meserias in bricolaj: reparatii fisuri zid

8/5/13

reparatii fisuri zid

meseriasul zidar

pana acum am dat gauri cu rotopercutanta, sa vorbim un pic si despre astuparea lor

reparatii in tencuieli (fisuri / crapaturi / gauri in zid ) apar la fiecare meserias acasa. ba sunt crapaturi intr-un perete de bca, ba se crapa tencuiala la imbinarea dintre un perete de rezistentza si unul de umplutura, ba renunti la niste obiecte prinse pe perete si-ti raman gaurile de la dibluri etc.

in aceasta postare vom astupa aceste fisuri / gauri. si nu ma refer la metoda banala: faci materialul in cancioc, il pui in opera cu mistria / spaclul. vreau sa-ti vand un pont pe care-l folosesc eu cand am de gand sa fac o reparatie perfecta: reparatia prin injectie de mortar.
e vorba de o metoda neortodoxa si foloseste ca scula o improvizatie. injectez mortarul cu ajutorul unei "seringi" pe care o obtin dintr-un banal tub de silicon








metoda asta se preteaza la repararea unor fisuri / crapaturi in zid ori la astuparea unor gauri de dimensiuni reduse, cum ar fi cele in care au fost dibluri. la gaurile mari sunt ok sculele clasice: fierul de glet, mistria, spaclul etc (fiecare cu ce e obisnuit)






sa trecem la subiect: cum obtinem seringa cu care injectam mortarul?

nu cred ca exista pe lume utilizatori care sa reuseasca sa foloseasca tot siliconul dintr-un tub inainte ca acesta sa se intareasca. exceptie fac, evident, instalatorii, care utilizeaza silicon zi de zi (la serviciu). dar meseriasilor de ocazie (adica restului omenirii) li se intampla intotdeauna sa li se intareasca siliconul in tub. aici intervine sfatul meu. in loc sa-l arunci, poti curata tubul de siliconul intarit si-i dai o utilizare desteapta: injectezi material in crapaturi / fisuri / gauri




sa vorbim despre tub. s-a uscat siliconul in el, nu trebuie decat sa-l cureti. cu o tija subtire scoti siliconul din dop (apesi prin varf). cu alta tija mai groasa scoti siliconul din tub odata cu pistonul (apesi tot prin varf, incearca sa nimeresti pistonul pe mijloc). daca siliconul e suficient de bine uscat se va desprinde foarte sor.
in foto de jos vezi sculele folosite de mine si resturile de silicon uscat (extrase din tub & dop). dupa acesti doi pasi am obtinut un tub nou-noutz, numai bun de injectat mortarul.








despre materialul de umplutura nu e cazul sa discutam prea mult. fie ca folosesti mortar de ciment, kleber, ipsos de modelaj sau mai stiu eu ce altceva, il prepari asa cum scrie pe ambalaj si-l torni in tub.
apropo, eu folosesc kleber. e mai simplu, are aderentza pe toate suprafetele, e ok pt orice reparatie
pui pistonul la loc, apesi tubul pe pozitie cu o coada de ciocan / o teava de plastic / o bucata de lemn, asezi tubul in pistol si treci la treaba (vezi in video).
in functie de densitatea materialului, e posibil ca orificiul original al dopului (ajutajul) sa opuna rezistentza prea mare si sa fii nevoit sa mai tai din varf, sa maresti gaura de iesire. tine cont insa de un lucru: cu cat tai mai mult, cu atat e mai greu de folosit in fisuri de mici dimensiuni. in plus, asa il si scurtezi, deci vei putea ajunge la o adancime mai mica in gaura.  
asadar, decat sa tai din varf, mai bine sa te joci cu vascozitatea materialului: fa-l un pic mai moale, chiar daca asta inseamna ca se va intari mai greu.
de acum, niu mai ai de facut decat un singur lucru: pune-te pe reparat gauri. nu uita insa ca, inainte de aplicare, sa uzi gaura din zid!
inca un sfat: in cazul unor fisuri, pentru a le putea repara mai bine n-ar strica sa le largesti un pic, sa racai cu spaclul pe toata adancimea si lungimea, sa indepartezi bucatile de zid desprinse. cu cat ai mai mult loc, cu atat va intra mai mult mortar, iar stratul care va face priza pe lateralele crapaturii va fi mai gros, deci si mai rezistent.
demonstratia din video am facut-o cu astuparea unor gauri de 12 dintr-un bca, ca fisuri in zid se gasesc mai greu :)
pe prima o repar cu spaclul, pe cealalta prin injectie de mortar. in varianta cu spaclul reusesti sa introduci in gaura foarte putin material, oricat de maestru ai fi in manuirea sculei. practic, gaura e astupata numai la suprafata (chestie care sigur te-ar deranja in cazul in care ai repara o fisura in zid). cu "seringa" e mai simplu, caci umpli gaura / fisura complet, pornind de la fund spre suprafata, iar la final indepartezi surplusul. in felul asta umpli tot golul, iar reparatia este perfecta, chiar daca cele doua gauri astupate arata la fel.
dupa ce folosesti tubul, n-ai decat sa-l desfaci din nou, sa-l speli sub jet de apa si e gata pentru o noua utilizare.

daca nu reusesti sau pur si simplu n-ai chef sa astupi gaura din zid, o poti acoperi cu un sticker de perete. arata mai bine ca orice reparatie :)

ca sa faci rost de "seringa", cumpara intai un  tub silicon. umplutura e cu material de aici: mortar

spor!
cand termini, meriti o bere:)
noroc, meseriasule!

No comments:

Post a Comment