meserias in bricolaj: circularul de banc

10/16/13

circularul de banc

circular banc ferm 1400w

inca o scula taietoare



discutam astazi despre o noua scula pe care mi-a oferit-o pentru testare magazinul "Atelierul tau" (http://www.atelierultau.ro/). scula are 4 nume (combinari de 4 luate cate 2 din variantele circular / ferastrau + de banc / de masa), dar toate trimit spre aceeasi masinarie: o scula versatila, care executa taieturi curate, in diferite configuratii in lemn, plastic si aluminiu (nu piatra, nu fier!). circularul de banc e cam acelasi lucru cu circularul de mana, numai ca aia-i scula dulgherului, iar asta e scula cu care te apropii de rigorile calitative si de precizie ale tamplariei


















sa vedem de ce am pomenit tamplaria, care este un mestesug pretentios. pai, precizia sculei iti ofera intai un unghi corect de taiere. pentru ca piesa e fixata iar capul este articulat intr-un mecanism solid, planul de taiere e perfect perpendicular pe planul lateral al piesei. sau, daca nu e perpendicular, e la unghiul stabilit de tine, nu iese asa cum vrea scula sau cum poate mana. si asta, cu efort minim.
precizia mai inseamna si amprenta de taiere: urma discului e perfect dreapta, nu serpuita, cum iese de obicei cu un circular manual

configuratia taieturii este la randul ei foarte importanta
  • scula ofera posibilitatea de a realiza taieturi inclinate, adica masa se rasuceste fatza de capul de taiere in plan orizontal ± 45˚ (stanga / dreapta). cand o rotesti vei constata ca masa are un fel de clicket, care o blocheaza in trepte din 5˚ in 5˚. totusi, reglajul e continuu, poti fixa masa la orice unghi cu surubul de blocare
  • scula poate executa si taieturi oblice. asta inseamna o rasucire a capului in plan vertical intre 0 si 45˚.

demn de remarcat e ca toate chestiile astea vin la un pret rezonabil. circularul de banc testat e vreo 300 de lei, deci e cam bun!

hai sa vorbim un pic despre sigurantza.

vorbim despre o masinarie puternica, deci periculoasa. cu toate aparatorile si dispozitivele de securitate imaginate de producator, cand esti imprudent iti poti face rau. in afara de regulile de bun simtz, valabile la toate sculele electrice, cu scula asta iti poti agatza haine sau accesorii in disc, bucati din materialul taiat pot deveni proiectile aruncate de masinarie in cap, masinaria in sine poate pleca la plimbare de pe masa daca un e fixata bine etc.

nu vrei sa intri in istoria medicinei cu rani mutilante sau mortale !


sa vedem ce-i pot muschii. intai iti spun ca in cutie primesti si cateva accesorii. nu multe, dar numarul nici nu conteaza, caci le primesti pe cele cu adevarat necesare: ochelari de protectie si dopuri pt urechi, o menghina de prins piesa taiata, o clema de fixat mai bine masina pe masa, sac pentru rumegus + carbuni de schimb pt motor


eu am la dispozitie un disc pentru taieri de lemn, asa ca asta voi taia demonstrativ. tine minte insa ca masinaria poate fi folosita la taiat profile din plastic (pt rame de tablou, plinta, canale / tevi pt instalatii electrice, profil de termopan pvc, tevi etc). de asemenea, poti taia profil de aluminiu (rama tantari,  plinta, protectie trepte, profile pt. mobila etc). totul e sa ai discul potrivit. si inca o remarca: scula asta am asezat-o pe masa mea de protocol fara s-o prind in suruburi, asa cum scrie la carte. fabricantul zice insa altceva: scula fixata de masa = stabilitate 100%. deci fa ce zice popa, nu ce face el :)

sa vorbim despre ce poti taia cu circularul asta de banc. in cazul profilelor rectangulare, dimensiunea maxima care poate fi debitata este in zona lui 11 cm x 5 cm. 11-le este adancimea si ar putea fi si 12 in conditiile in care inaltimea e mai mica. 5-ul este inaltimea si ar putea fi si el cu 1 cm mai mare daca adancimea piesei este de doar cativa cm. la profile rotunde, poti taia una de ΓΈ max 6,3 cm. limitarile astea provin din dinamica aparatorii mobile a discului. uita-te in video ca sa vezi si intelegi limitele de gabarit.



