meserias in bricolaj: chiuveta infundata

1/21/14

chiuveta infundata

nu se mai scurge apa din chiuveta


chiuveta infundata


asta se intampla cel mai des din cauza sifonului. acolo se depun numeroase chestii, gen fire de par, scame, atze etc. astea au prostul obicei sa se aseze una pe alta, formeaza un filtru si sa retina inclusiv mizeriile de mici dimensiuni. rezultatul in timp: se formeaza un dop. solutia? nu mai chema instalatorul, indeparteaza-l tu. nu-ti ia mai mult de cinci minute.











hai sa vedem si cum se procedeaza.
primul gand e sa pui mana pe pompa de desfundat si sa rezolvi problema. cand faci chestia asta trebuie sa astupi gaura de preaplin a chiuvetei (cea de sus), atfel incat sa pompezi apa pe canalizare

daca nu e un dop prea consistent, pompa reuseste sa te scoata din necaz. se intampla insa ca in calea apei sa se aseze un dop consistent, format in timp indelungat, care nu poate fi indepartat cu pompa. daca te afli in situatia asta, cel mai probabil s-a infundat sifonul. nu-ti ramane decat sa pui mana pe surubelnita.

daca nu te ingretosezi asa usor, daca esti constient ca n-are de ce sa-ti fie scarba de porcaria aia pentru ca pur si simplu iti apartine, inlatura dopul cu surubelnita. firele de par se innoada intre ele dar si pe nervurile sifonului, deci o sa ai ceva de lucru, trebuie sa tragi bine de ele.
  • dupa ce cureti bine sifonul, pregateste-l pentru remontare. spala-l, spala garniturile, spala si chiuveta acolo unde vor fi amplasate garniturile. chestia asta o faci cu gandul ca un cauciuc curat se etanseaza perfect pe o bucata curata de portelan / tabla.

un ultim sfat in privinta acestei probleme: foloseste o sita de chiuveta. se va infunda si asa, dar mult mai rar.

sita pentru chiuveta - se infunda mai rar



sarpe instalator
o a doua cauza a infundarii e mai nasoala. shit happens, cum zice romanul, si se infunda teava de scurgere :) interventia e mai complicata, dar nu imposibila. da-l incolo de instalator, nu-ti trebuie 3 facultati ca sa desfunzi o teava.






scula care se foloseste la operatiunea asta se numeste sarpe. este un cablu metalic flexibil, care are la capat un fel de manivela. pentru inceput, trebuie sa scoti racordul chiuvetei din teava de scurgere. apoi bagi sarpele pe teava (rotindu-l incontinuu) pana ajungi la dopul care obtureaza teava.



tips
- ca sa poti roti sarpele de manivela trebuie sa-l tii intins. asta inseamna ca ai nevoie de ajutor. operatiunea se face in doi: unul la manivela si intinde sarpele in timp ce-l roteste, celalalt sta la capatul tevii si tine contra
- ai grija sa nu te pacalesti. cand simti ca sarpele se opreste in ceva rigid, cel mai probabil ai dat cu varful de un cot de pe traseul tevii. trebuie sa insisti pana ajungi cu el la cauza reala a infundarii. abia cand dai de moale e posibil sa fi atins dopul de mizerie.

in acest moment, sarpele rotit functioneaza pe post de tirbuson. il rotesti si il impingi, iar varful se infige in mizerie. rotesti, tragi, rotesti, tragi si in cele din urma dopul ala se va rupe / sparge / . scoti sarpele din teava (rotindu-l in continuare, sa nu se blocheze), inlaturi mizeria prinsa pe varf si repeti figura.


exista mai multe feluri de sarpe. cel de uz casnic e ala de vreo 3 metri lungime. e o dimensiune acoperitoare, se presupune ca traseul tevii de scurgere pana la conducta principala nu poate fi mai lung. exista si sarpe pentru desfundat magistrale de canalizare. nu te baga in asa ceva!

______________________________
dupa cum vezi, sunt operatiuni usor de rezolvat cu forte proprii. totul e sa vrei sa le executi. daca n-ai chef, daca te-ai enervat foarte tare pe chiuveta, n-o mai desfunda, da-o dracului :). schimb-o! uite niste variante: chiuvete. si cand vine instalatorul sa ti-o monteze cere-i sa desfunde si canalizarea. sa-si merite banii.


spor!

1 comment: