofon in clipe de restriste: wtf? :)

mirosul pestilential vine, evident, din canalizare. de ce? cum scapi de el? hai ca-ti spun acum. si nu, nu voi lua in calcul utilizarea unui odorizant extrem de puternic :). umblam la cauza, nu la efect.







inventatorii sistemului de canalizare au folosit un truc pentru a evita patrunderea mirosului de canalizare in casele noastre: mentinerea unei coloane de apa in conducta. coloana asta are ca scop izolarea celor doua medii. iar piesa care face acest lucru posibil se numeste sifon.



teoria sifonului
ca e montat sub chiuveta sau e ingropat in ciment (de pardoseala), sifonul are acelasi scop: izoleaza aerul curat din casa de aerul fetid din canalizare.

ca sa-si faca treaba, sifonul e construit in forma de "U", al carui interior e plin de apa. conform principiului vaselor comunicante, nivelul apei este egal in cele doua bratze (vezi foto)









reformulam problema: instalatia mea e prevazuta cu sifoane si tot miroase a canal! cum ajunge mirosul din canalizare in baia / bucataria mea?

pai, sunt doua raspunsuri posibile:
    
    racord flexibil bine montat / prost montat
  • iti ziceam ca sifonul trebuie sa aiba forma de "U". daca nu e asa, toata apa care curge in chiuveta ajunge direct in canalizare, iar aerul din canal nu mai e oprit de nimic. daca ai un sifon cu racord flexibil si nu e aranjat in forma de "U" inseamna ca e prost montat, trebuie sa rezolvi situatia. racordul ala e flexibil, se indoaie, se intinde, asadar fa-l tu sa respecte legea sifonului functional, apoi umple-l cu apa



  • sifonul are forma corecta, dar s-a golit. asta se intampla in special la baile nefolosite. apartamentele de 3 si 4 camere au doua bai. una dintre ele e folosita ca baie, cealalta devine de obicei depozit / spalatorie de rufe / camara. ce se intampla mai departe? pai, chiuveta nu mai e folosita. si nici pe pardoseala nu mai ajunge apa. deci sifonul chiuvetei si cel de pardoseala nu se mai umplu. apa din sifoane se evapora incet, dar sigur. intai din sifonul de pardoseala, care are o capacitate mai mica, apoi si la cel de la chiuveta. cand sifoanele s-au golit de apa incepe invazia duhorilor.






ceea ce trebuie facut in asemenea cazuri e banal: din cand in cand da drumul la apa in chiuveta aia nefolosita. fa treaba asta vreo 10 secunde, nu mai mult, cat sa se umple la loc. in cazul sifonului de pardoseala, pune mana pe un ibric, umple-l cu apa si toarna-l in sifon.

gata, atat a fost de simplu. de acum incolo, sifoanele isi vor face din nou datoria si vor tine mirosurile neplacute departe de nasul tau.


trebuie totusi sa vorbim si despre murdaria acumulata in sifoane si racorduri flexibile. oricat de multa apa ai adauga, mizeria aia tot miroase. ca sa eviti situatia asta, trebuie sa ai in vedere cateva lucrari de mentenanta:



toate-s niste interventii simple, cu costuri reduse, dar de efect.



spor!

1 comment:

  1. In ultima parte exista niste omisiuni din cate observ. S-ar putea completa corect?

    trebuie totusi sa vorbim si despre murdaria acumulata in sifoane si racorduri flexibile. oricat de multa apa ai adauga, mizeria aia tot miroase. ca sa eviti situatia asta, trebuie sa ai in vedere cateva lucrari de mentenanta:

    cureti instalatia cu un

    cureti sifonul de pardoseala cu . nu se pune problema sa-l schimbi, ca distrugi pardoseala.

    inlocuiesti unde e cazul sau . asta e o varianta de aplicat mai ales in bucatarie, unde resturile de mancare se aduna si intra in descompunere.

    ReplyDelete