meserias in bricolaj: pompa de vin

11/2/14

pompa de vin

pompa actionata de bormasina


pompa actionata de bormasina

azi iti arat un nou dispozitiv interesant, de folosit cu bormasina: pompa de lichide.

cine ar fi crezut ca poti trage vinul din damigeana cu bormasina? ei bine, uite ca se poate. seria gadget-urilor pentru bormasina pare sa nu se mai termine. dupa ce am vazut rasnita de piper, tirbusonul si suflanta pentru gratar (tirbusonul il gasesti aici  bosch-ixo), uite ca apare si pompa de bormasina :)






la ce o fi buna? pai, te ajuta sa transferi orice lichid dintr-un recipient in altul lichide alimentare, gen must / vin (ca tot e sezonul), ulei, otet, zeama de varza, saramura, apa etc sau nealimentare - ulei, antigel etc.

atentie, fabricantul nu o recomanda la transferul de carburant! dar eu presupun ca asta e valabil pt benzina. motorina nu ataca plasticul, deci probabil ca nu e printre restrictii. repet: probabil. eu n-am incercat.

ce mai scrie pe instructiuni: se foloseste cu o bormasina de cel putin 600W. iar turatia maxima cu care o actionezi e de 2800 rot/min. astea-s caracteristici valabile la majoritatea bormasinilor, deci pompa asta nu e pretentioasa deloc.

hai sa o folosim

ai nevoie de doua bucati de furtun de 1/2 (13 mm). lungimea o hotarasti in functie de necesitati, tinand totusi cont si de limitele trecute tot pe instructiuni. adica 4 m la aspiratie si 15 la refulare. uite in poza.

schema functionare pompa



mufezi furtunurile alea, poti sa le pui si coliere daca ai un stres ca se desprind, apoi apesi pe buton si incepe transferul

nu era nevoie, dar am facut si un video scurt despre pregatirile astea "laborioase"



sa vedem ce stie sa faca pompa

performantele anuntate de fabricant sunt remarcabile. pe aspiratie cica pompa ar reusi sa traga de la 3 m adancime, iar refularea se poate face la 15 metri inaltime. wow! diferenta de nivel de 18 metri, adica vreo 5 etaje!

eu nu prea cred in ceea ce declara fabricantul, dar chiar si impartite la doi distantele astea impun respect. poti transfera lichide intre recipiente plasate la etaje diferite, bormasina sa ai :)


debitul maxim al pompei este de 1300 l/h! e rezonabil pentru o pompitza cat pumnul de mare. oricum, presupun ca n-o s-o folosesti la golit piscina :)

daca mai luam odata in discutie caracteristicile pompei, ajungem la concluzia ca e comparabila cu un hidrofor. diferenta fiind ca pompa asta costa vreo 10 euro si incape in buzunar, iar hidroforul costa de la 100 de euro in sus, e greu si voluminos.

uite-o in actiune:
tips
  • fixeaza bine dispozitivul pe masa, nu vrei sa se invarta si sa faci o impletitura din furtunuri
  • nu actiona pompa in gol mai mult de 30 de secunde!
  • daca incerci, ai sa vezi ca pompa functioneaza in ambele sensuri. cel mai bine e sa te iei dupa sageata pusa de fabricant. pe turatie inversa are o eficienta foarte scazuta. insa folosesti chestia asta daca ai transferat prea mult si vrei sa torni un pic inapoi
  • spal-o bine dupa utilizare
  • nu folosi aceeasi pompa la alimentare si nealimentare, e mai sanatos asa. nu mi-e teama ca ai putea contamina uleiul de motor cu merlotul, ci invers :))
din pacate, in magazinele online n-am vazut-o chiar pe cea prezentata. dar am gasit alta: pompa bormasina daca iti place, ia-o. si-ti urez recolta bogata de struguri, ca sa ai ce transfera cu ea :)

daca n-ai ce vin sa tragi cu pompa, uite aici wine master un ghid care iti prezinta niste vinuri bune. si de baut, si de tras cu pompa :)


spor!

No comments:

Post a Comment