meserias in bricolaj: reparatie tencuiala decorativa

5/20/14

reparatie tencuiala decorativa

gaura before

carpim tencuiala casei



se intampla sa lovesti din greseala zidul casei cu un fier ori cu un lemn

se intampla ca zidarii sa fi lasat o gaurica in tencuiala, iar in timpul iernii acolo sa fi patruns apa si sa fi inghetat

se intampla sa treaca pe la tine prin cartier o pasare kamikaze si sa se sinucida infigandu-se cu ciocul in casa ta :)

gaura after
urmarea e intotdeauna aceeasi: tencuiala decorativa cojita, tencuiala decorativa sparta.


gaura aia arata ca dracu, asa ca analizezi variantele:
- o lasi asa. nasol!
- chemi un "mester" care-ti va zice ca e greu, ca trebuie sa refaca finisajul pe tot zidul, daca nu chiar la toata casa. asa e omul: cum te prinde, cum te arde. nasol!
- o repari tu. misto :)

sa luam variantele pe rand. sa o lasi asa nu e o solutie. arata ca dracu si gaura va creste in timp.
pe meserias in niciun caz nu-l recomand. cel mai probabil va lucra foarte lent & prost & scump & murdar.
descurca-te singur e ultima varianta. ultima si cea mai buna. si sa nu zici ca nu te pricepi, ca asta nu conteaza deloc. iti arat eu cum faci reparatia asta foarte simpla, care nu necesita cunostinte in domeniul tencuirii / vopsirii si are un efect minunat: carpeste o gaura aproape perfect.





hai sa mai zic o data: cand repari tencuiala decorativa nu trebuie sa te pricepi deloc la tencuit. absolut deloc! trebuie mai degraba sa ai o mana de artist. si mai trebuie sa stii ce material sa folosesti astfel incat:
  • sa reziste la exterior
  • sa aiba un aspect cat mai aproapiat de original, adica de restul zidului



1. ce material folosim

nu e o tragedie daca nu ti-a ramas niciun pic din materialul pentru tencuiala originala. si nu e cazul sa cumperi asa ceva. o galeata d-aia are 25 de kile, costa o caruta de bani si tie nu-ti trebuie decat linguritza. ce faci cu restul?

eu am folosit mai multe variante
- adeziv pentru placile de polistiren, cel cu care au lucrat si mesterii cand ti-au facut casa
- kleber de exterior (CM 17 e perfect)
- chit de rosturi de exterior
- banalul mortar de ciment (preparat doar cu nisip si mult ciment. fa-l B 500, sa tina o vesnicie).

materiale reparatie gaura

eu le-am enumerat pe astea pentru ca asta am pe acasa. merge sa repari cu orice alt material, cu conditia sa fie rezistent la intemperii.

il amesteci cu ce trebuie in proportiile indicate de fabricant si-l pui in opera.

2. aspectul reparatiei

tencuiala decorativa e o chestie in relief indiferent de modul in care a fost aplicata, simplu cu gletiera sau structurata cu trafaletul special.
are o anumita granulatie, scula lasa o anumita amprenta, deci e ceva destul de complex.
chestia asta o sa-ti dea un pic de furca, dar se rezolva. trebuie doar sa ai rabdare.

hai sa reparam gaura: aplici materialul cu spaclul / gletiera / cutit / orice (vorbim despre o gaura de suprafata redusa. daca s-a cojit tot peretele nu e cazul sa aplici metoda asta, trebuie sa-l tencuiesti din nou).

dupa ce aplici materialul intr-o varianta cat de cat nivelata, urmeaza partea artistica: in functie de textura tencuielii originale, pui mana pe o scula si strici suprafata nivelata. de fapt, incerci sa realizezi o replica a modelului original pe peticul tau. chestia asta se face initial cu spaclul / degetul / orice alta scula cand materialul e ud si se desavarseste cu peria de sarma / orice alta scula cand s-a uscat. o ultima interventie este cea cu vopseaua. iti spun imediat.

eu am de replicat un model oarecum simplu. vezi in video cum am procedat. tine cont de faptul ca urasc zidaria, nu prea ma impac cu spaclul / gletiera / mistria. 


lasi sa se usuce, dai eventual cu grund, apoi vopsesti.

la faza asta avem doua lucruri de discutat.
  • foloseste vopsea nediluata! cand e groasa te ajuta sa refaci aspectul zidului. ce n-ai reusit sa faci in relief cu tencuiala vei reusi cu vopseaua !
  • vei avea o problema cu culoarea. vopseaua noua va fi colorata mai intens decat cea veche, care a fost arsa de soare, plouata, ninsa si inghetata. diferentza asta se estompeaza odata cu trecerea vremii, cand stratul nou se va decolora la randul sau. e insa un artificiu pe care-l poti folosi astfel incat sa nu sara in ochi: nu vopsesti doar peticul reparat, ci si de jur imprejur. cu cat te indepartezi de petic cu atat scazi cantitatea de vopsea folosita, astfel incat diferentza cromatica sa se piarda treptat. asta seamana cu ceea ce ai face in photoshop daca ai vrea sa maschezi interventia pe o poza. dar sa stii ca nu zugravii ii copiaza pe artistii in trucat poze. astia ii copiaza pe zugravi :)
  • nu prea merita sa murdaresti un pistol pentru un petic de vopsit, dar daca ai chef sa stii ca asa poti masca si mai bine vopseaua noua. pierzi diferentza de culoare micsorand cantitatea de vopsea folosita de pulverizator odata cu indepartarea de gaura reparata



sa tragem linie: e o interventie banala, care nu cere scule, nu cere pricepere, nu implica un mester scump si stresant.

nu sustin ca din operatia asta ar rezulta vreo opera de arta! dar indiferent de ce faci tu acolo, rezultatul va arata infinit mai bine decat gaura. iar costul reparatiei va fi infinit mai mic decat cel cerut de un meserias.

in plus, cu rabdare poti realiza o carpeala de-a dreptul aratoasa. n-ai decat sa incerci.


spor!

No comments:

Post a Comment