circularul stationar (de banc)
bosch pcm 7 |
continuam prezentarea de scule destepte, dragi meseriasului din tine, cu ferastraul circular stationar bosch pcm 7. scula de scula, care ofera o taietura precisa in 3D.
de unde 3? pai, sa adunam axele: botezam x axa de taiere (a discului), adaugam posibilitatea de rasucire a discului pe orizontala si dam de axa y, apoi inclinarea discului stanga / dreapta ne da axa z si s-au facut fix cate am zis. scula, nu gluma!
desi mi se pare o scula din zona "bricolezi orice cu ea", incep cu ceea ce ma intriga in cartea de instructiuni. fabricantul spune ca e destinata taierii lemnului de esenta tare / moale. eventual plastic (cu discul potrivit). nu metale feroase! nu metale neferoase!
ok, ca nu taie piese din fier accept. dar nu inteleg de ce lipseste aluminiul din manualul sculei. caci exista discuri speciale bosch pentru aluminiu (dinti placati cu carburi metalice), care pot echipa masinaria asta. deci, teoretic, aluminiul ar trebui sa fie pe lista. dar nu e!
in sfarsit, eu nu trec peste recomandarile fabricantului, asa ca ma limitez la discutia despre lemn. daca te ocupi de mobila / placari cu lemn / decoratiuni din lemn, asta e scula de care ai nevoie.
de ce am pomenit mobila aici? pai, scula asta e gandita pentru taieturi foarte pretentioase.
sa recunoastem cinstit: si cu drujba poti taia, dar in functie de pricepere tolerantza pe lungime e de ± o palma, iar la cea unghiulara de ± niste grade, acolo :)
pe de alta parte, cu bosch pcm 7 nu poti gresi. tai exact pe semn, tai fix la valoarea rezultata din calcul, tai ca la gramatica limbii engleze: "past perfect". sau, ca sa folosim denumirea din romana, mai mult ca perfect :)
si, ca ultim avantaj (de parca nu avea destule), muncesti rapid. in cazul unei lucrari care presupune multe taieturi de precizie pe aceeasi dimensiune (produci in serie niste lucruri), reglezi scula o data, apoi dai un milion de taieturi identice. precis si eficient!
e o scula complexa, despre care ar fi multe de spus. mai gasesti aici circularul-de-banc o postare despre o unealta asemanatoare, de la alt fabricant. am pus acolo cateva filmulete cu taieturi, am vorbit despre avantajele taieturilor cu tipul asta de circular, incerc sa nu ma repet. in postarea asta iti voi arata doar ce este caracteristic lui pcm 7.
sa incepem cu securitatea muncii
- discul taie, intzeapa, te poti rani cu el chiar si cand sta pe loc, d-apai cand e in miscare. are aparatoare, dar nu te baza pe ea. mai bine esti atent!
- discul se invarte repede (4800 rot/min) si agatza orice atarna. deci: fara margele sau cravata la lucru! cu papion merge :)
- daca tot am ajuns la capitolul "fara", sa continuam cu: fara alcool, fara droguri, fara alte stimulente. astea iti dau un curaj nepotrivit cu activitatea de mesterit!
- e o scula puternica (1100W), asa ca avansul rapid al materialului spre disc se poate solda cu accidente: recul, material aruncat fix in capul tau, spital! nu te grabi, n-o sa castigi nimic. dimpotriva
- discul in rotatie la viteza maxima arunca "proiectile": fragmente de material, aschii, rumegus, in functie de ce tai. una din asta in ochi si lasi mestereala deoparte pentru multa vreme sau chiar pentru totdeauna. deci: poarta echipament de protectie!
- scula e sub tensiune, curenteaza!
ok, te-am speriat destul. nici mie nu-mi place, insa urasc gandul ca te-ai putea rani din neatentie. d-aia insist cu avertismentele astea: cascam ochii, plecam sanatosi la bere dupa ce terminam treaba. asta-i ideea.
sa revenim la lucrurile bune care se intampla cu ajutorul acestei scule. echipat cu discul potrivit, ferastraul taie cam orice: lemn (sipci, parchet, lambriuri, dusumele, grinzi, stalpi etc), pfl, osb, mdf, hdf, pvc (tevi, profile termopan, plinta, rame foto, rame tablou etc).
am pomenit termopanul la doua categorii si trebuie sa recunosti ca e o o operatiune delicata. cand am taiat eu prima oara in viata un profil de aluminiu la 45˚ ca sa realizez prima mea plasa de tantari cred ca am facut 100 de taieturi si am aruncat la gunoi un metru de profil pana sa-mi dea ceva ca la carte (am avut ambitia sa folosesc coltare d-alea care se ingroapa total in profil). e drept, eram si eu copil, foloseam flexul :). pe cand cu o scula de genul asta as fi dat taieturi perfecte din prima si as fi terminat in 2 minute.
e o scula geniala pt ca iti ofera o ghidare perfecta cu ajutorul liniei de taiere laser. cum sa gresesti in asemenea conditii?
in plan orizontal discul se poate regla fatza de masa la plus minus 46˚. reglajul e continuu, il faci la orice valoare, insa masa are si pozitii de fixare la unghiuri prestabilite (utilizate frecvent): 15˚, 22,5˚, 30˚, 45˚. atat pe dreapta cat si pe stanga.
in plan vertical, capul de taiere (discul) se poate inclina intre 0 si 45˚ spre stanga.
adancime maxima de taiere 50 mm
lungime maxima de taiere 110 mm
da, poti spune ca scula asta poate taia piese de dimensiuni intre mici si medii. daca ai in plan chestii de proportii trebuie sa treci la nivelul urmator: bosch pcm 8 s, care, datorita unui sistem de tractiune integrata, poate taia la adancime / lungime de pana la 70mm / 282 mm. daca nici atata nu-ti ajunge, te duci la circulare cu masa, dar ajungi aia e deja zona profesionistilor. or, noi pe aici suntem doar niste amatori foarte priceputi, n-avem fabrica de mobila acasa :)
sa vedem cat de usor reglezi unghiul de taiere pe cele doua axe:
ma intorc la adancimea / lungimea maxima de taiere a lui pcm 7. 50 / 110 mm suunt cotele valabile pentru capul taietor drept. rasucirea si inclinarea capului reduc cotele de mai sus. cu capul inclinat la maximum nu mai tai pe adancimea de 50 mm, ci doar la 37 mm, iar cu capul rasucit la maximum in plan orizontal poti taia piese nu de 110 mm, ci de numai 76 mm.
hai sa si taiem ceva, ca m-am plictisit de atatea vorbe.
stiu, e o taiere banala. n-as fi pus-o nici pe asta, dar am zis sa nu discutam despre scula fara sa-ti arat un exemplu de functionare.
sac praf bosch pcm 7 |
tips:
- ca sa nu-ti sara in cap piesa taiata, e bine sa o fixezi in menghina cu care e prevazuta scula. stiu, pierzi mai mult timp, dar e mai sigur asa.
- cand schimbi discul tine cont ca filetul surubului care-l fixeaza e pe stanga !!!
- daca ai loc in atelier, prinde-o in suruburi de masa. o sa te bucuri de stabilitatea masinariei
cam asta ar fi bosch pcm 7. daca-ti place, uite-l de vanzare aici: circular stationar bosch.
ai dreptate, nu e chiar ieftin, dar as zice ca-si merita banii.
ia-l, joaca-te un pic cu el de antrenament ca sa vezi cum functioneaza si treci la realizat taieturi perfecte. acum ai cu ce!
spor, meseriasule!
No comments:
Post a Comment