meserias in bricolaj: multicutter PMF 180 E

2/10/14

multicutter PMF 180 E

inca o multifunctionala pentru meseriasul din tine



bosch pmf 180 e
multicutterul asta se numeste bosch PMF 180 E si e o masinarie versatila, care prin simpla schimbare a sculei antrenate de motor se transforma pe rand in unealta de taiat / slefuit.

masinaria e destinata interventiilor delicate, de precizie, de finetze. nu tai un metru cub de cherestea cu ea. mai degraba decupezi un centimetru dintr-o piesa prea lunga, esential pentru functionalitatea piesei respective.












masinarii care taie am vazut destule, dar niciuna ca asta. si nu fac afirmatii gratuite. ceea ce califica unealta asta la lucrari de mare finetze este posibilitatea de a duce / strecura scula taietoare in locuri greu accesibile (colturi, margini, spatii inguste), unde nu poti patrunde cu altceva. daca te chinui putin, aproape ca poti taia cu ea dupa colt, asa cum numai chuck norris o mai face :)

capacitatea asta deosebita de a taia cu precizie in locuri imposibile o recomanda la utilizare in 
constructii (in faza de finisaje), la reparatii, in lucrari de reconditionare, in proiecte de decoratiuni sau bricolaj.

si, ca sa respectam adevarul, masina asta faci si alte lucruri pe langa taiere: frezare, slefuire, razuire


scule taietoare
functioneaza pe principiul vibratiei: motorul induce o miscare oscilanta panzei de ferastrau / placii de slefuit.

amplitudinea acestei oscilatii e mica si nu e reglabila, dar in functie de ce prelucrezi poti modifica numarul de oscilatii / vibratii pe minut.









sa vorbim intai despre pericolele utilizarii acestei masinarii:


  • cand o pornesti si o atingi de material, vibreaza. tine-o bine in mana, sa nu-ti scape si sa cada! nu vrei sa se infiga in tine.
  • cand tai / slefuiesti, fixeaza bine piesa. asta ajuta si la precizia prelucrarii, dar si la sigurantza. vibratia sculei iti poate arunca piesa ori masina acolo unde nu e cazul!
  • dintii ascutiti ai panzei de ferastrau nu sunt plasati in spatele unui paravan, nu exista o aparatoare, trebuie sa te feresti singur. manevreaza scula cu grija, sa nu ajungi sa decupezi bucati din tine!
  • scula taietoare / slefuitoare se incinge cand o folosesti. daca vrei sa o schimbi, foloseste manusi de protectie ori asteapta pana se raceste

hai sa taiem cateva lucruri, sa vedem ce stie sa faca multifunctionala asta, sa ne convingem ca merita atentia noastra.
- uite cum taie o teava pvc, un profil pvc, o teava de apa calda (armata cu aluminiu), o plinta de termopan pvc.


!!! e cazul sa-ti dau un sfat foarte important: nu impinge scula in material, ca nu mai taie! vei avea impresia ca i s-au tocit dintii, ca nu e buna scula, dar realitatea e ca apasand prea tare ii poti bloca miscarea oscilanta!!! - uite mai jos si o taiere profilata intr-un placaj de 3 mm

 
- uite cum decupezi o bucata de parchet laminat montat deja pe dusumea (e o simulare, n-am gasit parchet de decupat pe bune :)

- m-am tot gandit ce alta demonstratie video sa fac pentru postarea asta, ca masinaria e in stare sa faca nenumarate operatiuni. ultima care mi-a trecut prin minte e legata de perforarea curata a unui spate de dulap din pal (sa zicem ca facem asta ca sa trecem niste cabluri). in mod normal, pentru operatiunea asta trebuie sa rasucesti dulapul cu spatele spre tine, sa scoti spatele, sa decupezi cu scula potrivita, sa montezi spatele la loc. multifunctionala asta te ajuta sa realizezi operatiunea fara sa misti dulapul. o faci din fatza, eventual cu ajutorul unui aspirator care sa preia rumegusul. simplu, curat, rapid.


- nu recomand taierea fiarelor cu scula asta. mi se pare prea desteapta ca s-o chinui cu asa ceva. dar uite cum taie si un surub de gipscarton (aici folosesc o panza cam uzata; alta mai buna n-am avut)


- la final iti arat si cat de simplu se schimba scula: cheie imbus, desfaci surubul, scoti scula veche, o pui pe cea noua (o poti roti in jurul axei surubului si o fixezi in pozitia in care iti convine), strangi surubul, scula functioneaza.



daca-ti place, uite pagina de net a fabricantului: bosch-do-it. de vanzare cred ca o gasesti aici multifunctionala online

spor!

No comments:

Post a Comment