ciocan rotopercutor bosch gbh 2600 |
o scula, multe operatiuni
doua mandrine, patru functiuni |
scula e puternica, are avans bun in beton datorita energiei mari de percutie, are schimbator de sens de rotatie, reglaj electronic al turatiei, buton de blocare pe "pornit". pana acum, nimic special. ai putea zice ca e aproape ca orice alta masinarie din categoria ei. si totusi, cum de inlocuieste atatea masini, cum de face toate operatiile pomenite la inceput? pai, nemtii au gandit simplu si practic: decat sa cari dupa tine o sacosa de bormasini, mai bine iei una si buna. asa ca i-au pus in dotarea standard doua mandrine. una sds plus pentru scule de distrus betoane (gaurit sau spart) si una normala (pt burghie cu coada cilindrica) de folosit la gaurit celelalte materiale plus capul port-bit, cu care insurubezi / desurubezi.
mandrinele alea se schimba foarte usor, vezi in video. fitza maxima e ca fabricantul a dotat scula si cu un capac de protectie antipraf, de pus pe capul bormasinii cand nu e nicio mandrina montata. deci schimbi mandrinele asa cum schimbi obiectivele unui aparat dslr :))
acuma, stiu ca nu functia de surubelnitza te poate atrage la o asemenea masinarie. virtutzile ei distructive conteaza mai mult. ai in video de mai jos o demonstratie in beton: gaura cu burghiu, gaura cu spitzul, gaura cu dalta.
am facut acest video cu sculele venite la pachet cu masinaria. de fapt, e vorba de doua seturi de scule: un set de burghie vidia sds de ø6, ø8 si ø10 si un set de daltzi, format dintr-un spitz, o dalta normala si una lata
ca la toate bormasinile, si asta vine in cutie cu un dispozitiv de reglare a adancimii de gaurire. asta-i o chestie banala, nici nu stiu daca o foloseste vreodata cineva. are insa ca accesoriu optional unul care pe mine m-a umplut de respect.
daca te uiti la ce scriam aici tutorial ciocan rotopercutor, vei vedea cum folosesc dispozitive artizanale ca sa ma feresc de mizeria lasata in urma dupa ce gauresc un zid: foaie de hartie tinuta sub gaura, pet gaurit pus pe burghiu. bosch GBH 2600 are insa un accesoriu optional care m-a umplut de respect.
e vorba despre un dispozitiv de aspirare, pe care-l cuplezi la aspirator in timp ce lucrezi si nu mai faci mizerie. deci nu vorbim despre o scula de santier, ci despre una care poate fi folosita si in spatii cu pretentii pentru ca lasa in urma curatenie ca-n farmacie. (nu am asemenea dispozitiv, asa ca ti-l arat de pe site-ul fabricantului: http://www.bosch-professional.com/ro/ro/gbh-2-23-rea-14169-ocs-p/).
in acelasi scop mai poti folosi un dispozitiv optional, unul mai ieftin si mai simplu, care se monteaza in locul dispozitivului de reglare a adancimii de gaurire. cu ajutorull lui atasezi teava aspiratorului direct in zona gaurii. nici pe asta nu-l am fizic, ti-l arat din instructiunile masinariei)
in video demonstrativ ai observat ca fac doar doua operatiuni in beton: gaurire si daltuire. n-am avut unde sa fac demo cu dalta pentru scos faiantza, asa ca trebuie sa ma crezi pe cuvant: cu masinaria asta cojesti peretele intr-un ritm de speriat.
hai sa-i gasim si bube-n cap, ca sigur are. cea mai mare problema identificata de mine in functionarea acestei scule este ca nu face cartofi prajiti! pentru un meserias flamand, mai ales unul aflat pe santier, asta chiar e o problema serioasa :)) in rest, le face pe toate.
acuma, pe bune, singura problema a sculei as zice ca este pretul. e desteapta, dar si foarte scumpa, ca doar e din gama profesionala. o gasesti la http://www.atelierultau.ro/, dar si aici masini gaurit.
multe alte chestii despre produsele firmei gasesti aici: Bosch Home Page
multe alte chestii despre produsele firmei gasesti aici: Bosch Home Page
spor la gaurit!
No comments:
Post a Comment