meserias in bricolaj: foarfeca bosch xeo

9/29/14

foarfeca bosch xeo

bosch xeo

foarfeca electrica universala


am mai vazut asemenea foarfeci, am prezentat una chiar aici tutorial cuter electric, dar scula de azi, pe nume bosch xeo, are ceva in plus.

e de generatie noua, cu acumulator li-ion (fara efect de memorie, protectie la autodescarcare, protectie la supraincarcare etc), e eficienta, are disc taietor care se auto-ascute pe masura ce functioneaza, e precisa. plus ca e bosch, adica de calitate si fiabila.







sa vedem ce stie sa faca.
lasam deoparte poezia cu "maner ergonomic", "scula compacta", "design avangardist" si alte povesti de adormit copiii. toate sculele sunt frumoase, destepte si devreme acasa la prima vedere :)

deci, ne vom ocupa de aspectele practice. dar ce dracu' sa vorbesti despre o foarfeca? evident ca taie! si taie bine. poate chiar prea bine, d-aia ne oprim intai la domeniul securitatii muncii.


  • discul taietor nu are o turatie prea mare (240 rot/min la mers in gol), dar taie ca dracu, asa ca e cazul sa nu-ti pui degetele in calea lui daca nu vrei sa ajungi la stiri.
    buton lock
  • din fericire, scula are un buton de LOCK, gandit ca sa elimine pericolul declansarii accidentale. si imi iau libertatea sa-i multumesc fabricantului pentru chestia asta in numele tuturor meseriasilor! gandeste-te ca scula e mica, usoara, iti incape lejer in buzunarul de la pantaloni. n-ai vrea sa porneasca de nebuna si sa taie tot ce intalneste pe acolo :)






ce tai cu bosch xeo:
linoleum, mocheta, carton gofrat
mai departe, sa vedem ce si mai ales cum taie. poti decupa materiale dintr-o gama foarte larga: textile, musama, mocheta, linoleum, carton, materiale vegetale, plasa etc. grosimea maxima de taiere este de vreo 6 mm. practic, ai avea loc sa bagi intre cutite si material de 9 mm grosime, dar risti sa blochezi scula. pe de alta parte, unde sa gasesti material atat de gros? poate doar mocheta, insa din 9 mm doar vreo 5 sunt material de taiat, restul il reprezinta partea flocoasa.






varf bosch xeo
efectul de forfecare se produce intre o lama fixa, prinsa pe falca inferioara, si un disc taietor. discul asta se autoascute in timpul functionarii, deci daca nu tai cu el suruburi sau marmura de ruschita viata lui e vesnica. iti iei unul acum si te ingropi cu el peste 100 de ani.







totusi, daca vrei sa-l schimbi, operatiunea se face extrem de usor: il rotesti pana cand una din cele trei gauri e descoperita pe ambele parti. bagi un cui in gaura ca sa blochezi discul, desurubezi, scoti, schimbi, blochezi discul nou cu un cui, strangi, gata. vezi in video:


acumulatorul lui bosch xeo se incarca de la 0 la max in vreo 5 ore, apoi tai cu ea pana te plictisesti. partea buna e ca tehnologia li-ion impiedica acumulatorul sa se descarce singur cand sta degeaba. cat ta vreme se incarca, ledul verde lumineaza intermitent. cand incepe sa lumineze continuu inseamna ca bateria e full. si se goleste abia dupa ce realizezi o taietura continua de 150 de metri.

intre noi fie vorba, eu nu prea iau de bune declaratiile producatorilor cu privire tehnologia folosita ori la performantele acumulatorilor. dar pe asta l-am folosit si stiu ca tine mult. iar neamtzului de calibrul lui bosch nu prea ii sta in obicei sa minta.


ghidaj taiere pe aparatoare disc bosch xeo
un artificiu de mare efect este ca pe aparatoarea discului e trasata o linie rosie. nu e de frumusete, e foarte utila pentru ca te ajuta sa stii pe unde tai. daca dai semn pe material, trebuie doar sa suprapui linia aia rosie pe avesta si sa o mentii acolo in timp ce o folosesti, iar rezultatul va fi o taietura precisa.






hai sa taiem cate ceva cu bosch xeo:


scula vine alaturi de un adaptor de taiere pt coltz. asta-i foarte bun in cazul linoleumului, care poate fi taiat cu precizie cand este asezat pe pozitie, pe pardoseala. dupa ce tai vei vedea ca linoleumul e cu vreo 4 mm mai scurt decat cota podelei. nu te speria, nu ai taiat prost. proiectantul accesoriului a gandit in mod special luftul asta. e rezerva de dilatare.

accesoriu taiere la colt bosch xeo
adaptorul poate fi folosit si ca talpa / masa de taiere. pui materialul pe bucata aia de plastic si il tai mai eficient si mai exact. daca tai pe contur rotund, masa sustine materialul. daca tai in linie dreapta poti ghida materialul cu ajutorul santzurilor prevazute pe fatza dispozitivului.

ce probleme poti avea la taiere?
  • efectul maxim de forfecare se produce atunci cand discul e perpendicular pe materialul de taiat. daca schimbi unghiul, schimbi si dinamica foarfecii, iar schimbarea asta nu poate fi facuta decat in rau. asadar, daca materialul e cat de cat rigid, e simplu: mentii discul perpendicular pe el si treaba merge ca unsa. daca materialul e flexibil (mai ales in cazul celor subtiri) trebuie sa-l tii intins, altfel se strange pe disc si-l blocheaza sau taietura e stramba.
  • si materiale groase iti pot ingreuna munca, mai ales cand fortezi o viteza de taiere prea mare. daca blochezi scula, trebuie s-o opresti, s-o retragi si sa-i dai drumul din nou. creste si tu treptat viteza de avans ca sa te prinzi cam care este valoarea optima.
la ce e buna foarfeca asta? la orice prin casa: mesterit, ajutor in gospodarie, dar si la croitorie, la fabricat una-alta in domeniul decoratiunilor etc. iti place? uite-o aici: bosch xeoia-o, fa cateva probe ca sa vezi cum functioneaza si da-i drumul la treaba!




spor, meseriasule!

No comments:

Post a Comment