meserias in bricolaj: pistolul de vopsit

9/26/13

pistolul de vopsit


pistol vopsit stern sg 80a

paint ball pentru meseriasi


azi vopsim! pt exterior e tocmai bine: se apropie iarna, e cazul sa mai protejam cateva suprafetze exterioare de actiunea apei. pt interior e la fel de bine: e momentul sa mai finisam ceva suprafetze interioare, cat inca mai e cald si se usuca.

e clar cu ce scula ne jucam azi: pistolul de vopsit. iti voi arata aici scula cu care vopsesc / zugravesc eu. recunosc din start ca aleg varianta simpla: pentru demonstratii voi da cu var pe un perete, ca varul se spala usor. in cazul vopselei lavabile sau alchidice (pt lemn sau metal) pistolul functioneaza la fel, numai ca e mai greu de curatat:)






sa stabilim din start ca vopsitul cu scula asta poate avea efecte care pornesc de la dezolant si ajung la superb. calitatea lucrarii depinde de cat de bine ai pregatit-o si cat de corect ai efectuat-o. vopseste numai suprafete finisate si curate! cat despre utilizarea pistolului, procedeaza la fel cum faci cu orice alta scula cu care lucrezi prima oara: joaca-te, testeaza, incearca toate reglajele posibile, fa-ti apoi mana prin niste probe. cu trainingul asta ai sanse mari sa reusesti. fara, nu stiu ce-o sa iasa.









pistolul e potrivit pentru vopsit suprafete intinse si continue. acolo e eficient, rapid, economic, merita folosit. la suprafete mici mai bine nu te complici, foloseste pensula. la suprafetele intrerupte, de genul fiarelor din care e realizat un gard, fiare cu luft mare intre ele, iarasi e bine sa nu te complici cu pistolul. e nepotrivit din cel putin doua motive: face mizerie mare si risipa de vopsea.


pistol de vopsit si accesorii
sa vorbim despre scula folosita de mine. e un pistol no name, stern sg 80a, similar cu multe alte produse existente acum pe piatza, deci reprezentativ pentru aproape toata gama de pistoale d-astea de amator. in cutie am gasit, pe langa pistolul complet, un vascozimetru, o duza de schimb, un ac de curatat duzele si o duza de extensie flexibila.






am folosit in pistolul asta (cu succes, trebuie sa subliniez) trei substantze diferite de acoperire: var, vopsea lababila si vopsea alchidica (pt lemn sau metal). merge sa dai si grund sau amorsa cu conditia sa aiba concentratia potrivita (daca zeama e prea groasa pistolul n-o poate pulveriza)

vascozimetru
cu orice substantza ai realiza acoperirea, elementul fizic de baza este densitatea. pui vopsea nediluata sau o zeama de var groasa, pistolul nu merge. adica, el bazaie, pompa functioneaza, dar nu are putere sa pulverizeze, reuseste cel mult sa arunce niste stropi.
mai bine diluezi vopseaua ca lumea si dai doua / trei maini decat sa incarci pistolul degeaba si, dupa ce injuri un pic si te chinui mult sa-l curetzi, sa treci la variantamanuala, cu pensula / bidinea.
ca sa reglezi vascozitatea poti folosi palnia aia din cutie (vascozimetru) dupa ce ai citit modul de utilizare. cu dispozitivul asta masori o chestie simpla: viteza de curgere. daca e prea mare inseamna ca vopseaua e cam subtire si va trebui sa dai prea multe maini. cazul mai des intalnit e ca viteza sa fie prea mica, ceea ce inseamna ca mai trebuie diluata un pic vopseaua. asta, teoretic. recunosc, eu n-am folosit viscozimetrul ala niciodata. cand am vopsit, am reglat densitatea la bunul simtz, adica am diluat-o la ochi (n-aveam chef sa am inca o piesa de spalat :)


la calitatea vopsirii conteaza si miscarea mainii: continua, cu viteza constanta, fara pauze. cand te-ai oprit cu declansatorul apasat, pe zona pulverizata se strange prea multa vopsea si curge. nu te gandi ca nu te-ai pricepe. nu-ti trebuie doua facultati ca sa ajungi sa vopsesti frumos. e de ajuns sa faci cateva probe ca sa vezi ce efect au actiunile tale si vei descoperi cum si cu ce viteza sa te misti, de la ce distantza sa vopsesti etc. de asemenea, in timpul acestor teste trebuie sa actionezi si surubul de debit ca sa reglezi cantitatea de vopsea pulverizata. cand ti-ai reglat tirul, treci cu incredere la treaba!



pulverizare normala





cand vopsesti pereti / piese verticale e simplu, foloseste pistolul in dotarea standard (ca-n poza)






pulverizare pe verticala
cand vopsesti pereti / piese orizontale / oblice trebuie sa apelezi la accesorii. pentru ca alimentarea pistolului este gravitationala, nu prea poti orienta pistolul spre suprafata respectiva, ca ramane fara ”munitie". de aceea folosesti duza de extensie flexibila, pe care o orientezi in sus / in jos / oblic, in functie de nevoi.







duza curatata de vopsea
foarte important pt viatza pistolului tau este operatiunea de curatare de dupa utilizare! mai ales cand vopsesti cu alchidica, daca nu cureti duza vopseaua se pietrifica pe piesa si n-o mai scoti de acolo!
hai sa inchidem subiectul. recomand acest pistol pentru lucrari de exterior, caci ai mai putina mizerie de strans. l-am folosit si la interior, e drept, insa am luat masuri de precautie exceptionale, astfel incat vopseaua pulverizata sa nu ajunga acolo unde nu trebuie. din cauza acestor masuri, intotdeauna am preferat ca lucrarile de mica amploare din interior sa le realizez cu pensula / trafaletul.

nu inchei fara sa aduc in discutie securitatea. ca precautii la utilizare le pot enumera pe cele de bun simtz. de exemplu, cand folosesti vopsea alchidica vei produce un nor toxic de diluant. aeriseste bine locul, poarta o masca si nu fuma, ca sa nu sari in aer. cand folosesti var / vopsea lavabila nu uita ca apa si curentul nu se impaca bine, iar neglijentza poate duce la electrocutare.

pistol vopsit bosch pfs 55

sunt pe lume si scule mai pricopsite, uite una in poza.














uite si de unde poti cumpara o asemenea scula: ustensile de vopsit.

altceva ce sa-ti mai zic? vopsesti ceva? spor!


cand termini, baga o bere :)
noroc, meseriasule!

1 comment:

  1. Este important sa ai un pustol de cea mai buna calitate pentru aplicarea vopselei.

    ReplyDelete