meserias in bricolaj: gauri cu diametru mare

10/30/13

gauri cu diametru mare

 

dispozitiv gauri diametru mare

dispozitiv de gaurit la diametre mari

 
 
am un dispozitiv interesant de dat gauri la diametre mari si ma gandesc sa ti-l arat, ca e util. e un device simplu, dar de mare ajutor la dat gauri pe diametru mare in scandura, placaj, placi de pal, placi de gipscaton, bca etc.

 

 

pentru asemenea operatiuni ti-am aratat de-a lungul timpului diferite metode/ masina de frezat, freza de lemn montata in bormasina, chiar si pendularul poate fi folosit. varianta prezentata acum seamana cel mai mult cu utilizarea frezei dintate de lemn (de aici). partea proasta cu astea este ca au diametre fixe. deci, folosesti o freza pentru un diametru. daca ai nevoie de o cota intermediara, n-ai altceva de facut decat sa dai o gaura la cota inferioara, apoi o largesti cumva: manual cu pila, cu bormasina si piatra de polizor sau glaspapir cu granulatie mare etc. cand ai dispozitivul cu diametru reglabil e mult mai simplu. il pui in mandrina, deschizi cutitele la cota dorita si dai gaura direct la diametrul final.







 

sa vedem cum functioneaza

prinderea sculei in mandrina nu necesita explicatii.

reglajul la diametrul dorit (in intervalul 25 - 130 mm) se face iarasi foarte usor, cu cheia imbus livrata la pachet. vezi ca tijele alea sunt gradate, dar nu m-as baza pe inscriptiile lor. as masura cu atentie si as face niste probe pana sa fixez cutitele la diametrul final








pentru centrarea cutitelor pe material poti folosi burghiul sau dornul ascutit de centrare, livrate amandoua in set. burghiul il folosesti cand gauresti placi groase, dornul e recomandat pentru placaje
 

iti atrag atentia asupra pozitiei cutitelor de o parte si alta a centrului gaurii. uita-te bine in schema desenata pe ambalaj (sau in foto) si pune-le asa cum scrie acolo: cu taisurile orientate in aceeasi directie. pare un montaj prost, dar e logic: asta inseamna ca taisurile vor ataca materialul in puncte diferite, descriind doua cercuri concentrice. inelul dintre acestea constituie partea de material care dispare.

 

 




uite dispozitivul la lucru intr-o placa din pal, o bucata de placaj si o scandura
 
 
 

pentru siguranta ta!

  • cu cat diametrul gaurii e mai mare, cu atat e mai instabila scula. tine bine bormasina in mana! la contactul cutielor cu materialul masinaria se poate smuci violent! (vezi video)
 
 
 
 
 
  • de asemenea, placa pe care o gauresti trebuie fixata bine de masa (o imobilizezi cu menghina sau o tii bine cu mana)
  • mare grija pe unde trece firul de alimentare al bormasinii. dispozitivul in rotatie il poate agatza!
 

tips

  • pentru inceput, te sfatuiesc sa folosesti cele doua dispozitive de centrare (dornul sau burghiul) doar pentru centrare. adica, daca ai de gaurit o placa subtire vei folosi dornul. da in prealabil o gaura ø3. in cazul burghiului de centrare, da in prealabil o gaura ø8. asa, vei putea controla mai bine contactul dintre cutite si placa de gaurit. in video de mai sus ai putut vedea ce se intampla cand dai gaura in plin (apesi pe bormasina ca sa dai gaura cu burghiul de centrare, dar nu mai controlezi viteza de avans a cutitelor laterale in material si te trezesti ca te infigi aiurea in placa)
  • n-o sa reusesti niciodata sa tii axa sculei perfect perpendiculara pe fatza placii. te sfatuiesc sa apropii cutitele de material cu viteza mica si sa inclini tu bormasina, astfel incat sa intre in contact cu placa acolo unde vrei tu, nu unde o vrea doamne-doamne. apoi rotesti bormasina in jurul axei si ataci materialul cu cutitele pe toata circumferinta gaurii
  • un aspect despre care am tot vorbit este aspectul suprafetei gaurite. fatza de intrare a sculei in placa arata bine, in timp ce fatza de iesire a sculei arata zdrentuita ca dracu. asadar, ori dai gaura de pe fatza cu pretentii, ori o dai pe jumatate dintr-o parte, jumatate din cealalta. in felul asta, ambele fetze vor fi de intrare a sculei, deci ambele vor arata bine.
 
dispozitivul mai poate fi folosit pentru gaurirea placilor de rigips si a caramizilor bca (pentru instalarea unei doze electrice de aparat). la gipscarton e clar ce faci. in cazul caramizii bca, dai conturul gaurii la cota corecta pana la adancimea maxima la care ajunge cutitul, apoi spargi partea din mijloc cu o dalta. daca e cazul, adancesti gaura tot cu dalta (daca ai de ingropat o doza mai adanca). ideea e ca ceea ce ramane la suprafata arata ok, n-ai de reparat prea mult.
 
iti place dispozitivul? uite-l in foto cu tot cu ambalaj, ca sa stii ce cauti. cumpara-l si foloseste-l. costa vreo 10 lei si l-am vazut la standurile de scule din targ (e chinezesc, naturlich :-).
joaca-te un pic cu el pana sa-l folosesti la proiectele tale. dupa ce-ti faci mana,
 
spor la gaurit!
 

2 comments:

  1. foarte tare,nici nu stiam ca este asa ceva

    ReplyDelete
  2. Se poate folosi și pentru a găuri un panou panel pvc de la un geam? Mulțumesc!

    ReplyDelete