meserias in bricolaj: tundem gardul viu

9/29/13

tundem gardul viu


bosch ahs 4-16, cosmarul gardului viu :)


bosch ahs 4-16

a venit toamna si vreau sa inchidem capitolul de gradinarit cu tunderea gardului viu. umblam un pic la tufele din curte, sa le prinda mos craciun frumoase :)

stiu, specialistii recomanda sa facem operatiunea asta abia prin octombrie, dar unii meseriasi sunt mai grabiti ca altii. asta e!

am folosit cu succes foarfeca bosch ahs 4-16, zisa si "spaima gardurilor vii" :), asa ca despre aceasta scula vom discutam acum









pentru inceput e cazul sa luam in discutie aspecte legate de securitate. foarfeca taie rau de tot! hollywood-ul nu o foloseste in filmele de groaza pentru ca nu prea face zgomot, dar de taiat taie ca laserul! cablul electric, degetele tale, picioare de caini / pisici / alte animale, sarme, rupe tot ce prinde. in plus, agatza piese largi de vestimentatie, margele, esarfe etc. asadar, atentie maxima! nu taia pe semi-intuneric, cu alcool la bord sau purtand cele mai trendy margele, ca nu te vad bine!








ca sa-ti dai seama cat e de periculoasa scula, ai in video o demonstratie: cat de usor taie foarfeca o gheara de gaina! intr-o secunda o face praf!
tine cont ca asta din video nu e gaina de la alimentara, cu oase ca de hartie. e gaina de casa, crescuta sub cerul liber si cu boabe adevarate. la nevoie, asta se bate si cu ursu' :)
nu vrei sa ajungi la medic cu rani de genul asta!

sfatul meu: citeste bine instructiunile, invata sa operezi cu toate comenzile si
fii atent cand o folosesti!
sa trecem la treaba. prea multe nu am de spus in privinta functionarii sculei. practic, ceea ce ai de facut cu ea e sa o bagi in priza si sa tai. daca ii discutam utilitatea, putem spune mai multe vorbe. as zice ca bosch ahs 4-16 te ajuta sa-ti modelezi gardul viu dupa pofta inimii. intre noi fie vorba, mai mult conteaza priceperea, dar nu vreau sa insist si sa generez polemici inutile. tu poti incerca sa faci in gradina toate smecheriile pe care le reusea edward, omul foarfeca :) si pun pariu ca, dupa ce te antrenezi un pic, le vei face chiar mai bine ca el.



in cazul meu, om fara simtz artistic prea dezvoltat, ma multumesc cu lucruri banale, gen gard taiat in linie dreapta. ca o culme a artisticariei, ma consider multumit cand reusesc modelarea unei tufe intr-o forma geometrica simpla. atata pot, atata fac. tai crengile pe ici, pe colo, prin partile esentiale si ma opresc atunci cand cand reusesc sa le dau o forma acceptabila, sa creez aparentza unei ingrijiri rezonabile.




poti taia cu foarfeca asta tot ce inseamna tufa de tuns. adica extremitatile arbustilor, nu tulpina. eu i-am testat limitele si am reusit sa tai fara probleme dimensiunea maxima indicata de producator in instructiuni, adica 16 mm grosime. vezi si in video demonstratia cu o creanga de mar. recunosc insa ca inca n-am avut nevoie de asemenea performantze. la crengi de 16 mm nu mai ai de a face cu gard viu, deja modelezi padurea. iar in cazul asta eu apelez la clasica foarfeca manuala, cu care tai inclusiv busteni :)


discutia s-ar putea opri aici, dar daca tot am adus vorba, merita pusa o intrebare. gardul se poate taia si cu foarfeca manuala. de ce folosesc una electrica?

prefer foarfeca asta pentru ca e extrem de eficienta. lama activa, cea cu muchii taietoare pe stanga si pe dreapta, masoara o jumatate de metru. cu ea tai repede si bine in doua directii. in cateva secunde tunzi metri intregi de gard. in plus, lama de dimensiune mare te ajuta sa realizezi tunsori in plane aproape perfecte. e un pic mai complicat cand vrei sa-ti rezulte suprafete curbe (ai nevoie de un pic de antrenament), insa in linie dreapta treaba merge ca unsa. deci, decat sa tai manual, fir cu fir, prefer sa-mi potrivesc foarfeca electrica la sold / genunchi / la alta cota si sa tai perfect toate tufele pe langa care merg.

e momentul sa discutam si despre dezavantajul major al acestei foarfeci: dependentza de 220V. trebuie sa tarasti dupa tine prin toata curtea un prelungitor, ceea ce, recunosc, este frustrant. ori te obisnuiesti cu asta, ca mine, ori recurgi la versiunea 100% portabila: bosch ahs 52 li ion. eu nu am scula pe acumulatori, am imprumutat-o de la un prieten ca sa ti-o arat. e desteapta, nimic de zis: cata vreme ai curent, ai si libertate absoluta la taiere.
bosch ahs 52 li ion

uite si masinaria de vanzare: scule tuns gard viu. alte scule gasesti aici: scule si unelte gradinarit

multe alte chestii despre produsele firmei gasesti aici: Bosch Home Page 
orice ai face prin gradina, eu iti urez spor!  

cand ai terminat, meriti o bere
noroc, meseriasule!

No comments:

Post a Comment