10/4/16

iarasi curge wc-ul

pierderi de apa la wc

bazin wc


am surprins din nou wc-ul in flagrant delict de curgere prosteasca. de data asta cauza nu mai e cea prezentata aici curge-apa-in-wc.  al dracului, are prea multe modalitati de a se defecta :)

deci, cauza e alta, dar la fel de enervanta, caci imi umfla aiurea factura la apa. nu cu mult, e adevarat, dar un pic de aici se aduna cu un pic de dincolo si, vorba aia, pic cu pic se face marea. la sfarsit de luna ma trezesc dator nu pentru ce am consumat voluntar, ci mai ales pentru ce s-a pierdut din varii motive.

hai sa o rezolvam si pe asta.



iti ziceam ca apa se prelinge continuu din bazinul wc, iar cauza nu mai este garnitura de la iesirea din vas. e o garnitura de la intrare. robinetul atasat flotorului nu se inchide, iar apa ajunge sa se scurga pe deasupra clopotului (preaplin).

cum apare defectiunea?

robinetul incorporat in mecanismul flotor e de tip vana si functioneaza simplu: teava prin care curge apa are un dop. asta e de fapt o garnitura impinsa de un boltz amplasat la capatul unui brat articulat pe care e prins balonul cu aer. e un sistem de parghii care functioneaza simplu: bazinul se umple incet-incet, iar flotorul ala ridica bratul, care apasa tot mai tare pe garnitura pana o lipeste de tot de teava si opreste apa. momentul in care e taiata apa e reglabil prin lungimea bratului.

totul functioneaza ok pana in momentul in care garnitura despre care vorbim nu mai astupa etans teava. sa-ti spun si de ce se intampla asta. garnitura aia e o piesa din cauciuc supusa uzurii prin apasari repetate si procesului de imbatranire. plus ca sta tot timpul in apa rece, iar frigul, stim cu totii, rigidizeaza cauciucul. deci, cand e nou functioneaza ok, dar dupa un an-doi cauciucul ala devine rigid de la varsta + rigid de la temperatura mica + apar deformatii permanente de la teava pe care o astupa si nu mai etanseaza.
flotor wc + preaplin

in cazul robinetilor cu vana actionati manual, defectul asta nu prea apare. luam exemplul robinetului cu obertein: chiar daca garnitura e usor impuscata, e de ajuns sa strangi un pic mai tare robinetul si opresti apa. la robinetul de alimentare a bazinului wc situatia e alta: forta de apasare pe garnitura e data de flotor, adica balonul cu aer ridicat de apa din bazin. deci pe garnitura actioneaza doar forta arhimedica, cu o marime limitata.
efectul garniturii moarte
cand garnitura nu mai reuseste sa opreasca apa, bazinul se umple si surplusul de apa incepe sa curga in vasul de wc pe deasupra clopotului. gaura aia e un preaplin pentru bazin, prevazut de fabricant astfel incat la o defectiune sa nu ti se inunde baia, ci sa curga apa direct in canalizare.

cum rezolvam problema?

variantele standard

- primul pas e sa reglezi bratul flotorului (balonul de aer). reglajul asta e prevazut de fabricant cu scopul de a-ti oferi posibilitatea sa tai apa la diferite grade de umplere a bazinului. tu il folosesti ca sa scapi de necaz: lungesti bratul parghiei, deci la aceeasi forta arhimedica va creste forta de apasare pe garnitura
- daca nu merge asa, iti ramane sa schimbi garnitura robinetului. teoretic suna bine, dar practic situatia e complicata rau de tot. exista un milion de tipuri de vase wc si, evident, un milion de tipuri de garnituri. trebuie sa fii extrem de norocos sa gasesti garnituri noi care sa se potriveasca fix la robinetul tau. plus ca, din experienta mea, garniturile astea nu prea sunt de vanzare separat. trebuie sa cumperi tot flotorul. sau, mai rau, tot vasul. deci, in loc sa dai un leu pe o garnitura, dar spre 100 de lei pe vas. shit happens :)

variantele neortodoxe

aici nu iti ofer solutii permanente, ci provizorii, de avarie. rezolvi problema temporar, pana cumperi o noua garnitura sau iei decizia radicala sa schimbi ansamblul flotor sau, mai drastic, tot bazinul

- prima chestie pe care ti-o recomand e sa inchizi pe jumatate robinetul de alimentare de la vasul wc. reduci presiunea apei, deci usurezi viata robinetului de la flotor. la aceeasi forta arhimedica, robinetul se va inchide mai usor daca garnitura aia are de invins o presiune mai mica. efectul negativ e ca va creste durata de timp in care se umple vasul. daca baia respectiva e cu trafic mare, chestia asta te va deranja. daca e o baie de folosinta familiala, nu te intereseaza.

- smecheria suprema: lipesti de garnitura originala o alta garnitura de silicon. materialul asta e mai flexibil, rigidizarea la temperaturi reduse e mai mica decat la cauciuc. daca accepti o analogie, siliconul e ca o anvelopa de iarna: functioneaza bine si la temperaturi mici. lipitura asta imbunatateste performantele robinetului, deci vei stopa scurgerile nedorite. pe de alta parte, adaugarea unei garnituri va schimba dinamica functionarii robinetului. cauta una cat mai subtire si, dupa ce montezi robinetul, trebuie sa refaci si reglajul bratului cu flotor, astfel incat bazinul sa se umple exact cat vrei tu.

daca nu-ti plac sugestiile mele sau pur si simplu te-ai plictisit de vasul vechi de wc, ia-ti unul nou. oferte garla: vase toaleta&accesorii 





spor!

No comments:

Post a Comment