iar umblu la becuri!
becuri incandescentza, fluorescente, cu led |
vine iarna, vine intunericul, iar becurile din casele noastre vor sta aprinse tot mai mult. si ne vom uita tot mai lung la cifrele inscrise pe factura de energie electrica.
in fiecare toamna, incerc sa mai optimizez un pic consumul prin casa. si primele la care ma gandesc sunt locurile unde uit cel mai des lumina aprinsa. camara, baia de serviciu, magazie etc.
despre optimizarea consumului am mai vorbit noi aici economie-curent. acum vin cu completari.
- am un bec nou cu led, care exista si in varianta de lumina rece si lumina calda. e bun pentru lumina pe casa scarii,
bec cu leduri |
- am mai luat un adaptor pentru bec halogen. functioneaza la 220V, se introduce in fasung cu dulie mare sau mica si inlocuieste cu succes un bec. consum 33 W, lumineaza slab, dar in magazie nu fac implanturi dentare, sa fie nevoie de lumina a giorno. cu becul asta mai poti rezolva o problema importanta. ai plafoniere in care incape doar un bec de dimensiuni normale. daca pui un bec mai lung, nu mai poti monta capacul de protectie. eu bine, cu adaptorul asta ai rezolvat problema dimensionala.
lampi cu limitare dimensionala a becurilor |
bec fluorescent cu soclu pentru halogen |
aici mai e ceva de zis: halogenul consuma mult si ineficient. exista si varianta de bec cu lumina fluorescenta care intra in acelasi soclu. o vezi in poza, nu am cumparat-o.
iti mai propun o varianta. becul de putere mica, cu dulie mica, montat cu ajutorul unui adaptor in fasung cu dulie mare
- o alta varianta e inlocuirea becurilor halogen cu echivalentele lor cu led. asta inseamna trecerea de la consum de 25W la unul de 3-5W cu aceeasi luminozitate sau chiar mai mare. chestia asta am facut-o pentru un lampadar cu 6 becuri, alimentate la 12V. insist: alimentare 12V! cand schimbi halogene e bine sa le iei pe alea vechi cu tine, ca scrie pe ele la ce tensiune sunt alimentate. sa nu incurci borcanele ca explodeaza.
lampadar becuri halogen 12V inlocuite cu becuri led |
evident ca nu le-am schimbat pe toate 6 deodata. becurile cu led sunt de puteri diferite, produc lumina rece sau calda. deci, fa si tu cateva teste inainte de a decide sa schimbi totul.
uite cum lumineaza becurile astea:
stiu, sa faci economie costa. si investitiile astea se recupereaza in timp. plus ca, ai dracului producatori, vand consumatorii mici cu mult mai scump decat consumatorii mari. dar n-ai ce le face. taci si cumperi :)
daca esti atent la ce ai acasa (ce tip de soclu are lampa / becul de schimbat, la ce tensiune e alimentat), poti cumpara si online. uite niste variante: becuri
spor!
No comments:
Post a Comment