!! nu te gandi sa extinzi capacitatea de taiere prin demontarea aparatorii. aia-i pusa acolo ca sa te protejeze !!

inca ceva despre limitele astea. daca schimbi discul, ai grija ce cumperi. originalul este de 210 x 30 x 2,6 mm. 2,6 e grosimea, gasesti sigur si de alte cote. 30 este diametrul axului, nu prea poti sa umbli la asta. iar 210 este diametrul exterior al discului. atentie la cota asta! daca iei ceva mai mare nu-ti incape sub aparatoare. iar daca iei mai mic se modifica gabaritul maxim al piesei pe care o poti debita cu scula!

dupa atata vorbarie, hai s-o spun si p-aia dreapta: taiatul in sine e simplu de tot. stabilesti ce si cum tai, dai semne, reglezi masinaria si tai :)

in video vezi o taiere dreapta, una inclinata la 22,5˚ si una oblica la 45˚. le-am facut toate la un loc ca sa vezi cat de simplu se fac reglajele.


tips:

  • indeparteaza resturile de material dupa fiecare taiere, altfel risti sa fie antrenate de disc si sa ajunga in capul tau cu viteza mare!

  • foloseste menghina livrata de fabricant pentru a imobiliza piesa taiata de masa. atentie, nu imobiliza ambele capete ale piesei, ca se pot inchide pe disc si-l spargi. tot ce rezuta din nenorocirea asta iti vine tie cu viteza-n cap!

  • poti imobiliza piesa taiata si la un capat, si la celalalt. fabricantul iti da posibilitatea sa montezi menghina de fixare la stanga sau la dreapta discului
  • ca sa fixezi piesa la semn, simuleaza o taiere cu motorul oprit si coboara capul de taiere pana atingi piesa cu un dinte al discului

  • aspectul taieturii este diferit, in functie de zona in care se afla. am discutat si la circular (tutorial ferastrau circular) despre asta: taietura pe fatza in care discul intra in material e mai frumoasa decat taietura de la iesire

  • nu incepe taierea pana nu ajunge motorul la turatia maxima!

  • de asemenea, cand te opresti la jumatatea taieturii, ridica capul de taiere la maximum si nu relua taierea decat atunci cand motorul ajunge la turatia maxima

  • decat sa folosesti punga de rumegus, mai bine fixeaza cumva in orificiul ala teava de la aspirator. e mai eficient

  • cand schimbi discul ai grija ca surubul de prindere e cu filet invers!

sa-i gasim si bube in cap, ca, vorba aia, nu exista scula perfecta. o buba capitala, zic eu, este precizia cu care se roteste masa. raportorul ala e orientativ, nu inseamna ca daca arata 45˚ masa e rotita fix la atat. in cazul din foto, proba de foc pentru precizia unghiului de taiere, am suprapus cele doua capete ale baghetei de lemn si am pus echerul pe imbinare. nu prea rezulta o asezare la 90˚. la ochi, as zice ca alea 45˚ la care am taiat ar fi de fapt cam 46 :)

aspectul asta nu deranjeaza decat la taieturile pretentioase, cum sunt cele pentru o rama de tablou. am insa si remediul: poti ajunge la fix 45˚ prin mai multe taieri de reglaj. e ca la artilerie: tragi trei salve de tun pana reglezi tirul, apoi ai punct ochit - punct lovit.









uite aici scula de vanzare: circular banc. alta varianta e asta circular masa

spor la treaba si taieri fericite :)

cand termini, meriti o bere
noroc, meseriasule!

No comments:

Post a Comment