meserias in bricolaj: usa cazuta la dulapul din pal

12/3/13

usa cazuta la dulapul din pal


gaura largita in pal

gaura largita in pal

nu se mai inchide usa dulapului
a cazut balamaua
a cazut usa
s-a largit gaura din placa de pal
nu mai sta surubul.
nu cred ca exista posesor de dulapuri care sa nu fi dat de probleme de genul asta. e un defect care se repara relativ simplu si probabil ca multa lume stie cum. pentru cei care inca nu sunt familiarizati cu problema, pentru cei care au intrat recent in randul proprietarilor de dulapuri, pentru meseriasii incepatori, dar si pentru cei care folosesc alte solutii de reparatie voi prezenta aici varianta mea.

pentru inceput, hai sa-ti zic cum a aparut la mine buba asta. e vorba despre mobila de bucatarie, mai exact usa dulapului de sub chiuveta, cea pe care este montat cosul de gunoi. asta e cea mai solicitata usa din doua motive:

- galeata aia e vesnic plina, deci atarna greu la cantar si chinuie balamaua

- in ghidul lenesului scrie asa: "nu goli galeata oricat ar fi de plina. mai bine indesi gunoiul cu putere. la nevoie, foloseste piciorul" :))




asadar, vorbim despre o balama cu viata grea. in timp, solicitarea aia se transmite in suruburi si in placa din pal, iar urmarea e dezastruoaas: se largeste gaura de ajungi sa poti baga / scoate surubul cu mana. hai sa rezolvam problema.
gaura largita umpluta cu bete de chibrit
pasul 1 - se face cu ajutorul unor betze de chibrit. pune-le in gaura, indeasa acolo cat de multe poti, eventual bate-le cu ciocanul. daca nu se rup bine, taie-le la nivel si pune inapoi surubul.




uite si in video cum se face chestia asta cu chibritul:



nu exista un numar standard de betze de chibrit. baga cate crezi, api pune surubul la loc. daca nu se strange nici acum, mai baga un bat. pana la urma va fi ok.
totusi, e posibil ca solicitarea sa fie in continuare prea mare pentru prinderea ta, asa ca suruburile vor iesi din gaura cu tot cu betele de chibrit, oricat de multe ai pune. in acest caz treci la:
pasul 2 - pune intai niste prenadez in gaura, apoi baga betele de chibrit. lasa lipiciul sa se usuce, apoi prinde surubul inapoi.
chiar si asa, e inevitabil ca in timp gaura aia sa cedeze iarasi. se largeste atat de mult incat nu mai stau chibriturile inauntru nici lipite. e cazul sa treci la:
pasul 3 - schimbi tactica si nu mai cauti solutia in gaura, o cauti in surub. adica pui unul mai gros. in poza vezi de la stanga la dreapta cum inlocuiesc holtzsurubul original cu altele. mai intai cu unul euro, de aceeasi lungime. e mai gros, filetul e cilindric si prinde pe toata adancimea. cand cedeaza si asta poti reveni la pasii 1 sau 2, ceea ce iti poate asigura functionarea balamalei inca o perioada de timp. cel mai probabil, nenorocirea se va intampla din nou. in acest moment gauroiul e atat de mare incat nu mai functioneaza nicio solutie prezentata mai sus. trecem la:
pasul 4 - aici vorbim despre o solutie radicala, in care inlocuim surubul de lungime 16 cu unul mai mare, care va strapunge placa. il vezi si pe asta in foto de mai sus. in cazul meu, fiind vorba despre corpuri de bucatarie alaturate, nu m-a deranjat chestia asta. nu se vede, nu ma deranjeaza. poti folosi surub care sa se prinda in placa a doua in cateva spire sau, ca masura disperata, un surub mai lung, care sa strapunga si placa a doua. bag chibrituri in prima placa, dar nu ma bazez pe ea, caci surubul cu filet mai mare si mai lung va sta infiletat in ambele placi. apropo, am bagat surubul in plin, fara gaura prealabila. intra greu, dar iese la fel de greu. chibriturile din prima placa ajuta la centrarea surubului, iar placa a doua il tine infiletat.
povestea asta functioneaza daca esti in aceeasi situatie. daca nu, daca nu poti strapunge placa pentru ca s-ar vedea ca dracu, ai o problema mare. si treci la ultima solutie:
pasul 5 - e solutia dramatica, dar cand n-ai incotro o faci si pe asta: muti balamaua. o demontezi pe pe vechiul amplasament si o pui mai sus / mai jos. ramai cu o problema: gaura frezata pentru pozitia anterioasa a balamalei e urata ca dracu. nu-i nimic, o poti ascunde cu un autocolant. cand mor si gaurile de la balamaua asta te intorci la pasul unu.



avantajul acestei metode e ca prelungeste viata unui corp de mobilier suficient de mult cat sa-l poti folosi la capacitate maxima pe toata durata lui de viata. adica pana se demodeaza / te plictisesti de el / e distrus de varsta / se rupe / se umfla de la apa / etc si-l arunci. il schimbi si o perioada buna de timp vei fi ferit de probleme de genul asta. apoi discutia revine la pasul 1 :)
povestea asta se poate intampla si la broasca usii (prinderea sildului pe foaia de usa). daca ai usa din lemn masiv solutia descrisa mai sus functioneaza. nasol e cand ai de a face cu usi din placaj. la astea, solutia umplerii golului cu bete de chibrit nu e viabila pentru ca solutia constructiva e un senvis de placaj cu o cantitate generoasa de aer inauntru. asadar, degeaba pui betele de chibrit, ca nu au pe ce sa stea si cad in golul din interior.
in acest caz n-ai incotro: daca s-au largit gaurile, renunti la ele. ori e prevazut sildul cu mai multe orificii si muti suruburile in alta pereche de gauri ori pui bormasina la treaba si gauresti tu sildul unde iti convine, apoi prinzi suruburile acolo.
spor, meseriasule!

2 comments:

  1. Ca o completare, o măsură mai radicala ar fi introducerea unui șurub M5 sau M4, cu saiba la balama dacă e nevoie, iar pe partea cealaltă, saiba plus piulita. Dacă ușa e praf, o poți schimba cu o placa de aceeași dimensiuni cu ușa ta, de ex pal alb 18mm 80/60 costa 15 lei la leroy merlin. Freza pt balama îți trebuie de 35mm, iar gaura o dai la 4 sau 5mm de cant.

    ReplyDelete
  2. Cea mai buna varianta este sa folosesti "poxilina" cu care umpli "gaura" largita, astepti intarirea (e bine sa astepti macar 24 de ore) apoi dai gaura cu bormasina si montezi la loc. Multumim pentru tutorialul tau - instructiv si amuzant in acelasi timp.

    ReplyDelete