meserias in bricolaj: bec edison vintage spart

8/25/19

bec edison vintage spart


pastreaza-l, chiar daca s-a spart





becurile au prostul obicei sa se sparga. conseinta e ca le aruncam, cumparam altele si le inlocuim. ei bine, in cazul
 bec edison vintage (adica cele cu filament led) trebuie sa ne schimbam obiceiul. pe astea nu mai e necesar sa le aruncam pentru ca functioneaza si sparte. conditia este ca spartura sa afecteze doar bulbul de sticla, nu si filamentul ori circuitul.




care este diferenta intre becurile cu filament normal si becurile edison led? pai, stim ca filamentele din wolfram se ard instantaneu cand sunt aprinse in prezenta aerului. chestia asta se intampla din 

bec edison led spart
cauza oxigenului din atmosfera. in evolutia becului, asta a fost o problema majora: cum sa producem lumina cu incandescenta fara sa prajim filamentul? asa au ajuns la bulbul ala din sticla, golit de aer si umplut cu gaz inert, ca sa nu favorizeze arderea filamentului cand trece curentul prin el. 




saltul tehnologic la led a simplificat radical situatia. filamentul led este indiferent la prezenta oxigenului din aer, functioneaza fara probleme si in atmosfera.

uite in video: 





asadar, daca ti s-a spart bulbul de sticla al becului, dar circuitul din fasung si filamentul led sunt intacte, nu mai arunca becul la gunoi. te sfatuiesc sa-l cosmetizezi un pic, adica sa spargi cu grija tot ceea ce se mai vede din bulb. strangi cu un patent sticla si o inlaturi pana ajungi la fasung. asa, isi recapata aspectul civilizat. apoi pui becul la loc si-l folosesti in continuare.


e cazul sa tii cont de umezeala din aer. fara protectia din sticla, becul asta e mai vulnerabil. adica, daca ajunge apa pe el, face scurtcircuit. daca pui mana pe el, deformezi sau rupi sarmulitele alea care il alimenteaza. daca ajunge apa in fasung face scurt si cad sigurantele. deci ai grija cum si unde il folosesti! in conditii de atmosfera uscata si fara socuri functioneaza fara probleme.




uite niste becuri d-astea aici: 
bec edison vintageeu le-am luat pt ca imi plac mult. desi imi place lumina puternica, le-am luat pentru ca sunt foarte decorative, esti tentat sa le folosesti la vedere, sa nu le mai ascunzi sub vreun abajur. pentru amenajarile interioare care folosesc decorul in stil industrial sunt perfecte. 


spor!

No comments:

Post a Comment