meserias in bricolaj: asamblarea cu pop nituri

2/20/14

asamblarea cu pop nituri

pop nituri si cleste

sa nituim frumos :)












ti-am zis in postarea asta http://supermeseriasu.blogspot.com/2013/05/teoria-surubului.html ca prefer asamblarile demontabile (daca nu, iti zic acum). eu schimb proiectele din mers, asa ca vreau sa pot desface oricand cu usurinta ceea ce am construit. asadar, in loc de cuie utilizez mai degraba holzsuruburi cand asamblez lemne. in cazul otelului folosesc suruburi, nu sudura etc. cateodata e insa cazul sa folosesc si imbinari nedemontabile, gen nituirea.

asadar, vorbim despre un tip elegant si usor de executat de asamblare nedemontabila: cu pop nituri.










tipul asta de asamblare e ideal pentru proiectele in care nu ai acces decat la o fatza a foilor de asamblat. asta se intampla cand lucrezi cu placi de dimensiune mare, cum ar fi cele din fibra de sticla din care realizezi un solar sau captusesti vreo cutie, foile de tabla sau plastic cu care realizezi o carcasa / cutie, la prinderea facuta pe o teava metalica etc.
aceeasi solutie este buna si pentru proiecte in care lucrezi cu materiale speciale, de tip panouri sandwich (tabla + spuma + tabla).


exemplul pe care il dau eu la postarea asta foloseste o placa de plexiglas pe care o voi prinde pe o consola de tabla. punem placile pe pozitie si nu lispeste decat nitul. sa vedem ce este asta si ce vrea el de la lume si viatza.

pop nitul este un ansamblu de doua piese din metal moale & metal dur (ca metal moale se foloseste aluminiul, cuprul sau un otel mai slab, iar in rol de metal tare se foloseste otelul rezistent). din ansamblul asta, piesa din metal tare (cuiul lung de pe mijloc) are rol de muschi la montaj (functioneaza ca o pana), apoi ajunge la gunoi. metalul moale (piesa mai groasa, cea prin care trece cuiul) e cel care se deformeaza si realizeaza asamblarea.






cap pop nit: nefolosit si batut


dupa teorie, trecem la practica. uite ce se intampla cu nitul cand il strangi cu clestele:



sa trecem si la exemplul nostru. introducem nitul in gaurile date prin cele doua piese, apoi il fixam cu clestele (lumea ii mai zice si pistol). dupa cum vei vedea mai jos, bagi pop nitul in gaura cu partea mai groasa (cea de metal moale, care realizeaza strangerea propriu-zisa), gulerul de metal moale se propteste de placa, clestele prinde cuiul de otel rezistent din mijloc (care la capat este sferic, ingrosat) si il trage. avand in vedere ca bacul (varful) clestelui tine contra pe guler pe o parte, cand tragi de cui cilindrul din metal moale al nitului se va expanda (umfla) pe partea cealalta, iar placile vor ramane captive intre capetele nitului. dupa ce tragi suficient de mult de el, cuiul ala se rupe (poate sa cada de tot sau sa ramana in asamblare partea sferica ingrosata), se arunca la gunoi, end of story.

pana aici a fost cartea nituirii :). hai sa-ti arat si filmul:




uite aici un exemplu de nituire a unei placi pe o teava metalica:



ai grija ce materiale nituiesti. trebuie sa fie rigide, sa nu se deformeze sub presiunea exercitata pe nit. policarbonatul nu prea se preteaza acestei asamblari. uita-te in video de ce:



vei gasi pop nituri descrise prin doua cote importante: D x L. prima e diametrul, a doua e lungimea utila. prima cota iti spune cat de mare sa fie gaura pe care o dai in placi (in mm), a doua iti spune cam cat de groasa poate fi suprapunerea de placi pe care le asamblezi cu pop nitul respectiv (tot in mm).

uite cateva din dimensiunile existente:





  • D - diametre sunt cateva: 3,2 / 4 / 4,8 / 6,4 / 7,8 mm
  • L - lungimi utile sunt mai multe: 7 / 8 / 9 / 10 / 11 / 12 / 14 / 16 / 20 / 22 / 24 / 26 / 30 / 35 / 40 mm
din combinarea acestor cote rezulta alte doua cote de care trebuie sa tii seama: grosimea minima & maxima a stratului de placi ce poate fi prins cu nitul respectiv.




  • Gmin = L - 2D + 1mm
  • Gmax =  L - D
astea-s formule teoretice, pentru ca sunt tipuri de nit in care calculul asta da rezultate aberante.
mai degraba as tine cont de ce recomanda fabricantii. nu putini inscriptioneaza intervalul de grosime recomandat pentru nitul respectiv pe ambalaj. sau il pun pe net.

de exemplu, pop niturile folosite de mine in video sunt 4,8 x 8. fabricantul zice ca astea cer o gaura de 4,9 mm diametru, iar grosimea totala a placilor care pot fi nituite este intre 3 si 5 mm (folosind formula de calcul de mai sus rezultatul pentru G min ar fi negativ :)

incepusem discutia vorbind despre realizarea unei asamblari nedemontabile. ei bine, toate asamblarile sunt pana la urma demontabile. ca o faci cu ciocanul, cu drujba sau cu flacara de oxiacetilena, cumva tot reusesti sa distrugi ceea ce ai realizat :)

asamblarea cu pop nituri este demontabila cu ajutorul bormasinii (gauresti nitul) sau cu flexul (il decapitezi). chestia asta iti e de folos atunci cand ai montat un nit gresit / nu s-a strans bine / te-ai razgandit etc.

sa mai vorbin un pic despre nituri. le gasesti in combinatiile constructive:




  • aluminiu - otel
  • cupru - otel
  • otel - otel
ti-as mai spune ca partea din metal moale poate fi colorata
nu in ultimul rand, gulerul ala poate fi zencuit (astfel intat sa se ingroape in gaura din placa) sau bombat (e in relief, in afara placii)

la final vorbim un pic despre clestii de pop nituri. vei gasi clesti manuali sau pneumatici. mergi pe varianta manuala, ca e ieftina si buna. ceilalti sunt scumpi, eficienti, indicati pentru utilizarea profi. mai departe, clestii astia poti fi construiti pentru un singur diametru de pop nit sau pentru mai multe (clestele meu are 3 bacuri, de exemplu). daca ai modelul multivalent, inainte de a te apuca de lucru trebuie sa pui bacul potrivit. tine minte insa ca masurile bacului nu sunt pentru nit, ci pentru cuiul din otel care impaneaza nitul!



uite in video cat de usor se schimba bacurile (varfurile):



pe piata vei gasi clesti de toate calitatile si la toate preturile. daca pui pop nituri zilnic e cazul sa-ti iei o scula scumpa si fiabila. daca pui cinci azi si inca cinci la anul te poti descurca si cu o chinezarie ieftina.

cam atat am avut de zis. de acum incolo, cand iti este clar ce si cum vrei sa asamblezi, alege pop-nitul, pune mana pe cleste, monteaza-i capul (bacul) potrivit si treci de treaba.

daca te intereseaza, uite cateva exemple de scule de vanzare aici cleste pop nit 

dupa ce-ti iei scula joaca-te un pic cu ea, nituieste de proba pana-ti faci mana, apoi treci la proiecte serioase.


spor!

No comments:

Post a Comment