meserias in bricolaj: panouri solare

7/8/15

panouri solare

panouri solare montate pe acoperis

energie un pic mai eco


de cativa ani am pus pe casa o instalatie de incalzire solara si multa lume ma intreaba daca merita. daca sunt multumit. daca functioneaza. daca incalzesc si iarna sau numai vara. daca incalzesc si pe vreme rea, nu doar pe vreme insorita.


azi vorbim un pic pe tema asta, sa lamurim lucrurile: ce inseamna apa calda ieftina?












1 - ce face un panou solar?



in esenta, panoul solar e un schimbator de caldura. e o cutie cu tevi, serpentina in varianta liniara, prin care curge o zeama. cand bate soarele pe tevi, zeama dinauntru se incalzeste. o pompa plimba zeama aia prin instalatie, adica o duce intr-un boiler. acolo intra intr-un alt schimbator de caldura, de data asta vorbim despre o serpentina normala, unde cedeaza caldura apei reci cu care e umplut boilerul.

panou solar acoperis
zeama aia din panou este una rezistenta la inghetz, pentru ca trebuie sa reziste si iarna, sa nu sparga teava. denumirea comerciala e una metaforica, oarecum cosmica, "fluid solar", dar de fapt este un antigel banal.

deci: antigelul e pompat pe traseul panou solar - boiler si inapoi. din panou preia caldura de la soare, in boiler o cedeaza si incalzeste apa, ajunge din nou in panoul si ciclul continua.


2 - cum instalezi un panou solar?



practic, nu il instalezi tu, oricat de meserias ai fi. mai bine apelezi la o firma specializata, ca sa ai certitudinea ca functioneaza si sa ai garantie pe manopera si componente. iti spun insa cum stau lucrurile, ca sa stii ce trebuie sa astepti de la meseriasii pe care ii angajezi.

teoretic, trebuie sa orientezi panoul spre sud, ca de acolo vine soarele.

de aici, discutia se complica un pic. daca pui panoul orientat spre sud-sud-est, acesta va prelua caldura maxima pana in pranz. daca il pui orientat spre sud-sud-vest, momentul de eficienta maxima va fi dupa amiaza. poti face nenumarate calcule si poti discuta la nesfarsit cu meseriasul cum sa-ti aseze panoul, dar as zice ca e inutil. la final, vei pune panoul pe partea de acoperis cu expunerea cea mai mare spre sud. punct :)
unghiul de incidenta al razelor solare

sa vorbim si despre inclinatia pe verticala. daca esti smecher rau de tot, poti monta panoul cu inclinatie variabila in functie de anotimp. te dai pe net si afli cu precizie de minut si secunda care e unghiul sub care lumineaza soarele la solstitii si echinoctii si afli intre ce valori sa schimbi unghiul ala. pui motorase sau un sistem de fixare reglabil si te joci cu unghiul ala cat vrei. asta insa e o joaca scumpa si, as zice eu, inutila. cand ai ferma de panouri solare merita sa folosesti sistemul asta, ca maximizezi profitul. altfel, e o pretiozitate extravaganta. il pui la o inclinatie fixa, apropiata de valoarea ideala. lumea monteaza panourile in pozitie fixa pe acoperis, iar inclinatia e data de cea a acoperisului. nu te complici cu alte prostii pentru ca 1.- e scump si 2.- e periculos in caz de furtuna. nu vrei ca panoul ala sa devina o aripa de avion cu portantza.


console panou solar

nu ti-am zis degeaba toate chestiile astea. kitul de instalare pentru panouri contine niste piese (console / bride / distantiere) cu care poti monta panoul intr-un plan diferit de cel al acoperisului. gandeste-te daca merita sa le folosesti. analizeaza unghiuri, directia vantului si ia o decizie o data pentru totdeauna. nu merita sa-ti chinui creierii prea mult.




3 - e eficient panoul solar?



cam e. dupa ce ti-l pui, o sa-ti placa.


3.1 vara



produce apa calda de n-ai ce face cu ea. si o face mai ieftin. cand porneste centrala pe gaz, ai pe de o parte consumul de metan, la care se adauga consumul de electricitate al pompei care plimba fluidul incalzit din centrala in boiler. la panou, singurul consum este cel al pompei care plimba fluidul solar prin instalatie.
temperatura panou solar

e foarte important sa ai un boiler mare. cu cat mai mare, cu atat e si rezerva de apa calda mai mare. in caz de zile innorate, consumi de pe stoc. deci e bine sa ai stoc baban.

e foarte importanta si temperatura la care iti incalzesti apa. asta o hotarasti tu, adica setezi temperatura maxima pana la care sa-ti functioneze.

e importanta din punctul de vedere al eficientei. una e sa ai un boiler plin cu apa incalzita la 40˚, alta e sa ai boilerul plin de apa la 80˚.
un bolier plin cu apa aproape oparita te ajuta sa treci peste o perioada de cateva zile innorate (evident, in functie de consum). pe cand unul cu apa la 40˚ se consuma rapid, iar daca apar norii trebuie sa pornesti centrala pe gaz.

