meserias in bricolaj: cronometru irigatii

9/23/14

cronometru irigatii

irigatii cu temporizare

cronometru irigatii

la final de sezon, ultima postare legata de irigatii. stiu, e cam septembrie, dar informatiile astea sunt bune si la anul.

daca n-ai chef sa dai bani pe scula desteapta prezentata aici automatizare-irigatii, dar insisti sa ai un sistem de irigatii cat de cat automatizat, iti propun aici varianta ideala.
e un aparat nu atat de inteligent ca cel amintit, dar de vreo 10 ori mai ieftin. ieftin si bun, pentru ca iti faci treaba cu el.

ii zice temporizator de irigatii sau cronometru de irigatii si e un robinet inteligent, comandat de un cronometru mecanic, cum e ala de la cuptorul cu microunde. acolo setezi numarul de minute in care vrei sa-ti incalzesti pizza si il pornesti. cat dureaza numaratoarea inversa, cuptorul incalzeste. asa si cronometrul de apa: cat dureaza numaratoarea inversa, scula tine robinetul deschis. un mecanism simplu, eficient.









hai sa-l discutam in amanunt.
il vezi cat de se simplu in poza si in video. o scula cu doua racorduri: intrarea si iesirea apei. intrarea e cea cu piulita olandeza, iesirea e aia cu mufa rapida.



robinet de gradina
la intrare scula are conexiune pe filet interior pentru ca lumea o prinde de obicei pe un robinet de gradina prevazut cu mufa pentru furtun. dai piulita jos de pe robinet si ramai cu filetul exterior unde prinzi cronometrul.

fabricantul iti ofera 3 dimensiuni de filet: 1", 3/4 si 1/2, pentru cuplare la orice tip de robinet.

la iesire e mufa rapida pentru conectat un furtun.



daca iti doresti, poti face intrarea tot pe mufa rapida. vezi in video cat e de simplu. tin sa precizez ca toate armaturile alea din plastic au garnitura, deci se strang cu mana, nu trebuie cheie.


una peste alta, scula asta se potriveste la orice fel de instalatie: furtun, teava PP (indiferent de diametru sau de mufare), teava metalica (la fel, indiferent de diametru). in cel mai rau caz, ca sa pupi temporizatorul la instalatie vei folosi cel mult un niplu si o reductie.

dupa ce-l mufezi, dai drumul la apa si pornesti cronometrul:

partile bune
  • ieftin
  • e din plastic, rezistent la contactul cu apa
  • functioneaza pe baza de arc, nu necesita baterii sau alta sursa de energie
  • se conecteaza rapid, e usor de montat / demontat
  • plaja de valori in care poti regla cronometrul e de la 5 la 120 de minute, suficient timp sa uzi o planta indiferent cat de insetata ar fi
partile mai putin bune
  • e foarte ieftin (vreo 5 euro), deci nu te poti lauda la prieteni ca ai dat o caruta de bani pe el :)
  • e un simplu cronometru, adica nu se compara cu programatorul ala destept
  • roata aia gradata nu-ti ofera precizie elvetiana. adica nu poti sa setezi cronometrul la fix 7 minute. invarti si tu roata (in sens orar) cam pe unde crezi ca ar trebui sa fie 7 minute, iar rezultatul va fi undeva intre 5 si 10 minute. dar nu cred ca e o problema prea mare. adica nu cunosc vreo planta care sa devina supraponderala ori sa slabeasca daca o stropesti cu doua minute in plus / in minus fata de ce scrie in instructiuni :)

cronometru irigatii

scula e dotata si cu un filtru de impuritati amplasat la intrare. eu nu l-as folosi. daca ai o sursa de apa de bun simtz nu vad ce rost ar avea filtrul ala. doar se colmateaza din timp in timp din cauza sarurilor.
daca dai drumul la cronometru si pe parcurs te plictisesti, poti taia alimentarea pur si simplu readucand rotita la zero (OFF). uite in video
scula se poate folosi si la udarea manuala, fara temporizare. fixezi rotita de reglare pe ON (o rotesti in sens invers orar) si stropesti dupa pofta inimii.





!!! daca tii neaparat sa fii contra curentului, poti folosi temporizatorul si montat invers (alimentarea pe gaura de iesire, evacuarea la intrare). in acest fel insa functionarea lui e tot inversa. adica: pana merge cronometrul, apa nu curge. cand numaratoarea inversa se incheie, scula da drumul la apa. chestia asta o poti folosi in cazul in care vrei sa incepi sa stropesti peste un numar de minute. insa din momentul in care incepe sa curga, apa nu se mai opreste!

in video vezi intai functionarea pe montaj normal, apoi pe montaj invers. deci, in prima varianta apa curge cata vreme cronometrul executa numaratoarea inversa, iar in partea a doua apa porneste dupa ce se termina numaratoarea inversa.




in final, o avertizare extrem de importanta: NU lua scula asta cu tine in avion! nici in bagajul de mana, nici in cel de cala! cand duci cu tine ceva care face tic-tac tic-tac, personalul de securitate de pe aeroporturi, care si asa e nervos, poate reactiona imprevizibil. si risti sa iei omoru' pana se lamuresc aia ca de fapt tu nu porti o bomba cu tine, ci doar un cronometru inofensiv de irigat castravetii :))


iti place scula? uite-o aici: programator mecanic irigatii.



spor!

No comments:

Post a Comment