meserias in bricolaj: suflanta / aspiratorul de gradina

10/5/14

suflanta / aspiratorul de gradina

garden blower / vacuum skil


garden blower vacuum skil
rareori mi se intampla sa reusesc performanta de a prezenta o scula exact atunci cand e mai necesara. dar uite ca acum fac chestia asta.

stim ca toamna se intampla lucruri de genul: numaram bobocii, arhivam pozele din concediu si pierdem foarte mult timp cu maturatul frunzelor din curte.

pentru a avea mai mult timp sa numaram boboci si sa ne jucam cu pozele, azi iti prezint o scula foarte desteapta, cu ajutorul careia vei optimiza la maximum curatenia din curte: suflanta / aspiratorul de gradina.









a fost o vreme in care "sa dai cu aspiratorul prin curte" era o gluma despre excesul de zel gospodaresc. nu mai e gluma. azi exista scula numita suflanta / aspirator de gradina skil, foarte utila pentru ca te ajuta in operatiuni esentiale pentru ingrijirea curtii din primavara si pana in toamna:
  • cureti frunzele uscate din gradina / de pe trotuar
  • cureti parul lasat de caini
  • aduni iarba cosita ramasa in urma masinii de tuns
  • cureti gazonul de resturile unei petreceri (mucuri tigara, resturi hartie, coji seminte etc)
  • elimini un cuib de viespi (le aspiri, dai cu insecticit in sac, end of story)
  • etc (foloseste-ti imaginatia)



ca de obicei, vorbim intai despre securitatea muncii. citestie instructiunile cu atentie! eu scriu aici doar ce mi se pare foarte important sau aspectele pe care le pot lua la misto.

  • nu aspira frunze / gunoaie ude !
  • nu aspira resturi de piatra, metal, plastic, sticla, lemn etc, risti sa blochezi motorul sau sa spargi scula. pe astea le strangi cu mana !
  • nu face parada modei in timp ce lucrezi cu scula, mai ales cand o dai pe mod aspirator: saluri elegante, pantaloni evazati, fuste / rochii largi. observi ca de margele nu zic nimic :)
  • nu indrepta scula catre persoane ! decat sa-i cureti cuiva hainele cu asta, mai bine recomanda-i un sampon antimatreata :)
  • nu folosi scula nici la adunat pisoii imprastiati prin curte :)
  • are un motor puternic (2.8 KW), deci ai grija ce prelungitor folosesti: de exterior, cu sarma de sectiune 1,5 la lungime de 20 m sau de 2,5 la lungime de 50 m - asta recomanda fabricantul !

skil 0791 / 0795 cu accesorii


hai sa ne ocupam si de scula. cand o cumperi o primesti demontata bucata cu bucata, astfel incat cutia sa fie compacta, usor de transportat. primesti motorul separat, tuburile sunt facute din doua segmente, manere, roti, sac si carlig de agatare.





* e foarte simplu sa o pregatesti de lucru. uite in video cat de usor se instaleaza tuburile de suflat / aspiratie si roata de ghidare de pe ele.





* uite in video cum se lucreaza cu sacul colector: se prinde in masina cu doua cleme care fac click, are fermoar cu ajutorul caruia il golesti usor in tomberon



* hai sa vezi si cum functioneaza scula. in video vezi la lucru comutaorul suflanta / aspirator si ce se intampla cand il actionezi. practic, e vorba de o clapeta care inchide un circuit si-l deschide pe celalalt. cele doua tuburi sunt active pe rand in cele doua moduri de functionare: scula aspira pe cel de sus, sufla pe cel de jos)



!!! atentie, nu comuta intre modul aspiratie si modul suflanta decat cu motorul oprit!

ce sa mai zic, ca e clar: daca vrei sa faci curatenie luna in curte, de scula asta ai nevoie. o montezi, pui prelungitorul in priza, conectezi scula, atasezi sacul colector si o pornesti. nu necesita efort la manevrare pentru ca te ajuta rotile de ghidare si cureaua de agatat pe umar. cand sacul se umple sau e prea plin si nu mai ai chef sa plimbi mizeria prin curte, te opresti si-l golesti. la final cureti masina si bei o bere, toata lumea e fericita!

scula se foloseste succesiv ca suflanta (grupezi frunzele) si aspirator (le elimini). pentru ca am avut dificultati sa lucrez si sa filmez simultan am pus video separate cu cele doua regimuri de lucru.

suflanta de gradina:


aspiratorul de gradina:



recunosc, demonstratia asta cu aspiratorul arata rau. manevrez masinaria cu o mana, camera video cu cealalta, sunt inghesuit intre tufe si gard, nu prea vad ce fac, nu prea vad ce filmez, e ca dracu'... nu pretind ca am realizat un film de oscar, dar sper ca te-ai prins ce face scula, ca asta e important.


gunoi maruntit, strans in sacul colector


la final iata ce obtii: resturi vegetale aspirate si maruntite, gata sa fie aruncate in tomberon








skil 0791

varianta de masinarie pe care o vezi in postarea asta e skil 0791. daca-ti iei modelul 0795 o sa ai la dispozitie si un potentiometru cu care poti regla debitul de aer suflat / aspirat (turatia motorului)

pomenesc inca un accesoriu si termin. in cutie gasesti un carlig de depozitare (ala rosu din poza), pe care il fixezi in perete cu 4 suruburi si agati scula de el atunci cand n-o folosesti. desteapta treaba, as zice. se gandesc astia la toate aspectele.






o ultima recomandare: curata scula si sacul colector dupa utilizare ca sa-ti fie drag sa pui mana pe scula / sa stai cu nasul in preajma sacului si data viitoare :)

daca-ti place, uite aici de vanzare cateva modele: aspiratoare / suflante gradina. cea mai desteapta e asta: bosch als 25

ia-ti scula, joaca-te un pic cu ea ca sa-ti dai seama cum se foloseste si treci la treaba.



spor, meseriasule!

No comments:

Post a Comment