e importanta si din punctul de vedere al sigurantzei. utilizatorii trebuie sa stie ca se pot opari rau de tot. apa la 80˚C da arsuri de gradele 1 sau 2. deci, atentie! daca ai copii mici, carora nu prea poti sa le explici, ca nu inteleg ei mare lucru, trebuie sa setezi temperatura la o valoare rezonabila, sa nu ajungi cu copiii la spital.





setare temperatura maxima
temperatura apei e importanta si pentru sigurantza instalatiei. daca vrei sa folosesti temperaturi inalte la apa calda, monteaza instalatia sanitara cu aceleasi precautii folosite la cea pentru incalzire (gandita sa functioneze la temperaturi inalte): izolatie termica din burete, teava de apa calda care sa reziste la temperaturi similare cu cele din calorifer. vorbeste cu mesterul inainte sa treci la treaba!






3.2 iarna



panoul asta functioneaza si iarna. totul e sa fie soare. e adevarat ca n-o sa furnizeze temperaturile inalte din timpul verii, dar reuseste sa incalzeasca apa. daca ma gandesc la istoricul instalatiei mele, cred ca am inregistrat o incalzire la 30˚ pe vreme geroasa. as zice ca e ceva. incalzirea in continuare o preia centrala pe gaz, dar oricum realizezi ceva economii. plus ca incalzirea ta e mai eco. probleme pot aparea in momentul in care ninge abundent si panoul e acoperit de zapada. il cureti si ai rezolvat problema.


4 - pe ce tip de instalatie montezi panoul solar?



cea mai simpla varianta e cea in care panoul e instalat pe un circuit separat pentru apa calda. circuitul e alcatuit din panou si boiler. vara, iarna, apa se va incalzi, tu te speli fara probleme.

varianta mai complicata este cea in care panoul solar e integrat intr-o instalatie care cuprinde si o centrala. cele doua surse de incalzire se completeaza una pe alta, nu e nevoie sa le coordonezi tu cu vreo scula complicata (automatizare de centrala). e insa necesar un boiler special, cu doua serpentine, una cuplata la fluidul solar, cealalta la centrala. sistemul asta e bun vara pentru ca iti produce apa calda si cand e cer noros. cat timp e soare, functioneaza panoul. cand nu e soare, senzorii de temperatura comunica automatizarii ca apa din boiler s-a racit, iar asta se concretizeaza intr-o comanda de pornire trimisa centralei pe gaz.

pe timp de iarna, cooperarea asta are loc pe alte coordonate. chiar daca e soare, panourile nu pot incalzi apa prea mult. asadar, componenta solara produce caldura pana la un punct, iar mai departe sarcina incalzirii apei din boiler e preluata de centrala pe gaz.


5 - merita?


a fost o perioada in care raspunsul la intrebarea asta era DA. statul iti subventiona investitia in energie verde. te luptai un pic cu sistemul birocratic, iar la final primeai ceva bani (cel mult 2.000 de euro). din pacate, povestea asta frumoasa a murit, programul guvernamental "casa verde" nu a mai primit bani de la buget.

in lipsa acestui program, investitia initiala te cam ustura la buzunar, iar economia pe care o faci amortizeaza costul instalatiei intr-o perioada destul de mare, de la un deceniu in sus. evident, in functie de consum. deci, daca privesti strict economic, acum nu mai castigi mare lucru. dimpotriva. pe plus esti doar la capitolul mandrie, ca esti eco, ai grija de resursele planetei.

adaug un castig psihologic incontestabil: satisfactia ca pe timpul verii platesti o factura la gaz aproape de zero, indiferent de consumul de apa calda. iar factura de la electricitate nu urca foarte mult. pompa care misca fluidul solar e de putere mica: 50-100W.


6 - utilizare panouri solare




  • cea mai frecventa utilizare e cea pentru apa din instalatia sanitara din casa.


  • poti folosi panoul ca incalzitor de apa in bucataria de vara. instalatia asta independenta o folosesti doar vara, deci nu e necesar fluidul solar. nu uita sa o golesti cand vine frigul.



  • incalzirea apei din piscina. asta nu functioneaza cu fluid solar. e de utilizare exclusiva in timpul verii, deci pui apa in panou si il cuplezi direct la piscina. cu filtre, sa nu colmatezi panoul. nu uita sa golesti instalatia cand vine frigul.



    incalzire in trotuar / parcare / pardoseala
  • incalzire in trotuar / parcare. asta functioneaza doar iarna. pui traseu de teava in trotuar / parcare (exact cum pui si incalzirea in pardoseala), cuplezi teava direct la panou, umpli instalatia cu fluid solar si te uiti cu drag la soarele din timpul iernii, care topeste zapada / gheata si te fereste de lopata.




or mai fi si alte utilizari, dar mie numai astea imi vin in minte. daca poti completa lista, baga un comentariu, sa afle si altii.

daca te intereseaza, uite niste exemple de panouri solare aici: panou solar.







spor!

No comments:

Post a Comment